Уряд наблизився до рішення, щоб зобов’язати всіх без винятку громадян звітувати про майно та доходи

 Уже до кінця цього року Кабмін розробить законопроект про запровадження загального декларування доходів громадян. Про це йдеться у пріоритетному плані дій уряду, затвердженому постановою. Яким має бути е-декларування для всіх і наскільки виправдане його запровадження? Ці та інші питання обговорюємо у розмові з Глібом Канєвським, експертом відділу боротьби з корупцією Центру політичних студій та аналітики, та Василем Юрчишиним, директором економічних програм Центру Разумкова, — пише Експрес.
— Чи відомо вам, про що саме мали б звітувати всі громадяни?
 Г. Канєвський:
— Думаю, що модель декларування буде ідентична тій, яка запроваджена для посадових осіб і громадських активістів, які отримують міжнародну допомогу на протидію корупції. Тому думаю, що уряд не вигадуватиме велосипед і поширить нинішню схему декларування на всіх громадян. А вона, нагадаю, передбачає не лише звітування про доходи за певний період. Українцям доведеться також декларувати свою нерухомість, рухоме майно, готівку й дорогі речі, на кшталт шуб та годинників.
— З якою метою планують це нововведення?
В. Юрчишин:
— Щоб поставити всіх під контроль декларування. Це може бути спрямовано на підвищення загальної дисципліни платників податків і на те, щоб внормувати систему видатків, зокрема, пов’язаних із пільгами й субсидіями.
Г. Канєвський:
— Мета доволі проста: підрахувати всі доходи громадян та обкласти новими зборами. Думаю, це можуть бути податки на предмети розкоші чи на готівку. Приміром, хтось зізнається, що зберігає вдома 10 тисяч доларів. І держава може змусити платити з них певний відсоток. За бажання, варіантів нових податків можна придумати безліч. Головне для початку — зібрати інформацію про статки громадян.
— Чи виправданий такий підхід?
 В. Юрчишин:
— Вважається правильним, якщо людина чесно платить податки з усіх доходів. Адже саме таким чином наповнюється державний бюджет, який дозволяє країні мати гроші на базові потреби та розвиватися. Це теоретично. А на практиці потрібно брати до уваги наші реалії. Передусім варто зачекати, щоб запрацювала належним чином система декларування для високопосадовців: аби не було технічних збоїв під час подання декларацій та аби нарешті всіх їх грунтовно перевірили. І лише після цього можна було б говорити про перехід до наступного етапу. У будь-якому разі, легким він не буде. От мені дуже цікаво, як бабусі-пенсіонерки заповнюватимуть ці декларації.
Г. Канєвський:
— Вважаю, що на нинішньому етапі запровадження загального декларування — негативна тенденція. Почнімо з того, що декларування статків, у теорії, важливіше саме для посадових осіб, тобто тих, хто розпоряджається бюджетними коштами та має владні повноваження. Чиновників змушують звітувати про майно та доходи, щоб можна було простежити, чи вони не збагатилися незаконним шляхом, зокрема й за рахунок наших податків. А пересічні громадяни грошима держави не розпоряджаються. Крім того, варто врахувати, що наслідком введення загального декларування може стати переслідування з боку держави будь-яких неугодних громадян України. Хтось не сподобався якомусь чиновникові податкової поліції, і той просто візьме й почне перевірку походження усього майна цієї особи.
 — Зачекайте, а в чому проблема, якщо майно нажите чесно?
Г. Канєвський:
— Громадянин буде змушений пояснити, де він взяв гроші й чисплачені з них податки. А багато людей не зберігали чеків, документів прокупівлю валюти. Хтось гроші на якусь серйозну покупку збирав десятиліттями.І спробуйте доведіть, що це було саме так, що ви насправді недоїдали,відкладали кожну копійку, а не крали. — А на Заході звичайні громадяни звітують про майно?
В. Юрчишин:
— У багатьох цивілізованих країнах, зокрема у Європі та США, люди справді раз на рік подають документи, які засвідчують їхню податкову спроможність. Але там цій системі багато років. Крім того, на Заході не лише громадяни звітують про доходи, а й влада різних рівнів — про витрати. Тобто, з одного боку, держава контролює, щоб громадяни чесно платили податки, а з іншого — щоб ті податки належним чином використовували.
Г. Канєвський:
— У цивілізованих країнах держава має технічну змогу захистити інформацію  громадян. Крім того, там діють справедливі суди, які стануть на захист платників податків, якщо якийсь чиновник-податківець перевищить повноваження і заподіє шкоду громадянинові. А в нас немає гарантії не те що захисту відомостей із декларацій, а навіть того, що чиновники не почнуть торгувати даними з них незаконно. Поширення ж усіх даних про громадян України призведе до сплеску рейдерства, рекету і, врешті-решт, до грабежу  людей. Вони ж, на відміну від високих чиновників, не мають змоги захистити себе, відгородившись високими парканами та найнявши професійну охорону.
Предыдущая статьяГолові Запорізької податкової подарували квартиру на 300 квадратів
Следующая статьяВ «Оппоблоке» назвали репрессии против партийцев в регионах наступлением на демократию