Переформатування уряду вже найближчим часом може розпочатися з заміни його керівника. За даними «ДС», прем’єр Арсеній Яценюк вже отримав від Банкової пропозицію покинути свою посаду в обмін на крісло голови НБУ. І якщо політик погодиться на таку умову, то його партія «Народний фронт» отримає певну квоту місць в спільних з БПП виборчих списках на майбутніх виборах до органів місцевого самоврядування.

У цьому контексті глава уряду раптом почав дуже активно цікавитися питаннями, які раніше не помічав, наприклад, пошук активів 56 збанкрутілих банків та наведення порядку у Фонді гарантування вкладів. Виглядає на те, що Яценюк дійсно приглядається до нового крісла.

Планується, що після відставки Арсенія Петровича, його місце займе Наталія Яресько. Крім того, у разі згоди Яценюка на перехід в НБУ, його політична сила – «Народний фронт», який сьогодні не дотягує в рейтинг партій і до 5%, отримає право делегувати своїх кандидатів у спільні виборчі списки з БПП на майбутніх місцевих виборах.

Що власне пропонується лідеру «Народного фронту»? По-перше, це посада глави НБУ в обмін на посаду керівника уряду. По-друге, контроль того ж таки Фонду гарантування вкладів, який володіє майном на загальну суму в 240 мільярдів гривень. Що є доволі ласим шматком в період, коли вітчизняні банки складаються один за одним і ФГВ займається оформленням та виплатами найбільших за всю історію України компенсацій за депозитними вкладами.

Чи погодиться Арсеній Яценюк на такий формат продовження співпраці у рамках владної команди – поки не відомо. Прем»єр взяв час на роздуми і зважує всі «за» та «проти». І якщо на першій шальці терезів цих роздумів висить привабливий фінансовий ресурс, уникнення репутаційної відповідальності за провал роботи Кабміну та порятунок НФ, то на другій – втрата впливу у парламенті, часткова втрата команди та можлива тривала пауза в політичній кар»єрі, пише «ДС».

Джерело: finbalance.com.ua

Предыдущая статьяЗа восемь последних лет инвесторы ни разу не поставили положительных оценок инвестклимату Украины
Следующая статьяРоссия стягивает войска к границе с Украиной — СНБО