Оприлюднені нові документи підтверджують, що люди з найближчого президентського оточення активно мінімалізують податки

Навколо оточення глави держави Петра Порошенка — новий скандал. Почалося усе із заяви колишнього керівника СБУ Валентина Наливайченка про те, що «смотрящий» за фракцією «Блоку Петра Порошенка» у парламенті виводить з країни гроші за допомогою офшорних схем. І нібито кожного тижня проганяє через офшори 500 тисяч доларів.

А днями ця історія набула продовження. Відомий активіст і блогер Денис Казанський опублікував уже документи, які вказують на зв’язок людей Президента і його самого з компанією «Intraco Management LTD», що зареєстрована на відомому офшорі — Британських
Віргінських островах. Зокрема, йдеться про першого заступника голови фракції «БПП» у парламенті Ігоря Кононенка, котрого, як можна зрозуміти, й назвав «смотрящим» фракції Валентин Наливайченко.

Газета «Експрес» зателефонувала Денисові Казанському, щоб дізнатися подробиці цієї історії.

— Частина документів, які ви опублікували, датована ще 2012 роком. Навіщо це було потрібно?

— Щоб чітко простежити зв’язок компанії «Intraco Management LTD» з Порошенком та Кононенком. Отже, завдяки документам стало відомо, що у період з 2012-го по 2015-й ця компанія здійснювала великі платежі у валюті й отримувала на свій рахунок значні кошти. Притім у платіжних дорученнях для зв’язку вказувалася електронна пошта самого Кононенка або пов’язаних з ним осіб. Крім того, з вказаного офшору переказували гроші на рахунок дочки Ігоря Кононенка — Дарії, а також оплачували обслуговування літака, яким літає Петро Порошенко.

Так, у 2012 році «Intraco Management LTD» переказала 6,600 швейцарських франків на рахунок готелю «SOLALP SA» у Швейцарії. У деталях платежу зазначено, що сума внесена за проживання Дар’ї Кононенко. Цікаво, що й у 2015 році той же офшор знову платив за проживання Кононенко за кордоном.

Іншим платіжним дорученням, 2012 року, компанія «Intraco Management LTD» переказала офшорній компанії «TRESMERE VENTURES LIMITED» 70 тисяч американських доларів. У цьому платіжному дорученні вказана електронна пошта з прізвищем Кононенко — KONONENKO@UPI.COM.UA, на яку потрібно було скеровувати інформацію про переказ.  Притім адреса http://upi.com.ua/ в інтернеті належить сайту компанії «Укрпромінвест», якою володіли спільно Ігор Кононенко і Петро Порошенко. У 2012-му компанія була реорганізована.

У 2014-2015 роках пошта Кононенка в документах «Intraco Management LTD» більше не фігурує. Замість неї значиться вже інша адреса, яка також має стосунок до «Укрпромінвесту» — tsaregorodtseva@upi.com.ua. Це пошта Дарини Царегородцевої, яка є фінансовим директором офшорної компанії «Intraco Management LTD».

— А раптом це просто збіг обставин?

— Навряд чи. Між Царегородцевою і Кононенком простежується й інший зв’язок. Раніше Дар’я Царегородцева та Ігор Кононенко входили в наглядову раду ПАТ «ПБК «Радомишль», яким до 2011 року володів Порошенко. У 2011 році Петро Олексійович продав пивзавод «Радомишль» російським бізнесменам, після чого Царегородцева і Кононенко звільнилися за власним бажанням.

Є й новіші докази зв’язку офшору «Intraco Management LTD» через Царегородцеву з Президентом Порошенком. Саме цей офшор оплачує витрати Президента, пов’язані з авіаперельотами. Підтвердженням цього є лист Царегородцевої на фірмовому бланку «Intraco Management LTD», в якому компанія обговорює умови оплати за борт OE-GBY, яким літає Президент.

Крім того, цікаво, що як директора «Intraco Management LTD» вказано якогось Джеффрі Маджістрейта (Geoffrey Magistrate). Раніше у відкритих джерелах його називали давнім бізнес-партнером Петра Порошенка. У низці відкритих джерел ще 2005 року публікували інформацію про те, що людина з таким ім’ям і прізвищем є американським громадянином, притім постійно проживає на Кіпрі і займається адміністрацією офшорних компаній для
Порошенка.

—  А чому ви дійшли висновку, що названим літаком користується саме Порошенко?

— Ще 2012 року на одному з авторитетних інтернет-ресурсів вказувалося, що літак «Cessna Sovereign» з бортовим номером OE-GBY належить Петрові Порошенку.

— У відкритому доступі є також інформація, що літаком з таким бортовим номером користувався й екс-спікер Верховної Ради, регіонал Володимир Рибак…

— Ні, це не екс-спікер, а, наскільки мені відомо, його син Олександр Рибак, який на той час — 2011 року — перебував на посаді керівника Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

— Чи не спростовує це припущення те, що мова саме про борт Порошенка?

— Не відкидаю, що літаком Порошенка користувалися й інші політики. Однак ми змогли отримати чеки з аеропорту «Жуляни», які підтверджують, що Петро Олексійович використовував цей борт. Крім того, відомо, що компанія «Intraco Management LTD», зв’язок якої з Порошенком чітко простежується, регулярно оплачувала його авіарейси.

— Чеки, про які ви говорите, датовані 3 та 5 червня 2014 року, на той час Порошенко ще навіть не був інавгурований…

— Так, це правда. Однак є документи, зокрема, договори та платіжні доручення, які підтверджують, що компанія «Intraco Management LTD» уже в період перебування Порошенка на президентській посаді регулярно проводила платежі й отримувала на свої рахунки із рахунків інших офшорних компаній перекази — від 100 до 500 тисяч євро!

— І у чому тут, власне, суть претензій до Порошенка?

— Співпраця з офшорами українським законодавством не заборонена. Однак ситуація, як мінімум, морально неприпустима, бо йдеться про те, що Президент і його оточення уникають податків у тій країні, яку він очолює. І хоч, повторю, це не кримінал, та в такому разі постають подальші запитання: «Якщо Президент використовує офшори, то таким чином він не хоче
ділитися своїм прибутком з Україною, не хоче сплачувати податки до бюджету, а отже, не прагне відраховувати гроші на пенсії та зарплати українцям? Тобто: якщо у нас глава держави уникає податків у такий спосіб, то що тоді робити нам, простим українцям, бізнесменам? Нам пропонують теж не сплачувати податків? І як тоді має функціонувати вся країна?»

— Чи відомо вам щось про походження грошей, які переказували в цей офшор?

— Ми бачимо, що туди переказували доволі великі кошти, однак їх походження наразі не відоме. Однак сумнівні моменти все ж є. Річ у тому, що гроші переказували за договорами позики. Це коли немає ні купівлі, ні продажу, а кошти нібито позичаються компанії, однак потім їх ніхто не повертає. Експерти, які знаються на офшорних схемах, кажуть, що в такий
спосіб зазвичай з України виводять якісь нелегальні гроші. Тобто, ще є питання походження цих грошей. Однак воно потребує подальшого глибокого розслідування.

Ірина КОВАЛЕНКО, газета «Експрес»

* Коментар для «Експресу»

Віталій Купрій, заступник голови комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності:

— Ширяться чутки, що на ці офшори, контрольовані Президентом та його оточенням, могли переказувати гроші представники колишньої влади, аби проти них не вели розслідування. Бо справді, а де численні кримінальні справи та звинувачення проти членів команди Януковича?!

Однак усі ці припущення слід детально розслідувати. Не можна просто поговорити й нікуди не скеровувати заяв про скоєння злочину. А якщо походження коштів, які переказували в офшори, м’яко кажучи, сумнівне, такий злочин цілком може мати місце. Тож на базі відкритої інформації я готую детальне звернення до генерального прокурора та до міжнародних
організацій, які розслідують корупційні діяння.

Предыдущая статьяДепутати з БПП відмахнулись від звинувачень у підкупі: Де докази?
Следующая статьяТурчинов чи Саакашвілі?