Згідно з законодавством, всі українці мають право отримати від держави п’ять різних земельних ділянок. Проте експерти відзначають, що лише мала частина населення проінформована про своє право на безкоштовну землю.

 Кожен українець, який досяг повноліття, має право отримати безкоштовну землю від держави. Згідно з законодавством, всі українці мають право отримати від держави п’ять різних земельних ділянок на різні потреби: на ведення сільського господарства, будівництво дачі або садового будиночка і так далі.

Детальніше про право населення отримати безкоштовні ділянки в ефірі радіостанції Голос Столиці розповів керівник правозахисної групи «Варта» Юрій Кравець.

Ваша група проводила дослідження щодо того, скільки українців знають про безкоштовну землю. Які результати?

— Більше 97% взагалі не знають про те, що мають право на ці п’ять земельних ділянок. І з тих, що знають, якщо 100% брати, лише 1% людей готові щось робити в цьому напрямку.

Чому саме вони не бажають спробувати отримати свою землю?

— Вони досить скептично відносяться до можливості вибити цю землю у держави.

Які саме закони це регулюють?

— Для цього треба знати фактично один закон — це Земельний кодекс України. Треба уважно переглянути статті від 116 до 123. Я думаю, що цього буде достатньо, щоб чітко орієнтуватися — яка процедура подання відповідних заяв, процедура виділення, яка саме земля належить кожному громадянину, що він має право отримати.

Який розмір ділянки, яку можуть отримати громадяни?

— Стаття 121 чітко регулює перелік тих земельних ділянок, їх розміри. Це десять соток під будівництво будинку. Це десять соток в місті, п’ятнадцять соток в селищі міського типу, або двадцять п’ять соток у селі. Друга земельна ділянка — для будівництва гаража — одна сотка в межах населеного пункту. Далі йдуть дванадцять соток для садівництва і городництва. Десять соток для будівництва дачі, також ця дача може бути «живим» будинком . Це нововведення було біля 8 місяців тому підписане. І остання земельна ділянка, п’ята, це до двох гектарів землі для ведення особистого селянського господарства. Це ті п’ять земельних ділянок, які кожен громадянин, всі п’ять одночасно, має право мати, якщо йому виповнилося 18 років.

Який відсоток людей все ж таки пішов на оформлення цих земель і спромігся це зробити?

— Орієнтовно ми визначали це число, цей відсоток — 0,13%.

Чому так мало людей знають про таке своє право?

— Чим складніші часи настають, тим більше цікавляться, тому що земля потихеньку перетворюється в атрибут певної безпеки та фінансової стабільності. Те, що держава однозначно не вела ніякої діяльності щодо популяризації цих прав — це однозначно, тому що, якщо промоніторити всі державні програми, всі телевізійні програми, то це дуже поодинокі сюжети.

Предыдущая статьяКиевляне получают угрожающие письма из военкоматов
Следующая статьяВ связи с обострением ситуации на Донбассе Порошенко провёл совещание с силовиками