«Газпром» і п’ять європейських нафтогазових корпорацій домовилися про створення проектної компанії для будівництва двох нових гілок «Північного потоку».

Угоду акціонерів для створення газопровідної системи «Північний потік 2» в рамках Східного економічного форуму підписали голова правління «Газпрому» Олексій Міллер, глава BASF SE Курт Бок, член правління E.ON SE Клаус Шефер, заступник генерального директора ENGIE П’єр Шарейр, глава OMV AG Райнер Зеле і головний керуючий директор Royal Dutch Shell Бен ван Берден, повідомляє прес-служба російської компанії.

Згідно з повідомленням, реалізацією проекту займатиметься спільна проектна компанія (СПК) New European Pipeline AG. «Газпрому» в СПК належатиме 51%, E.ON, Shell, OMV і BASF/Wintershall – по 10% кожній, ENGIE – 9%.

Проект «Північний потік 2» передбачає будівництво двох ниток морського газопроводу сукупною потужністю 55 млрд куб. м газу на рік з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря.

Водночас, в рамках Східного економічного форуму «Газпром» підписав угоду про можливий обмін активами з OMV AG. У разі реалізації даної операції OMV отримає 24,98% участі у проекті з розробки та освоєння ділянок 4А і 5А ачимовских відкладень Уренгойського нафтогазоконденсатного родовища в обмін на участь «Газпрому» в активах OMV.

«Газпром» також підписав угоду про закриття операції з обміну активами з компанією Wintershall Holding GmbH. У результаті угоди «Газпром» збільшить до 100% свою частку участі в спільних компаніях з торгівлі і зберігання газу в Європі WINGAS, WIEH і WIEE, а також отримає 50% частку участі у компанії WINZ, що займається розвідкою і видобутком вуглеводнів в Північному морі. Wintershall, у свою чергу, отримає 25,01% у проекті з розробки та освоєння ділянок 4А і 5А ачимовских відкладень Уренгойського нафтогазоконденсатного родовища.

Джерело: Insider

Предыдущая статьяПутин ждет новую революцию в Украине
Следующая статьяВибори, на старт