Минулого тижня суд в Одесі заарештував двох активістів – керівника місцевого Автомайдану Євгена Рєзвушкіна та лідера місцевого осередку «Правого Сектору» Сергія Стерненка. Причини різні, а привід один – день відчинених дверей у помешканні Сергія Ківалова – так званому «Замку Гаррі Поттера».

Прибічники затриманих заявляють: «За президента Порошенка патріотів садять частіше, ніж за президента Януковича», а лідери правих закликають єднатися проти чинної влади. Що насправді відбувається в Одесі – розбиралася Олена Васіна.

В останню неділю серпня активісти одеського осередку Автомайдану та Ради Громадської безпеки за допомогою трактора зламала ворота і взяли штурмом так званий «Замок Гаррі Потера» Сергія Ківалова. Офіційно – Будинок прийомів Міжнародного гуманітарного університету.

Євген Рєзвушкін:

— До этого неоднократно и руководство города поднимало вопрос об этом заборе и вообще об этом доме. Но, к сожалению, Кивалов решил, что он всемогущий и никто с ним не справится. Мы решили объяснить ему немножко обратное.

Всередині будинку активісти побачили дороге оздоблення, розкішні меблі та побутову техніку, елітний алкоголь та безцінні інкрустовані книжки. Знайшли бюст вождя народів Йосипа Сталіна. Ну і, звісно, портрети самого Сергія Васильовича в різноманітних варіаціях. Такий собі Пшонка-стайл.

Сергій Ківалов відреагував на події навколо «будинку Гаррі Поттера» миттєво.

«Нехай його офіційно кваліфікують правоохоронні органи. Що це було — розбій? Незаконне проникнення в приміщення, що належить Міжнародному гуманітарному університету? Або комусь зручно це вважати дрібним хуліганством? Або взагалі вдати, ніби нічого не було?»

Водночас Сергій Ківалов не заперечив, що під час візиту активістів він жив саме в так званому Будинку Прийомів. Тимчасово.

— Да, я жил там и сейчас нахожусь там, потому что дома у меня ремонт. Закончится ремонт, я сразу перееду к себе домой.

Незабаром з’явилася інформація про збитки, завдані активістами під час візиту, а також намір продати Будинок прийомів. Уже за тиждень у приморському суді відбувся суд на двома активістами: лідером одеського Автомайдану Євгеном Рєзвушкіним та Сергієм Стерненком, очільником місцевого осередку «Правого Сектору». Тобто, сталося саме те, до чого закликав Сергій Ківалов.

— Те преступники, я их по-другому не могу назвать, которые совершили это преступление в отношении частного здания, они должны сидеть на скамье подсудимых.

Арешт двох представників патріотичних сил викликав хвилю обурення серед проукраїнських сил Одеси.

Марк Гордієнко, керівник Ради Громадської Безпеки:

— Было решено показать, кто в доме хозяин, переломать ребят через колено и посадить на 2 месяца в СИЗО. Но так не будет, мы будем сопротивляться. Мы четко видим политическое преследование.

Показово, що активістів арештували не за проникнення до Будинку прийомів МГУ, а за справи піврічної давнини. Рєзвушкіна – за підозрою у нападі на прокурора, а Стерненка – за звинуваченням у викраденні депутата Комінтернівської райради.

Сергій Стерненко:

— Я думаю, це все — сфабрикована справа. І це продовження тенденції, яка продовжується на протязі останніх місяців по закриттю патріотів. Ми занадто невигідні нинішньому режиму.

Євген Рєзвушкін:

— По материалам дела, которое слеплено на скорую руку. Четыре месяца оно лежалонеизвесто где и вдуг появилось. И появилась необходимость меня закрыть.

Та з арештом активістів не все так просто, як може здатися на перший погляд . Віталій Устименко, колишній координатор Самооборони Одеси, розповідає, що деякі діячі в патріотичному середовищі міста керуються аж ніяк не безкорисливими мотивами.

— Ківалов, безумовно є злом для Одеси, але зрозуміло, що це інша фінансова група, зрозуміло, що це інша група впливу, яка є дійсно ворогом, суперником, конкурентом чинного міського голови і тої групи. яку він тут в Одесі представляє.

Ми спробували з’ясувати, чи дійсно пов’язані чинний мер Одеси Геннадій Труханов та місцеві активісти, зокрема – з Ради Громадської Безпеки, яка брала активну участь у візиті в «Будинок Гаррі Поттера». Серед її найвідоміших членів – Євген Рєзвушкін, Руслан Форостяк та Марк Гордієнко.

Активіст Євромайдану, голова руху «Генеральний протест» Олексій Чорний згадує:

— Вони потім були посередниками між протестувальниками і Трухановим, коли треба була зустріч щодо того, що треба організувати слухання, то саме Марк Гордієнко був цією особою, яка була комунікатором.

Про ймовірний зв’язки очільника міста з патріотами писали й раніше. Після скандалу навколо «Замку Гаррі Поттера» ці підозри отримали додаткове підтвердження.

На фото, яке було зроблено біля Приморського райвідділку після звільнення Євгена Рєзвушкіна, позаду нього видно Віталія Кожухаря — новопризначеного голову комунального підприємства «Муніципальна охорона», створеного за ініціативою мера Одеси Геннадія Труханова. Рєзвушкін заперечує.

— Он работает в коммунальном предприятии, а не в личной охране Труханова. Это несколько разные вещи, КП принадлежит городу, и работает Кожухарь не на Труханова, а на город. Он как был патриотом, так патриотом и остался. Отношения у нас не испортились, и я думаю, что мы будем сотрудничать и дальше.

Ще одним доказом є призначення віце-мером іншого активіста Самооборони Андрія Котляра. Сам міський голова такі дивні збіги коментує туманно.

— Я не заперечую, но я хочу посмотреть, какие данные есть у вас.

Подейкують, теплі стосунки з патріотичними організаціями Одеси має не тільки мер, а його друзі. Місцеві ЗМІ ще навесні 2014-го писали про ймовірні зв’язки патріотів з тодішнім губернатором області Ігорем Палицею, ставлеником олігарха Ігоря Коломойського, каже Чорний.

— Вони ніколи не підтримували будь-які заходи протесту там, де були хоч якимось чином зачеплені інтереси Палиці…

За рахунок того, що у палиці були зв’язки з Трухановим, але й, відповідно, Труханов з Коломойським, саме завдяки цій підтримці.

Пазл остаточно склався, коли наприкінці минулого тижня прес-секретар «Правого сектору» Варвара Черноіваненко повідомила: більше ста тисяч гривень на звільнення активістів «Правого Сектору» Сергія Стерненка і Руслана Демчука надав Геннадій Корбан, бізнес-партнер Ігоря Коломойського і голова партії Укроп.

— Мы после этого переписывались, я, естественно, сказала спасибо, как сказала бы спасибо любому другому человеку, который оказал помощь и помог моих побратимов вернуть на свободу. И то, что я слышала, никаких к нам требований, то есть никакого обмена даже не предполагалось. Это была просто помощь от сердца, и прозвучала фраза «деньги — не главное».

Олексій Чорний:

— Робилося це під вибори. Я думаю, що ми ці обличчя побачимо в новоствореній партії «Укроп», яку фінансує Коломойський. Буквально на днях. Я впевнений, що всі ці люди там будуть, або якась значна частина.

Парадокс. Частина сил, які в Одесі називаються патріотичними, як мінімум узгоджує свої дії з олігархічними політичними силами і дістає від них підтримку. Тільки от чиї інтереси захищають тоді ці активісти?

Олена Васіна, Слідство.Інфо

Джерело: hromadske.tv

Предыдущая статьяАрест Мосийчука. Почему так не поступили с Клюевым?
Следующая статьяСирия: вопросы, которые стыдно задавать Что надо знать про войну на Ближнем Востоке, но никто не знает