За даними «Прозорро», ДП Міноборони «Державний оператор тилу» (ДОТ) за результатами тендеру уклало угоду на постачання продовольства до ЗСУ на 908 млн грн. Йдеться про договір про продукти харчування для військовослужбовців у Рівненській області на суму 301,40 млн грн, та очікуване підписання ще однієї угоди у розмірі 606,80 млн грн на продукти для військових у Львівській області, пишуть Гроші. При цьому підрядники та кошториси тендерів засекречені.

Про це пишуть «Наші гроші».

Зазначається, що вперше за весь час роботи ДОТ під керівництвом Арсена Жумаділова приховав усі дані про підрядників та ціну продовольства. А з інформації у «Прозорро» невідомо, які фірми стали переможцями торгів та вартість окремих продуктів у контрактах.

Повідомляється, що це сталося тому, що ДОТ вперше провів тендер по процедурі «динамічна система закупівель». Вона була запроваджена на початку 2024 року для тендерів, пов’язаних із чутливою інформацією у військовій сфері. Агентство оборонних закупівель та Держспецзв’язку використовували його для придбання квадрокоптерів для анонімізації підрядників з міркувань безпеки При цьому вони оприлюднювали дані про ціну та кількість придбаних дронів.

Видання нагадує, що закупівлі продовольства «Держоператором тилу» після скандалів 2023 проводилися звичайними відкритими торгами. І в них були видні пропозиції від усіх учасників торгів та договір із цінами продуктів.

Водночас, як пишуть журналісти, за новою процедурою ДОТ заздалегідь провів кваліфікацію серед низки учасників ринку та обрав тих, хто задовольняв його вимогам щодо можливості виконати контракт. На цьому етапі це була відкрита частина процедури, тому було видно назви фірм, які виявили бажання взяти участь у торгах та були допущені до подальших цінових торгів. Це виявилися старі учасники ринку ТОВ «Фабрика смаку», ТОВ «Юг прод торг», ТОВ «Трейд граніт інвест», ТОВ «Охтирка м’ясопродукт», ТОВ «Атомсервіс», ТОВ «Аделін», ТОВ «Міт Пром», ТОВ «Контракт продрезерв» 5», ТОВ «Буський консервний завод».

Однак на етапі цінових торгів процедура стала закритою. Отже, немає жодних даних, хто з цих фірм, яку зробив пропозицію, і за якою ціною переможець постачатиме понад 300 різних продуктів.

Видання зазначає, що урядовий дозвіл військовим після початку повномасштабного вторгнення не публікувати дані про свої закупівлі в «Прозорро» призвело до того, що Міноборони почало укладати контракти на постачання продовольства за цінами в рази дорожчими від роздрібних торгових мереж. Однак на початку 2023 року законом це положення було скасовано, і закупівлі повернулися до «Прозорро». Це мало позитивний ефект – ціни закупівель Міноборони за багатьма групами товарів суттєво знизилися. А нинішній приклад закупівлі із повністю закритими даними про постачання є першим за час роботи ДОТ з 2023 року.

Раніше ми писали про те, що КНУ імені Тараса Шевченка без торгів купив яйця для харчування курсантів за завищеними цінами.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяСтратегія демографічного розвитку: що пропонує Кабмін для збільшення кількості українців
Следующая статьяТарифи на комуналку суттєво переписали: за що доводиться більше платити