Нашi урядовцi роблять дивнi заяви, якi з погляду економiчних законiв пояснити важко

На одному з урядових засiдань очiльниця Мiнфiну панi Яресько запевнила, що наша країна за економiчного зростання хоча б 4% на рiк зможе досягти рiвня швейцарської економiки до 2040 року.

Тобто ВВП України з нинiшнiх 84 млрд. доларiв мав би збiльшитися до рiвня швейцарського — понад 600 млрд. доларiв. Подiляє цей оптимiзм i глава уряду. «Уявiть собi, сталося чудо, на яке я дiйсно сподiваюся, i українська економiка протягом 25 наступних рокiв буде зростати на рiвнi 4%. Це означає, що валовий внутрiшнiй продукт України буде рiвний Швейцарiї i трошечки менший, нiж Саудiвської Аравiї та Об’єднаних Арабських Емiратiв. Це означає
те, що середня заробiтна платня в Українi становитиме 1960 доларiв на одного громадянина країни», — сказав очiльник Кабмiну.

За прогнозами МВФ, номiнальний ВВП України в доларах США у 2015 роцi становитиме 84,3 млрд. у 2019-му — 125 млрд. доларiв. ВВП Швейцарiї у 2014 роцi був на рiвнi 679 млрд. доларiв США, зрiсши на 2% проти +1,9% у 2013-му. Цього року швейцарська економiка покаже зростання на 0,2%, у 2016-му — на 1%. Щодо української, то падiння ВВП передбачають у 2015 роцi на 12%, за
песимiстичним сценарiєм у 2016-му ВВП знизиться на 0,3%, за оптимiстичним — зросте на 2%.

Елементарнi розрахунки показують: щоб Україна досягнула ВВП 679 млрд. доларiв, наступнi 25 рокiв нам безперервно потрiбно щорiчно зростати не на 4%, а щонайменше на понад 6%. Якщо ж зростатимемо на 4%, то швейцарський рай чекатиме нас аж через 35 — 36 рокiв. Але за умови, що до того часу Швейцарiя паралельно топтатиметься на мiсцi, що дуже малоймовiрно.

— За домовленостями з кредиторами про реструктуризацiю приватного боргу України, погодженими з МВФ, ВВП країни до 2019 року має становити 125 млрд. доларiв, — каже Андрiй Вiгiрiнський, заступник директора ГО «Публiчний аудит». — Якщо цей показник взяти за базис, то за умови зростання на 4% щорiчно до 2040 року ВВП України становитиме лише 285 млрд. доларiв. ВВП Швейцарiї нинi перевищує 685 млрд. доларiв.

— Напевно, й порiвнювати Україну та Швейцарiю недоцiльно, бо населення в нас у п’ять разiв бiльше?

— Так. Населення Швейцарiї сьогоднi становить 8 млн. людей, ВВП на душу населення в цiй країнi — трохи бiльше як 85 тисяч доларiв. Населення України, за даними на кiнець 2014 року, — 43 млн. осiб. Вiдповiдно до офiцiйної статистики, показники номiнального ВВП України на душу населення в 2014 роцi знизилися на бiльш нiж $900 — до рiвня $3 тис. Оскiльки в 2015-му курс гривнi до долара знизився ще бiльше, реальний ВВП за результатами року
зменшиться ще на 9 — 10%, отже, i ВВП на душу населення буде меншим, нiж минулорiчний показник.

Для того щоб рiвень українського ВВП вiдповiдав такому, як у Швейцарiї, є два можливi варiанти: або населення країни має бути 3,4 млн. осiб, або ж, за збереження теперiшнiх показникiв кiлькостi населення, ВВП України повинен становити $3655 млрд. На сьогоднi це недосяжний показник, який рiвнозначний ВВП Нiмеччини. Тобто, прогнози Яресько та Яценюка — це справжнiй популiзм.

Є прогнози, що до 2050 року населення України зменшиться до 35 млн. осiб. Тодi, звiсно, ВВП на душу населення може зрости. Але, з iншого боку, зменшення населення — не той фактор, яким ми маємо хвалитися.

— Днями Свiтовий банк погiршив прогноз падiння ВВП України цього року iз 7,5% до 12%, — додає Олександр Гончаров, директор Iнституту розвитку економiки України. — Iнфляцiя збiльшиться iз 40% до 50%. Прогнози Яресько, котра наговорила про сонячний бiк Швейцарiї, на якому ми будемо жити в 2040 роцi, здається, не вписуються в прогнози Свiтового банку.

— Чи є приклади у свiтовiй економiцi, коли ВВП 25 рокiв поспiль зростав хоча б на 4%?

А. Вiгiрiнський: — Стабiльне зростання показували в минулому столiттi деякi країни Перської затоки, коли там вiдкривали новi поклади нафти, газу чи iнших копалин. Прогнози щодо зростання ВВП у найбiльших країнах свiту на наступнi роки погiршується.

О. Гончаров: — За останнi 10 рокiв темпи зростання китайського ВВП середньому 10% щорiчно. Але, щоб ми досягнули зростання ВВП, як у Китаї, лише бажання замало. Потрiбно створити вiдповiднi умови ведення бiзнесу, як у цiй країнi, зрозумiлi для всiх iнвесторiв. Цього ми не бачимо.

Леся ЯСИНЧУК, газета «Експрес»

Предыдущая статьяГенпрокурор їздить на броньованому 600-му «мерсі» за 19 млн — ЗМІ
Следующая статьяВахтанг Кикабидзе спел в метро в Киеве