Експерти роблять прямо протилежні прогнози

Поки партії та кандидати обіцяли людям краще майбутнє, останні, за
звичкою, готувалися лише до гіршого. Зокрема, у тому, що стосується курсу гривні.

Хтось пророкує, що гривня щодо долара знову девальвує. Інші переконані, що це — вже звичні спекуляції. Мовляв, валютники навмисне нагнітають пристрасті, щоб розбурхати попит.

Справді, з одного боку, очікування такої різкої девальвації скидається на панікерство. А з іншого — варто визнати, що диму без вогню не буває. Згадаймо хоча б минулий рік.  На час проведення парламентських виборів 26 жовтня 2014-го за долар правили 13 гривень, а за якісь два тижні, 10 листопада — вже 16 гривень 20 копійок.

То чи не повториться така ситуація цього року, розпитувала газета «Експрес»виконавчого директора Центру соціально-економічних досліджень “Case Україна” Дмитра Боярчука та заступника керівника ГО «Публічний аудит» Андрія Вігірінського.

— Чи виправдані панічні настрої частини населення щодо обвалу гривні після місцевих виборів?

Д. Боярчук: — Думаю, цього року не буде такого значного зв’язку між виборами і ціною валюти. Підстав для стрімкої девальвації немає. Дивіться, у нас майже немає зовнішнього торговельного дефіциту, триває співпраця з МВФ, від якого ми вже одержали два транші на загальну суму 6,7 мільярда доларів. Крім того, нам вдалося домовитися про реструктуризацію зовнішніх боргів. Не
тиснутиме на гривню і необхідність купувати долари для оплати російського газу: вже є домовленість, що “Нафтогаз України” дістане кредити від Євросоюзу та Світового банку на суму близько мільярда доларів.

А. Вігірінський: — А я думаю, що негативні очікування людей виправдані.
Почнімо з того ж МВФ. Усі сподівалися, що напередодні виборів він виділить
нам ще один транш на 1,7 мільярда доларів. Однак там вирішили почекати з ним через недостатній прогрес із проведенням реформ.

Крім того, на рахунках Фонду гарантування вкладів, з яких виплачуватимуть кошти вкладникам збанкрутілих банків, — понад 20 мільярдів гривень, які були залучені завдяки випуску облігацій внутрішньої державної позики. Тобто, це гроші, не забезпечені нічим. На додачу люди, вклади котрих знецінилися, отримавши 200 тисяч гривень гарантованих державою, одразу ж конвертуватимуть їх у стійкішу валюту, що розхитуватиме курс.

І ще залишається невирішеним питання щодо виплати 3 мільярдів доларів боргу Росії. Якщо нам таки доведеться платити, то це додатково тиснутиме на курс гривні.

— То скільки ж, на вашу думку, коштуватиме долар після виборів?

А. Вігірінський: — Думаю, до кінця осені — початку зими коридор становитиме 25 — 27 гривень за долар. Однак не виключені пікові ситуації, коли “зелений” зашкалюватиме й за 30.

Д. Боярчук: — Не варто перебільшувати проблеми й нагнітати ситуацію. Не бачу підстав, щоб до кінця року курс стрибнув вище, аніж 25 гривень за долар.

Ірина КОВАЛЕНКО, газета «Експрес»

Предыдущая статьяХакеры выложили переписку Авакова с пресс-секретарем
Следующая статьяВелика пенсійна дуля