Про неофіційну силову структуру керівника Волині Ігоря Палиці, яка жорстко розправляється з його опонентами, дізнавалося «Слідство.Інфо»

Луцьк. Зима 2016 року. Волинські активісти мітингують за незалежну переатестацію правоохоронних органів, однак прихильників реформи зустріли кастетами. Докази свідчать — до побиття громадських активістів причетне формування голови Волинської обласної ради місцевого мільйонера Ігоря Палиці, — пише Громадське.

Компанія луцького бізнесмена Сергія Чурікова займається будівельно-монтажними роботами в Польщі. Сергій був активним учасником Революції Гідності. З того часу взявся ще й за громадську діяльність. Хотів, щоби нова поліція очистилася від старих скомпрометованих кадрів. Так бізнесмен почав допомагати з організацією мітингів на підтримку переатестації волинських правоохоронців.

«Із самого початку не вірив, тому і не подавав документи в атестаційну комісію. Думав, що це дурня. Але коли побачив, що старі кадри починають переживати і це для них болюча тема, зрозумів, що це — правильна річ і побачив, наскільки це мобілізувало справжнє громадське середовище», — розповідає Чуріков.

У день, коли переатестацію проходили керівні кадри волинської міліції, на Чурікова напали.

«Я підійшов до дверей, почав шукати ключі, вийняв портмоне, а вони уже стояли за спиною. Відчиняю, заходжу й отримую кілька ударів по голові», — через півтора року після нападу пригадує громадський активіст.

Зі струсом мозку чоловік пролежав у лікарні два тижні. Після втечі нападників на місці злочину залишилися сліди взуття і ключі від автомобіля. Поліція встановила, що докази свідчать про причетність до нападу членів громадського формування «Варта порядку».

Утворена у 2014 році організація, нібито, мала на меті співпрацювати з правоохоронними органами. Очільник формування Олександр Тиводар так у рекламному ролику розповідав про організацію:

«Ми залучаємо підготовлених хлопців, які відслужили в армії, і які ще навіть не служили, але проходять підготовку в нас, відпрацьовують, набираються досвіду».

Сергій Чуріков уважає, що мета створення громадського формування інша: силою розправлятися з опонентами волинського керманича Ігоря Палиці.

«Річ не в тім, що Чуріков десь колись щось сказав. Задача цієї групи — створити в області атмосферу страху. Щоби при згадуванні прізвища якогось олігарха в людей пропадало бажання чинити спротив. Здійснюються побиття, підпали, напади тощо», — зазначає активіст.

Кар’єрою Ігор Палиця завдячує дніпропетровському олігархові Ігорю Коломойському. Палиця пройшов шлях від керівника підконтрольної йому «Укрнафти» до народного депутата та очільника Одеської, а потім Волинської областей.

«Це мій товариш, у деяких компаніях ми з ним разом акціонери. Хочу сказати, що багато чому розумному я навчився в пана Коломойського», — розповідав політик кілька років тому в коментарі журналістам.

Сьогодні Коломойського та Палицю пов’язує партія «УКРОП», яка має найбільшу фракцію в обласній і міській радах. А сам Палиця — місцевий партійний ватажок «УКРОПу». Щойно він почав керувати Волинню, формування «Варта порядку» взяла під охорону будівлю обласної ради в Луцьку.

Щодня тут чергує двоє-троє представників організації. Договір із так званим громадським формуванням підписав завгосп Волинської облради Віктор Талашко. Розмов про співпрацю з «Вартою порядку» чиновник уникає.

 Зверніться, будь ласка, письмово і вам нададуть відповідь на ваше питання. Згідно із законом я вам відповім, — відповідає Талашко, хутко проходячи повз журналістів.

— Закон передбачає, що ви маєте відповідати і на усний запит. Це усний запит. Згідно із законом.

— Не заважайте, будь ласка, працювати, — посадовець грюкає дверима.

Ми поспілкувалися з людьми, пов’язаними з «Вартою порядку». На умовах анонімності вони розповіли про особливості роботи організації.

«Варта порядку»  це неформальна силова структура керівника Волині. Попри те, що закон забороняє членам громадських формувань отримувати зарплату, за словами наших співрозмовників, члени «Варти порядку» щомісяця отримують готівку.

— Коли на якісь мітинги їздили, допомагали, охоронялися якісь території, об’єкти, отримували більше. Коли нічого не робили, то отримували небагато, — розповідає наш співрозмовник.

— Про які суми йдеться?

— До 10 тисяч гривень. Більше ніхто не отримував.

Згідно з офіційною відповіддю, щороку «Варті порядку» перераховують 50 тисяч гривень з міського бюджету Луцька. Але основні витрати так званого громадського формування покриває Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом».

За інформацією інсайдерів, значну частину коштів фонд отримує від компанії «Зірка Буковелю» українського олігарха Ігоря Коломойського.

«Раз у квартал було 5 мільйонів гривень, які через бухгалтерію проходили. Це лише те, що приходило офіційно. Були ще неофіційні кошти», — розповідає співрозмовниця, яка мала зв’язки з Фондом «Тільки разом».

«Як я це все бачу: створюється громадська організація, бойова секція абощо… Там є певні люди, які мають якийсь вплив. Тоді з’являється політична сила і купує її: садить на зарплату верхівку організації, яка ділиться з найближчим оточенням. І ця організація робитиме все, що скажуть ті, хто платить», — розповідає наш співрозмовник, обізнаний із діяльністю громадського формування.

Поки «Слідство.інфо» працювало над розслідуванням, співробітники СБУ в Луцьку затримали голову громадського формування «Варта порядку» Олександра Тиводара. Йому та іншим членам формування інкримінують порушення за низкою статей, серед іншого — незаконне стеження за незручними для Ігоря Палиці та його партії людьми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Мільйонер із нетрів»: розкішне життя керівника держпідприємства, що обслуговує посольства

Керівник обласного управління СБУ погодився розповісти, у чому підозрюється затриманий ватажок «Варти порядку». За словами Юрія Фелонюка — це контрабанда і стеження за посадовими особами. Але нас цікавить, хто міг покривати діяльність скандального громадського формування.

— Чи перевіряється інформація, що благодійний фонд «Тільки разом» фінансував це? 

— Перевіряється багато версій стосовно фінансування діяльності цих людей, — відповідає Юрій Фелонюк.

Депутатка і екс-секретарка Луцької міської ради Юлія Вусенко — одна з тих, за ким, на думку СБУ, незаконно стежили бійці «Варти порядку». Опонентка партії «УКРОП» уважає, що такі дії не виконуються без політичного замовлення.

«У мирному західному обласному центрі зробити громадське формування, яке має певну кількість зброї і таку кількість людей, які отримують заробітну плату, а не служать за ідею. Кажуть, що в майбутньому готові у разі чого боронити своє місто — на сьогодні я не бачу потреби в цьому. Гадаю, що абсолютно все, що відбувалося, стовідсотково контролювалося саме Ігорем Палицею», — говорить вона.

«Слідство.інфо» надіслало запит до Фонду «Тільки разом» із проханням надати фінансові звіти, однак нам відмовили. Щоб отримати доступ до публічної інформації, ми подали позов. Судова тяганина триває вже кілька місяців.

Тим часом ми неодноразово зверталися за коментарем до «Варти порядку»  та їхнього головного спонсора — Фонду Ігоря Палиці. Обидві організації проігнорували журналістські запити. Підопічні Палиці відкидають будь-які спроби записати інтерв’ю з чиновником.

— Коли буде Ігор Петрович і коли до нього можна прийти? — запитуємо в управителя справами Волинської обласної ради Дмитра Дубняка.

— Якщо у вас є запитання до голови обласної ради — будь ласка, залиште письмовий запит, — відповідає чиновник.

— Чому ми не можемо звернутися до нього, просто поспілкуватися? Інтерв’ю коли ми можемо записати?

— Інтерв’ю я не знаю, коли ви зможете записати, будь ласка, зверніться письмово і отримаєте відповідь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як прокурори обростають нерухомістю коштом платників податків

Заступник голови правління Фонду «Тільки разом» Орест Маховський каже, що політик фінансує іменну організацію власним коштом.

«Благодійний фонд, як ви знаєте, має засновника  Палицю Ігоря Петровича. Він єдиний засновник нашого фонду, це передбачено статутними документами. Вони у відкритому доступі, можете самі це знайти і, відповідно, послатися на джерела. Тому фінансування відбувається нашим засновком Палицею Ігорем Петровичем», — каже він.

Напади на громадських активістів, блокування роботи журналістів у стінах обласної ради та погроми на митниці — у всіх цих випадках на Волині протягом останніх трьох років фігурували члени «Варти порядку».

Поліція розслідує низку кримінальних проваджень. І хоча офіційне слідство в більшості випадків установило учасників інцидентів, підозр досі не висунули. Зокрема й виконавцям нападу на Сергія Чурікова.

«Є презумпція невинуватості, тому казати, що будь-хто скоїв даний злочин, у мене немає жодних підстав. Особи, про яких ви кажете, що вони загубили ключі, посвідчення певних громадських формувань — установлені. Однак їхня причетність до даного злочину наразі не доведена», — коментує перебіг розслідувань заступник начальника слідчого управління Головного управління Нацполіції Волині Максим Новицький.

Громадський активіст Сергій Чуріков уважає, що розслідування інцидентів навмисне гальмують півтора року поспіль. Більшість керівників міліції Волині, переатестації яких громадські активісти вимагали на мітингах, зрештою одягнули форму поліцейських.

«Я не знаю, чи називати цих людей «Вартою порядку», чи ні, тому що «Варта порядку» — це легальний підрозділ, який, у принципі, повинен діяти в рамках законодавства. Я думаю, що це певне організоване злочинне угрупування, якимось чином афілійоване з «Вартою порядку». Чи вони продовжуватимуть діяти? Так, звичайно, тому що в підготовку, за моєю інформацією, інвестовані дуже великі кошти і я думаю, що не помінялися задачі — залякати, створити атмосферу страху, уплинути на бажання інших людей протистояти монополізації влади в конкретно взятому регіоні певною політичною силою», — уважає Сергій Чуріков.

Час покаже, чи зможуть правоохоронці покарати всіх винних. Доки за створення таких силових блоків не буде відповідальності, політики використовуватимуть їх у будь-якому регіоні країни.

Предыдущая статьяВ Одесской области избили редактора местной газеты
Следующая статьяНа Одещині шукають чоловіка, який жорстоко зґвалтував і намагався задушити 11-річну дівчинку