Минулого тижня Генпрокуратура вручила підозру у заволодінні держкоштами консулу Грузії в місті Одеса (у 2011-2013 роках) Теймуразу Нішніанідзе. Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган тоді написала, що підозра стосується махінацій з відшкодування ПДВ дипломату як іноземцю.

Проте, згідно з інформації в Державному реєстрі судових рішень, кримінальне провадження проти Нішніанідзе стосується двох різних періодів його діяльності, — пише Insider.

Частина матеріалів зачіпає діяльність Нішніанідзе на посаді консула, а от решта — його роботу як голови благодійного фонду “На благо Одеси”. Саме останній епізод у матеріалах провадження по часу співпадає з роботою Нішніанадзе на посаді позаштатного радника у Михеїла Саакашвілі, коли той очолював Одеську ОДА.

Що означають останні події і у чому конкретно підозрюють Нішніанідзе, з’ясовував INSIDER.

Новий поворот старої справи

Тимуру Нішніанідзе вручили підозру на трасі “Київ-Одеса” після 8-місячної паузи у судових слуханнях по справі.

При цьому, перше судове рішення у цьому кримінальному провадженні в ЄДРСР датоване травнем 2016 року. Понад десяток перших ухвал слідчий суддя приймав у закритому режимі.

Приблизно у той же час правоохоронці проводили обшуки у офісі благодійного фонду “На благо Одеси”, вдома у Нішніанідзе та у приміщеннях Одеської облдержадміністрації.

Тодішній очільник ОДА Саакашвілі назвав дії ГПУ ”політичним замовленням”, а Нішніанідзе зібрав прес-конференцію, де запевнив, що не вчиняв нічого протиправного і зв’язків з ОДА не має.

Однак ще за півроку до обшуків у південній Пальмірі, ЗМІ поширили інформацію, що фонд “На благо Одеси” фінансує рекламну кампанію “Команди Саакашвілі”, купує люксові авто та оплачує бенкети, тоді як раніше ця організація допомагала бійцям АТО.

 Фото з Facebook Нішніанідзе

А нардеп від Блоку Петра Порошенка Дмитро Голубов показав документи здобуті хакерською групою “Хінкалі”, які свідчили про нібито фінансування тим самим фондом авіаперельотів людей з найближчого оточення Саакашвілі.

Цікаво, що благодійний фонд “На благо Одеси” був заснований впливовими одеськими бізнесменами і політиками після подій 2-го травня 2014 року “для додаткового фінансування органів внутрішніх справ, які забезпечують порядок в Одесі”. Серед бенефіціарів організації видання “Наші гроші” знайшло досить одіозних персонажів. Там і колишній партнер Сергія Ківалова бізнесмен Адан Ківан, і друг екс-нардепа від “Партії регіонів” Юрія Іванющенка (“Єнакієвського”) —  угорець Олексій Федоричєв, і співвласник банку «Восток» Вадим Мороховський. Це ще не вичерпний список.

До речі, саме Мороховський до кінця літа 2015 року року очолював благодійний фонд, поки його на цій посаді не змінив Нішніанідзе. Банкір же, віддавши посаду, просто залишився у складі меценатів фонду.

Як розповідали тоді INSIDER високопоставлені чиновники у правоохоронних органах, під час травневих обшуків Саакашвілі подзвонив президенту і влаштував істерику. За словами джерел, він погрожував звільнитися зі скандалом.

Порошенко ж після цього нібито передзвонив генпрокурору і попросив заморозити справу до осені в надії, що Саакашвілі виграє вибори в Грузії і повернеться туди. Як розповіли співрозмовники, тоді для залагодження ситуації в Одессу відправили першого заступника глави Адміністрації президента Віталія Ковальчука, а справа не слухалася у суді 8 місяців. Аж дотепер.

Частина перша: консульський шопінг

Згідно з матеріалами в ЄДРСР, слідство стверджує, що Нішніанадзе, перебуваючи на посаді Генерального консула Грузії в Одесі, “шляхом надання до податкових органів документів, що містять неправдиві відомості”, заволодів державними коштами розміром у 19,78 мільйонів гривень , які виділялися на відшкодування податку на додану вартість.

Як уточнила Лариса Сарган, повернення податку стосувалося покупок у брендових магазинах «Louis Vuitton», «Gucci», «Dsquared2», «Helen-Marlen» та інших.

фото з Facebook

Оскільки ці магазини знаходился в Києві та Одесі, а Нішніадзе не є громадянином України і має консульський імунітет, він має право вимагати відшкодування ПДВ як іноземець.

З повідомлення прес-секретаря гепрокурора також випливає те, що екс-консул не сам брав участь у такій схемі: інші працівники консульства також були у змові, переконані правоохоронці.

Як уточнюється, безпосередньо собі Нішніанідзе заявив та отримав до відшкодування ПДВ у розмірі понад 4 мільйони гривень.

“При цьому частина ПДВ у розмірі майже одного мільйона гривень Нішніанідзе відшкодовано за здійснення покупок у періоди, в які той не перебував на території України та фізично придбати жодних товарів не міг. Більше того, частина покупок в ці періоди Нішніанідзе була нібито зроблена в ТОВ «Майстер Компані», ТОВ «Еверест 1», ТОВ «ФФ Україна», які на час «придбання» господарської діяльності не здійснювали взагалі,” — написала Сарган.

Частина друга: спонсор Саакашвілі

Також Нішніанідзе, згіздно з інформації в ЄДРСР, підозрюють у розтраті коштів благодійного фонду “На благо Одеси” у розмірі 14 мільйонів гривень у період з серпня 2015 по лютий 2016 року.

Про те, чи включений цей епізод у вручену підозру, прес-секретар генпрокурора у своєму повідомленні не уточнила.

Як ідеться в матеріалах справи, в Одеській ОДА проводили обшуки в трьох службових кабінетах на 5 поверсі нібито для вилучення документів, які стосуються обох часових проміжків кримінального провадження. Тобто в держадміністрації шукали одночасно сліди діяльності фонду, і, як не дивно, документи Консульства Грузії.

Проте, під час обшуків 26 травня ГПУ разом з СБУ знайшли лише документи, що “стосуються діяльності Одеської обласної державної адміністрації та Благодійного фонду «На благо Одеси», керівника вказаного фонду, ноутбуки, мобільні телефони”.

До речі, загалом під час обшуків правоохоронці вилучили 25 різних телефонів, якими імовірно користувався Нішніанадзе “або інші особи, причетні до злочину”.

Цікаві також і документи, що знайшли під час травневих обшуків.

Так, правоохоронці вилучили документи, згідно з яких фонд “На благо Одеси” замовляв ремонт приміщень Одеської ОДА  у фірми “Укрстрой Сервіс”. Єдиним її засновником є дехто Олександр Соколовський, а уставний фонд налічує лише 1 тисячу гривень.

При цьому, слідчі просили суд надати доступ до документів про рух на рахунку цієї фірми, які, на їхню думку, свідчитимуть про те, що “Укрстрой Сервіс” отримані від фонду кошти перерахував третім фірмам.

Цікава деталь: рахунок “Укрстрой Сервіс” відкритий у банку “Восток”, власник якого є одим з бенефіціарів фонду.

Так само слідство згадує про перерахування коштів фірмі “Медіа стратеджіст ейдженсі”. Як відомо з матеріалів, оприлюднених хакерами, саме вона займалась рекламою Саакашвілі на телебаченні.

Загалом, прокуратура встановила, що фонд “На благо Одеси” з власного рахунку у банку “Восток” з кінця серпня 2015 по березень 2016 перерахував понад 22 мільйони гривень ряду підприємств і фізичним особам.

Весняне загострення

Тим часом суд досі не обрав запобіжний захід стосовно екс-консула Нішніанідзе. Спочатку захист просив забезпечити перекладача з української на грузинську мови, а вчорашнє засідання відклали до сьогодні, аби Нішніанідзе продемострував свій дипломатичний паспорт.

Також, учора ввечері до судової зали, де вкотре слухалося це питання, прийшли нардепи Сергій Лещенко та Остап Єднак і заявили, що готові взяти Нішніанідзе на поруки.

“Перемога в суді по запобіжному заходу для Насірова. Але не час святкувати — в Печерському суді обирають запобіжний захід Тимуру Нішніанідзе. Я подав клопотання про взяття Тимура на особисті поруки”, — написав Лещенко.

На сам суд вже регулярно приходить велика група підтримки грузинського дипломата. Вони тримають плакати з подякою йому за допомогу і вимогами припинити політичні переслідування.

Також на засідання у понеділок прийшов екс-заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе, який належить до так званої “грузинської команди Саакашвілі”.

Тим часом адвокати заявляють, що підозра їхньому клієнту складена з великою кількістю помилок і взагалі “йому нічого там пред’явити”.

Захисники також подали протест в МЗС, посилаючись на те, що без дозволу міністерства закордонних справ Грузії Україна не може судити Нішніанідзе.

Сам Саакашвілі заявив, що підозра його соратнику —  відповідь на Насірова і його активність у цій справі.

“Інформацію щодо мене особисто і мого оточення копають вже понад рік, і «знайшли» тільки діяльність генконсула Грузії багаторічної давності і 500 гривень премії Юлії Марушевської”, — заявив він.

“Тимура затримали за «справою» восьмирічної давнини, під час його перебування на посаді генерального консула. Це затримання — порушення міжнародного права і, зокрема, Віденської конвенції. Рішення про арешт Нішніанідзе було прийнято в кабінеті Порошенко в присутності генпрокурора Луценко, Кононенко і Грановського. Там же було прийнято рішення про процесуальні дії проти Марушевскої і її заступників. Я дізнався про цю нараду в той же день”, — додав Саакашвілі.

Як розповів в коментарі INSIDER колишній заступник генпрокурора Віталій Касько,  з юридичної точки зору ніякої 8-місячної «перерви» не було, оскільки справа поки не дійшла до розгляду в суді по суті.

“Суть обвинувачень мені важко коментувати, не побачивши матеріали провадження. Але той факт, що справа розслідується сумно відомим підрозділом ГПУ з властивим для цього підрозділу стилем її ведення, і стосується соратника Саакашвілі, який останнім часом висловлює невдоволення чинною владою, дає мені підстави припустити, що за цією справою стоять далеко не юридичні мотиви,” — сказав Касько.

Предыдущая статьяВандалы снова разрисовали памятники погибшим полякам на Львовщине
Следующая статьяВ ГПУ есть доказательства обращения Януковича в РФ с призывом ввести войска