Схоже, у Дмитра Фірташа проблеми не лише в австрійських судах, але й на внутрішньому ринку України. НКРЕ і Нафтогаз говорять про повернення газорозподільчих мереж (70% яких контролюють структури Фірташа) у  власність держави. І навіть готується законопроект.

Але це ще не все. Наприкінці березня Ostchem зупинив свої хімічні заводи, які є монополістами з виробництва аміачних добрив в Україні. Найцікавіше, що перед тим заводи отримали від аграріїв передплату. Депутати НФ кажуть, що таким чином Group DF намагалася вибити з Кабміну борги за газ ОПЗ, — пишет Insider.

Натомість в оточенні олігарха звинувачують соратників Яценюка і самого екс-прем’єра в тому, що вони віддають ринок росіянам і мають з того гешефт.

Як Ostchem і держава з’ясовують стосунки, і хто буде постачати добрива аграріям – заводи опального олігарха чи Росія, розбирався INSIDER.

Шантаж під час посівної

Про те, що заводи  Ostchem взяли з аграріїв передплату на 2 мільярди гривень за добрива під посівну, а потім зупинилися, щоб вибити борги держави по ОПЗ, джерела розповідали INSIDER ще місяць тому, але не надавали підтверджень.

Хоча заводи в березні дійсно заявили про зупинку.

7 квітня голова НАК Нафтогаз Андрій Коболєв звинуватив хімічні підприємства групи Дмитра Фірташа в спробі отримати запаси газу через шантаж аграрних виробників.

На сторінці в Facebook очільник НАК виклав проект рішення уряду, «розроблений представниками хімічного підрозділу Групи компаній Дмитра Фірташа — Остхем».

«Контекст: приватні виробники хімічних добрив зібрали близько 2 млрд грн авансів з аграріїв. Результат: грошей нема, добрив нема, газу для виробництва добрив також нема. Але є палке бажання отримати цей газ за пільговою ціною та з великою відстрочкою терміну розрахунку», — зазначив у повідомленні Коболєв.

Проектом урядового рішення пропонувалося зупинити імпорт добрив з Росії відповідно закону «Про санкції», вжити антидемпінгових санкцій щодо імпорту нітрату амонію з РФ, Мінекономіки та Мінекології подати законопроект про видобуток газу виробниками добрив для власних потреб.

Крім того, цим проектом рішення пропонувалося ПАТ «Укртрансгаз» поновити в обліку газу підземних сховищ державного підприємства відповідно до судових рішень природний газ Сєвєродонецького об’єднання «Азот» в об’ємі 132 527,1 тис.куб.м. , концерну «Стірол» – 125 664,8 тис.куб.м., ПАТ «Азот» 87 714,8 тис.куб.м.. Всі згадані заводи належать Фірташу.

Коболєв у коментарях не відповів на питання, яке міністерство готувало проект. INSIDER звернувся з цим запитанням до кількох міністрів, але ті сказали, що поки такого проекту в очі не бачили.

За їх словами, теоретично такий документ мало готувати міністерство економіки, а потім його мав би завірити Мінюст. В тому що міністр від «Народного фронту» зробив би такий подарунок підприємства Фірташа є певні сумніви. Так й міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пообіцяв у коментарях під постом Коболєва не допустити таке рішення Кабміну.

INSIDER звернувся за коментарем щодо звинувачень Коболєва та власне підготовки проекту рішення до Ostchem, але там давати коментарі відмовились.

Втім те, що конфлікт є, підтвердив депутат від БПП, президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

«Ostchem і держава з’ясовують стосунки. Суперечка виникла через розрахунки за спожитий газ, а також послуги, які надавали держпідприємства з перекачування цього газу. Сторони висунули одна одній вимоги щодо погашення боргів. Але оскільки питання зайшло в глухий кут, схоже, компанія Ostchem вирішила відігратися на фермерах», — зазначив Козаченко.

«Як відомо, аграрії зробили підприємствам Ostchem передоплату за міндобрива, однак продукцію так і не було поставлено в повному обсязі. Як пояснюють представники Ostchem, причиною є державні борги перед компанією, тому гроші фермерів пішли, зокрема,  на те, щоб виплатити зарплату робітникам», — зазначив депутат у своєму блозі.

Демпінг і антидемпінг

Незважаючи на відмову від коментарів, підприємства Ostchem все ж зробили кілька публічних заяв. І навіть написали звернення до президента і прем’єра.

В останньому представники заводів скаржились, що їх витісняє з ринку російський імпорт. Тобто, заводи олігарха, який заробив статки на схемах з російським дешевим газом, тепер без нього виявились неконкурентоздатними і стали публічно воювати з Росією.

Заява заводів Ostchem

«Ще уряд Арсенія Яценюка намагався зупинити українські підприємства, що виробляють мінеральні добрива, після чого російська компанія «ЄвроХім», користуючись своїм монопольним положенням на ринку України, підняла ціну для українських аграріїв в 2,5 рази», — йдеться в заяві заводів Фірташа. Мита, що запровадились МЕРТ на російську аміачну селітру в 2014 році, були ефективними антидемпінговими заходами. Це підтримало українських виробників та не призвели до збільшення видатків українських аграріїв. Але 13 лютого 2017 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ухвалила рішення призупинити дію антидемпінгових заходів, прийнятих в рішенні Комісії від 27.12.2016 № АД-363/2016/4411-05 «Про застосування остаточних антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив походженням з Російської Федерації», до 01.07.2017. Одночасно, із призупиненням дії антидемпінгових заходів, «Укртрансгаз» конфісковує у групи «OSTCHEM» – основного акціонера ПАТ «АЗОТ» (Черкаси), ПАТ «РІВНЕАЗОТ» та ПрАТ «СЄВЄРОДОНЕЦЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ «АЗОТ» – природний газ об‘ємом 346 млн. кубічних метрів. Цей газ є основною сировиною, яку використовують хімічні підприємства для виробництва своєї продукції. Дивним чином рішення «Укртрансгазу» почати процедури обмеження постачання природного газу для трьох найбільших хімічних підприємств держави збіглося у часі з призупиненням дій антидемпінгових заходів щодо російських виробників. Фактично, російські хімічні гіганти на чолі з компанією «ЄвроХім», внаслідок дій МЕРТ, отримали безпрецедентний доступ на український ринок, на якому у них не залишилось конкурентів».

Втім, ще в грудні минулого року українські аграрні асоціації в листі на ім’я прем’єр-міністра Володимира Гройсмана  заявили, що Ostchem шантажує українських аграріїв, намагаючись підняти ціни на добрива.

«Мова йде про маніпулятивну заяву Ostchem звільнити близько 3 тисяч робітників, якщо не будуть введені антидемпінгові мита на російські азотні добрива», — йшлося тоді у прес-релізі Української аграрної конфедерації.

Як кажуть противники групи Фірташа, вони, користуючись тим, що їх головний конкурент Росія, домоглися антидемпінгових заходів і тепер піднімають ціни. Тоді як російські добрива коштують менше, бо Росія на них пускає свій дешевий газ, якого в північного сусіда тепер в надлишку. Крім того, Росія не підвищує ціни на експорт, бо тоді не зможе конкурувати з дешевими китайськими добривами. Більше того, ніхто не мітингує через те, що Росія є монополістом в постачанні в Україну фосфатів.

В самому холдингу заявляють, що під антидемпінгові заходи потрапила лише російська селітра, але росіяни хитрують і замість селітри просто завозять інші аналогічні азотовмісні добрива, в першу чергу, такі як карбамід та КАС.

Згідно зі статистикою Маркет груп у 2016 році росіяни завозили лише 22% селітри від потреб ринку. Тоді як на 301 599 карбаміду, виробленого заводами Фірташа, припадало 333 488 тонн російського продукту. А на 331 625 тонн КАС українських виробників припадало 280 555 тонн російських.

У Кубіва допомогли Фірташу

Так чи інакше, українським аграріям до кінця квітня слід було внести добрива ґрунт, інакше вони б втратили значну частину вражаю, а також мільйони доларів на експорті зернових.

Минулого тижня в МінАПК на запитання INSIDER, що робити з добривами, неофіційно відповіли, що буде створена робоча група під головуванням Степана Кубіва, яка має найближчим часом засідати і ухвалити рішення.

13 квітня 2017 року відбулося чергове засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ).

МКМТ ухвалила рішення про  проведення проміжного перегляду антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну нітрату амонію (аміачної селітри) походженням з Російської Федерації.

Це рішення одразу отримало схвальний відгук GROUP DF.

«9 березня ми офіційно звернулися до МЕРТ з проханням провести додаткове (проміжне) антидемпінгове розслідування щодо аміачної селітри і розширити список товарів-аналогів селітри з Росії, на які повинні поширюватися антидемпінгові мита. 15 квітня МЕРТ задовольнив наше звернення і прийняв рішення про початок проміжного перегляду антидемпінгових заходів щодо деяких видів аміачної селітри», — розповів директор з компаенс GROUP DF Ігор Гольченко.

За його словами, росіяни вже пробували так махлювати з ЄС, і в Європі швидко закрили цю лазівку.

Втім рішення МЕРТ не вирішує всіх проблем холдингу Фірташа. Заводи станом на 20 квітня стоять. І на запитання видання, де аграрії будуть брати добрива на цю посівну – в холдингу чи в росіян – співрозмовник в GROUP DF не зміг відповісти, лише зазначивши, що «у заводів є запаси продукції». Але їх кількість точно назвати не зміг.

Крі того, перегляд антидемпінгових заходів ніяк не впливає на постачання газу, яке «Укртрансгаз» припинив через борги. Так само як підвішеною лишається доля боргу держави перед холдингом Фірташа за газ ОПЗ.

6 березня Южненський міський суд легалізував рішення Стокгольмського суду стосовно боргу Одеського припортового заводу і той має виплатити Фірташу майже 7 мільярдів гривень (або 251 млн. доларів).

Відповідно до жовтневого рішення Стокгольмського арбітражу, ОПЗ зобов’язаний повернути Ostchem 193,36 млн доларів основного боргу, 57,8 млн доларів — нарахованої пені за прострочення платежів.

Крім цього, за даними ЕП, на суму заборгованості ОПЗ, за рішенням Стокгольмского суду, з 12 червня 2016 року буде нараховуватися 7,5% річних  як плата за користування грошима.

Восени минулого року один з високопосадовців в спілкуванні офзерекордз назвав борги перед Фірташем однією з причин, чому ОПЗ не був приватизований, адже борги складали фактично половину ціни заводу (оціненого ФДМ у 13,2 млрд.грн.).

Боротьба триває

У коментарі під вже згаданим постом Коболєва міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що не дозволить шантажувати уряд і рішення по газу для підприємств Фірташа буде заблоковане. Він також згадав, що в 2015 Оѕтснем вже вдавався до подібних кроків.

Дійсно, 2 роки тому Group DF оголошувало про зупинку підприємств Ostchem – Черкаського ПАТ «Азот» та ПАТ «Рівнеазот» через «тиск з боку депутатів «Народного фронту» та їх представників у владі».

«Абсолютно незаконний арешт у заводів основної сировини – газу, позбавили і ці підприємства можливості працювати. У зв’язку з цим, Черкаський «Азот» і «Рівнеазот» зупинені, під загрозою зриву опинилася осіння посівна, багато тисяч українців можуть залишитися без роботи», – зазначалося 2 роки тому у повідомленні, що дійсно нагадує нинішню ситуацію.

У 2015 голова МВС Арсен Аваков заявив, що українські слідчі ведуть два кримінальні провадження, безпосередньо пов’язані з Дмитром Фірташем.

схема власності Оѕтснем

Перше провадження — «стосовно групи компаній ОЅТСНЕМ Дмитра Фірташа за ст. 191 ч. 5 КПК України щодо нанесення збитків державі в розмірі 5,742 млрд грн», — повідомив Аваков тоді в Facebook.

Друге провадження — проти колишніх керівників НАК «Нафтогаз України», посадових осіб Кабінету Міністрів та компанії «РосУкрЕнерго АГ» Фірташа, яких підозрюють у змові та завданні збитку Україні «шляхом списання з державної компанії на користь «РосУкрЕнерго АГ» 11 млрд куб. м газу і 1,1 млрд куб. м газу у вигляді штрафних санкцій.

Що наразі з цими справами, як і розслідуванням щодо рефінансування банку «Надра», невідомо. У лютому Фірташ намагався використати ці справи та погрози Арсена Авакова зустріти його в «Борисполі» добробатами як доказ політичного переслідування в Україні, але безуспішно.

Цікаво, що невдовзі після тих заяв міністра у 2015, коли над урядом Арсенія Яценюка висіла загроза відставки, очільник НФ і тодішнього уряду несподівано отримав широкий доступ до ресурсів телеканалу Інтер. Втім з того часу багато чого змінилося – Яценюк втратив посаду, а Авакова навіть звинуватили в підпалі Інтера.

Боротьба з газовими схемами Фірташа залишається традиційним коником НФ, тому вони, скоріше за все, підтримають позицію голови НАК. Незважаючи на те, що наближені до Яценюка депутати кажуть, що його ставлення до голови «Нафтогаз» Коболєва охололо після зміщення його людини Ігоря Прокопіва з керівництва «Укртрансгазом».

В НФ тепер жартують, що Коболєв себе вважає п’ятою людиною в державі і новим Юрієм Бойком.  Але на гру проти Фірташа ця розмовка мало вплине.

Тому, не виключено, що підприємства Оѕтснем так і функціонуватимуть на осадному становищі до чергової посівної, коли уряду знову доведеться обирати між українським олігархом і Росією. Ну або комусь знову не знадобиться потрапити на екран в прайм-тайм і в зручному форматі.

Якщо не одне але  – дострокові вибори. Юрій Бойко, кажуть, спустив на місця рознарядку готуватись до них вже восени.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяПолиция: Задержаны исполнители и организаторы заказного убийства в Киеве
Следующая статьяПерезагрузка ЦИК: Кто тормозит и насколько затянется процесс?