Непередбачувані, небезпечні і часто – смертельні. Україною ширяться легальні наркотики. Вони мають такий самий руйнівний ефект, як заборонені амфетамін чи героїн, тільки от придбати їх можна цілком законно – через Інтернет. «Слідство.Інфо» дослідило нову чуму, проти якої держава безсила.

— У меня зрачки расширены, я себя раздираю, я себя душу.

— Шизофрения, маниакально депрессивные психозы, тяжелейшие неврозы с суицидальными попытками.

Спайси, солі, мікси, фен – назви різні, але вбивають однаково. Це легальні наркотики. Синтетичні, або, як їх ще називають, дизайнерські. Як правило це аналоги або похідні вже існуючих наркотиків, створені шляхом змін в хімічній структурі. Простіше кажучи — низькосортна продукція жахливої якості, що містить шкідливі хімічні домішки.

ІГОР ЩЕГЛОВ, керівник православного центру:

— Раньше мы этих людей не встречали, а сейчас они все употребляют спайсы, соли, потому что это дешевле, потому что это проще найти и они заменили и вытеснили все остальные тяжёлые наркотики.

Вперше нові психоактивні препарати з’явилися в Україні п’ять років тому. Та справжня епідемія почалася останнім часом, коли наркодилери переїхали в Інтернет, а оголошення про свій товар розмістили буквально в усіх на очах.

ВАЛЕРІЙ ТИМЧЕНКО, киянин:

— Вот магазин, в который дети ходят на перемену, вот вам, пожалуйста, ещё одна надпись. Вот школа, вот надпись. Как родитель, просто поинтересовался, что это за надписи, зашел на этот сайт, оказывается – это наркотики! Меня возмутило то, что этих надписей здесь десятки вокруг школы.

Фахівці кажуть: головна цільова аудиторія синтетичних наркотиків – підлітки та студенти. Це підтверджує Ігор Щеглов.

— Раньше люди приезжали со средним возрастом 30 лет, сейчас молодёжь после синтетических наркотиков – соли, спайсы, приезжают на реабилитацию со сформированной зависимостью в 17-18 лет.

Лікарі розповідають: найстрашнішим є те, що ці препарати атакують центральну нервову систему, тому передбачити, які наслідки матиме прийом препарату, неможливо.

МИКОЛА СЕРГЄЄВ, лікар-психіатр Територіального медичного об’єднання «Психіатрія» в м. Києві:

— Инвалидизация молодых парней и девчёнок, употребляющих синтетические наркотики, просто огромна. Психоз может вызвать даже однократное употребление эйфостима, спайса или соли.

Синтетичні наркотики швидко і неминуче доводять користувача до ручки. Кількість пацієнтів, які повертаються до нормального життя, мізерна, каже Щеглов.

— Мы статистику вели. Там нет синтетических наркоманов, там все, и вот из всех ребят, кто проходит реабилитацию полгода, из них 30% находится в устойчивой ремиссии, то есть это 3-4 человека из 10. В ребцентре находится 16-18 человек. Из них 12 — это люди, которые употребляют синтетические наркотики.

Синтетичні хімічні препарати почали потрапляти в Україну від північного сусіди. Про це відкрито говорять і фахівці, і правоохоронці.

ЄВГЕН НЕРУХ, керівних міжнародної антинаркотичної асоціації:

— Большинство этой заразы в виде спайсов и соли синтезируются в России, и к нам переправляется.

ОЛЕГ ШУТЯК, начальник управління протидії незаконному обігу наркотиків ГУ МВС України:

— Такі препарати йдуть, ви навіть правильно назвали, Санкт-Петербург, дійсно, йшли з території Російської Федерації.

Останнім часом активними постачальниками стали країни Азії. Попри усі намагання запровадити жорсткий контроль, нові модифікації легальних наркотиків з’являються в Україні з неймовірною швидкістю, каже Нерух.

— Я знаю точно, что они меняют свою формулу, состав, ежемесячно или раз в квартал, но отследить или даже изъять и проверять, то они не всегда являются тем препаратом, который внесён в уголовно-процессуальный кодекс как препарат, содержащий наркотические или психотропные элементы.

Та й у МВС не приховують: домогтися заборони через Міністерство охорони здоров’я на якусь із формул не так просто.

— За будь-яким великим бізнесом, де стоять великі гроші – а наркобізнес – це є один із найпривабливіших і найприбутковіших бізнесів… стоять певні особи. Навколо мене кружляють і хочуть прийти на прийом поспілкуватися. Чого вони хочуть, я знаю, тому не хочу з ними спілкуватися.

Слідство. Інфо провело власний експеримент. Ми переконалися, як просто замовити наркотики через Інтернет. І можемо наочно продемонструвати, як вони впливають на організм людини.

На одному з сайтів нам пропонують аналог амфетаміну. Обираємо місто та район. Дізнаємося, куди потрібно перерахувати кошти. У найближчому терміналі переказуємо їх і вже за декілька хвилин отримуємо повідомлення із місцем так званої закладки. За вказаною адресою ми їдемо разом із чоловіком, який погодився на вживання наркотика, який ми замовили. Нагадуємо: товар – абсолютно легальний і не заборонений в Україні. Ми хочемо показати, чому з цим треба щось робити, причому терміново.

— Возле второго падика справа палисадник, в начале бордюра под белым камушком.

Наркотик – є, доброволець – є. Чекаємо на лікаря.

— Мне необходимо знать минимальные сведения о состоянии вашего здоровья. В первую очередь – болеете ли вы какими ни будь хроническими заболеваниями.

— Так я не жалуюсь ни на что. Хронических заболеваний нет.

— Это фонентоскоп, это тонометр, на всякий случай я взял ампулы аминазина – при тяжелом неконтролируемом возбуждении. ++01:59 сердце бьётся ровненько, повернитесь ко мне спиной — послушаем лёгкие.

Після огляду лікаря наш доброволець Василь підтверджує свою згоду на участь в експерименті. Ми просимо його детально описувати свої відчуття. Починаємо.

— Попекает в носу, горький привкус. Сейчас начинаю чувствовать больше сердце, и такая как эйфория начинает растекаться, приход, что ли, начался.

За кілька хвилин після вживання першої дози лікар замірює тиск і слухає серце.

— 115 ударов в минуту – это уже тахикардия, то есть это довольно быстро.

— А было?

— Было 68. Тоны сердца стали слышны отчётливее – это говорит, что имеется нагрузка на сердце, я бы сказал, чрезмерная.

Прискорене серцебиття, звужені зіниці. За п’ятнадцять хвилин Василь зізнається – хоче ще.

— Хочется, конечно же, ещё понюхать, потому что оно начинает действие оказывать. Я же человек, и это рассчитано на это, поэтому не буду скрывать.

— Мозг – ему всегда кажется мало. Короче, плевать он хотел на ваши органы, вы можете не получить даже удовольствия, а сердце может просто щёлкнуть.

Після другої дози тахікардія не зупиняється. Додаються нові симптоми. Василь постійно збуджено говорить. Йому також важко заплющити очі. Каже, страшно.

— Закройте глаза, подержите закрытыми, вот видите – подрагивание век идёт, включаются мышцы лица. Это говорит о том, что идёт довольно сильная стимуляция, судя по всему есть вероятность внутречерепной гипертензии, которая в данный момент происходит.

Наш експеримент закінчився успішно. Кілька годин, і Василь приходить у норму. Лікар пояснює, все пройшло добре завдяки тому, що чоловік молодий і зі сформованою особистістю, не мав хронічних захворювань і, за його словами, раніше наркотиків не вживав. Насправді ж передбачити, як подіє той чи інший синтетичний препарат на людину, неможливо. У неконтрольованому середовищі наслідки часто набагато гірші, іноді навіть летальні. Про це розповідає колишня наркоманка Юля.

— Кто-то в окно выходил, или шел и под машину попал. Оно зомбирует, у тебя помутнение в мозгу можно сказать ты не понимаешь, что происходит, я тоже ловила один раз передоз. Я думала, что у меня душа вылетела и я наблюдала за собой сверху. Разное было, очень разное.

Фахівці це підтверджують.

— К сожалению, я хоронил многих молодых ребят, которые умирали от этих солей и спайсов, потому что за год-два человек доходит до психиатрии, до галлюцинаций.

Ініціатором заборони цього нового виду наркотиків мало б виступити Міністерство охорони здоров’я. Це розв’язало б руки правоохоронцям. Та у Міністерстві на просте запитання, чи планує МОЗ щось робити з цього приводу, відповісти так і не змогли. Нардеп Антон Геращенко, близький до керівництва МВС, каже, що активізувати боротьбу проти легальних наркотиків можна інакше.

— Раньше была служба, которая определяла какие вещества являются наркозависимыми, какие нет. Она была самостоятельной вне рамок МВД, потом её передали в министерство здравоохранения, но эффективного государственного контроля нет.

Поки нардепи добиватимуть це питання, легальний наркотик далі гулятиме країною і викошуватиме молоде покоління українців. І щоб наступною їхньою жертвою не стала ваша дитина, треба вже зараз бити на сполох і змушувати владу діяти. І діяти негайно.

Олена Козаченко, Слідство.Інфо 

Джерело: hromadske.tv

Предыдущая статьяУряд Єгипту пішов у відставку
Следующая статьяГройсман: Децентрализация – не панацея