В Україні з 14-16 жовтня 2024 року формально стартував опалювальний сезон. Однак конкретні рішення про те, коли дадуть опалення у квартири українців, ухвалює місцева влада, ґрунтуючись на погодних умовах. Так, батареї до багатоквартирних будинків увімкнуть, коли середньодобова температура повітря протягом трьох днів тримається на рівні 8 градусів Цельсія і нижче.

Через поступову зміну клімату в останні роки термін подачі тепла до будинків зсувається ближче до кінця жовтня – початку листопада, йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Крім того, є й регіональні особливості – у південних областях країни зазвичай холоднішає пізніше, ніж на півночі.

Опалення в Києві, наприклад, пообіцяли вмикати ще з 15 жовтня. Однак це, насамперед, стосується дитячих садків, шкіл та медичних закладів. Про подачу тепла в житлові будинки поки що окремо не повідомляли. «Рішення про початок опалювального сезону ухвалюємо з урахуванням факторів забезпечення комфорту для городян, раціонального використання енергоресурсів та економного споживання електроенергії», – заявляв мер міста Віталій Кличко.

У Львові тепло не планують подавати раніше 20 жовтня, а далі все також залежатиме від погоди. «Головним критерієм залишається середньодобова температура повітря. Якщо на вулиці не дуже холодно, навіщо розпочинати опалювальний сезон? Будинки перегріватимуться, споживачі відкриватимуть вікна, випускатимуть тепло і в результаті ми отримаємо чимало скарг», – розповів директор «Львівтеплоенерго» Олександр Одинець.

У Дніпрі влада прозвітувала про готовність включати батареї, як тільки це стане необхідним. Першими опаленням традиційно будуть забезпечені об’єкти соціальної сфери – школи, лікарні, дитячі садки.

Коли у Харкові включать опалення, Харківська обладміністрація теж точно не каже. Але там прогнозують, що опалювальний сезон для житлових будинків області розпочнеться не раніше ніж 1 листопада. «На першій черзі у нас установи соцнапряму та медична галузь. Тут ми розпочинаємо опалювальний сезон залежно від погодних умов. Для населення буде прийнято окреме рішення про початок опалювального сезону», – також заявив голова ОВ Олег Синегубов.

В Одесі також прогнозують, що раніше 1 листопада опалення до житлових будинків подавати не доведеться. У місті все ще готують котельні, крім того, комунальники проводять техогляд генераторів, які підтримуватимуть роботу невеликих котелень за потреби.

Як заявляли в Кабінеті міністрів, станом на 15 жовтня до опалювального сезону в Україні було готово понад 99% житлових будинків. «У газосховищах 12,2 млр. куб. м блакитного палива, а також 3,1 млн. тонн вугілля на складах. Цього достатньо для проходження зими. Усі 9 енергоблоків АЕС, підконтрольні Україні, зараз працюють», – зазначав глава уряду Денис Шмигаль.

Прийдешньої зими Україна планує пройти без імпорту газу, виключно на власному ресурсі, запевнили в «Нафтогазі». Аналогічна ситуація була і взимку минулого року.

Тарифи на газ та електроенергію: що буде взимку

Остаточні тарифи на опалення в Україні формуються для кожного регіону окремо – залежно від постачальника та наявності у домогосподарствах лічильників. Передбачається, що цієї зими ціни залишаться колишньому рівні, адже на підвищення цін накладено мораторію.

Чинний тариф на електроенергію встановлено до травня 2025 року (це прописано в постанові уряду), а підвищувати ціну на газ для населення на законодавчому рівні також забороняє мораторій. Таким чином, тарифи в опалювальний сезон залишаться на такому рівні:

  • газ – 7,96 грн/куб. м (для клієнтів «Нафтогазу», якими є 98% побутових споживачів);
  • світло – 4,32 грн / кВт*год.

Водночас, будь-який українець має право купити багатозонний (двох- чи три-) лічильник і платити за електроенергію в деякі години за спеціальним тарифом. Отже, з двозонним тарифом у період з 23:00 до 07:00 можна платити за струм удвічі менше: 2,16 грн. А з тризонним лічильником діють три тарифи:

  • тариф із 23.00 до 07.00 (нічний) – 1,728 грн за кВт*год;
  • тариф з 7:00-8:00/11:00-20:00/22:00-23:00 (напівпіковий) – 4,34 грн за кВт*год;
  • тариф з 8:00-11:00/20:00-22:00 (піковий) – 6,48 грн за кВт*год.

Для цього необхідно звернутися до постачальника струму та замовити підключення багатозонного лічильника. Прийде заплатити і за лічильник. Процедура переходу на багатозонний тариф може тривати кілька тижнів.

Крім того, з 1 жовтня по 30 квітня українці, які користуються електричним опаленням (мають проект, електричний котел із затвердженим проектом, а не просто електричний обігрівач), можуть користуватися зниженим тарифом.2,64 грн/КВт*год. Пільговий тариф поширюється лише на перші 2 тис. кВт*год. на місяць.

Також з 1 жовтня розпочалося нарахування субсидій на опалювальний сезон. Це пов’язано з тим, що з початком опалення оновиться розмір держдопомоги на оплату комуналки. Перерахунок вже призначених субсидій здійснюється автоматично, але якщо відбулися зміни у складі зареєстрованих осіб домогосподарства або серйозні майнові зміни, потрібно повторно звертатися до відповідних органів нарахування.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні зростає споживання електроенергії. Енергетики пов’язують динаміку із похолоданням. Через зниження температур українці почали масово використовувати обігрівачі, причому і у вечірній час, коли в країні фіксується дефіцит струму.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяОбмінники України готуються відчутно змінювати курс долара: чого очікувати з понеділка
Следующая статьяВиплати по «Національному кешбеку» проведуть найближчими днями: коли прийдуть гроші