27 серпня в приміщенні УНІАН відбулась прес-конференція за участю Миколи Колесника— куратора батальйону «Кривбас» та учасника тих подій, і Юрія Бутусова—члена комісії з розслідування  іловайської трагедії, головного редактора Cenzor.net.

Під час прес-конференції, Миколою Колесником був оприлюднений військовий документ, який доводить причетність Генерального штабу ЗС України до ілловайської трагедії. Також, Колесник показав цілу кипу військових документів, котрі він, поки що не може оприлюднити. Ці документи будуть передані до Генеральної прокуратури для проведення розслідування. В них містяться всі необхідні докази, прізвища, шифрограми, які підрозділи брали участь, кількість техніки.

Ці документи зможуть оприлюднити після винесення рішення суду, який за словами Юрія Бутусова відкладуть ще на три місяці, аби нікому не зіпсувати імідж на передодні та під час майбутніх виборів до місцевих рад.

За словами Миколи Колесника, всі прес-конференції та анонси народних волонтерів, представників Генерального штабу ЗСУ, про те? що іловайська операція, це якесь самостійне рішення дніпропетровської обласної адміністрації, чи самостійне рішення добровольчих батальйонів, не має жодних підстав.

Колесник зачитав невелику витримку з наказу: «З ранку, 07.08 силами 40 БТРО у взаємодії з 3 БТРГ 51 ОМБР провести рейдові дії в напрямку: Старобещево, Новокатеринівка, Ілловайськ, та до кінця доби провести прочісування і звільнення міста Ілловайськ від терористів. Встановити повний контроль над містом та у взаємодії з 3 БТРГ 51 ОМБР зайняти сім зводних опорних пунктів.»

Dokument_Illovaisk

Колесник підкреслив, що на штурмове завдання відправили батальйони територіальної оборони, які не мали покидати кордони своєї області. Після відправлення в район Старобещево та Комсомольського були опорні пункти 40-го БТРО. Коли був отриманий наказ, у всіх було здивування, оскільки 40-й БТРО, це не штурмовий батальйон, він мав тільки легке стрілецьке озброєння, а з 11 бойових машин, які були надані, лише 4 були на ходу. Не зважаючи на нестачу амуніції і техніки, ціною життів патріотів, завдання яке надійшло з Генштабу було виконане, всі опорні пункти з боями були зайняті українськими військовими.

Проте. оперативна обстановка швидко змінювалась, це була справжня військова операція, тільки вона відрізнялась від операції, яка була на картах Генштабу і в тих рекомендаціях, і наказах, що надходили, від фактичної обстановки, що була там. Як вже вказувалося, був відданий наказ про наступ. Та як зазначив Колесников, не було нормальної амуніції та техніки, ніхто в штабі не потурбувався організувати тилове прикриття, не було організовано ніякого постачання боєприпасами та продовольством. З огляду на це, зовсім не дивно, що українські військові взявши опорні пункти, та увійшовши в Ілловайськ, потрапили в оточення з усіх сторін. За розповіддю Колесника,  у багатьох солдат, після напружених постійних боїв, залишалося всього по пів магазину набоїв в автоматах.

Колесник заявив, що не згоден з оцінками, які дає Генштаб, щодо провалу операції. «Жуков к солдатам так не относился, сотни ребят положили за сутки», — сказав він. Абсолютно заперечив інформацію про те, що ця операція була ініціативою добровольців, натомість показав накази із Генштабу. Також Колесник підкреслив, що ні батальйонно-тактичними групами, ні командуючий сектором, ні командуючий центром оперативного командування приймати такі рішення не може, тому що такі операції плануються Генштабом і затверджуються міністерством оборони.

Обидва учасники прес-конференції наголосили, що не потрібно спотворювати факти, що оцінку має дати військова прокуратура чисто і прозоро.

Юрій Бутусов наголосив, що даний оприлюднений бойовий документ доказує, що насправді наказ штурмувати Ілловайськ віддавало армійське командування, і те, що є розпорядження затверджене керівником сектору (де проводились військові дії), то має бути і розпорядження командування АТО, яке тепер по цьому ланцюжку можна відновити, аби дізнатися правду.

Таким чином, всі заяви військового командування, про те, що вони не причетні до ілловайської трагедії, і не несуть ніякої відповідальності за ці сумні події, спростовуються конкретними документами.

Бутусов зауважив, що для розслідування, це буде ще одна з деталей, бо цей документ далеко не єдиний, який допоможе встановити хто приймав рішення, а хто віддавав. Також, він додав, що слідством вже опрацьована велика кількість документів: вищого командування, командування АТО, — всім цим матеріалам дана експертна оцінка і також, як зазначив Бутусов, «надеюсь будет дана оценка и в суде».

Джерело: grushevskogo5.com

Предыдущая статьяВлада повертає на посади корупціонерів режиму Януковича, — нардеп
Следующая статьяС 2000 года в Китае за коррупцию расстреляно 10 тысяч чиновников