«Ситуація проста. Або ми міняємо цією коаліцією уряд, або ми розвалюємо цю коаліцію» – експерт

Президентську фракцію парламенту залихоманило. Частина незгодних з загальною політикою депутатів вирішили об’єднатись проти декількох колег, які нібито розвели корупцію всередині партії. Відтак вони готові створити всередині «БПП» свою «антикорупційну групу». Й усе це на тлі розмов про переформатування уряду.

Про можливий розкол всередині найбільшої парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» стало відомо після останнього засідання фракції у понеділок ввечері. Низка ЗМІ оприлюднила інформацію, що під час цього засідання, група депутатів звинуватила частину керівництва фракції в корупції та організації інформаційних провокацій.

Віктор Чумак

Віктор Чумак

Все нібито почалося з виступу Віктора Чумака, який сказав, що замовником інформаційної кампанії проти нього є заступники голови фракції Ігор Кононенко і Сергій Березенко, які разом із заступником керівника фракції «Народний фронт» Сергієм Пашинським розгорнули проти нього піар-кампанію. За словами Чумака, це робиться для того, щоб він не став членом Нацагентства з запобігання корупції. До того ж Віктор Чумак на фракції розповів, що Кононенко вимагав від нього «вступний внесок», однак суми не називав.

Або ця фракція «кришує» корупціонерів, або ця фракція він них очищається

«Це абсолютно не особистий конфлікт. Або ця фракція «кришує» корупціонерів, або ця фракція він них очищається. Тому я вважаю, що наше головне завдання, це не приховувати факти корупції, а оприлюднювати їх, бо інакше це буде кругова порука. Якщо ж це не допомагає на фракції, то треба виносити це у публічний простір. Чесним людям не треба виходити з фракції. Треба робити так, щоб з фракції виходили ті, що нечесні», – зазначив Чумак.

Палка дискусія відбулася і щодо заяви в ефірі одного з телеканалів члена фракції, депутата Сергія Березенка про те, що депутати фракції отримують доплату за парламентську роботу і особливо збільшилася кількість таких доплат після того, як почала «розсипатись» коаліція.

«Я думаю, що Чумак просто помилився, чи йому дали невірну інформацію. Сподіваюсь, він вибачиться, зрозумівши, що це неправда», – відповідав на випади Сергій Березенко.

Це не розкол, це дуже позитивний процес – Лещенко

Сергій Лещенко

Сергій Лещенко

Через такі незгоди всередині «БПП» вже вирішили створити «антикорупційну платформу». Принаймні про це у кулуарах анонсував ще один член фракції Сергій Лещенко.

«Я думаю, що у фракції буде створено платформу, яка рятуватиме фракцію від корупції всередині. Це ознаки дуже здорового процесу і дуже здорового колективу, а не ознаки розколу чи деградації», – переконаний він.

Юрій Луценко

Юрій Луценко

Коментуючи такі заяви колег, голова фракції Юрій Луценко заявив, що на його думку, таким чином відбувається дискредитація фракції в цілому та її окремих членів. Він наголошує, що на засіданні у понеділок «просто відбувалася відверта розмова людей, які сповідують відкриту політику».

Зараз розроблена операція по дискредитації «БПП» як стрижня стабільності у Верховній Раді

«У нас на фракції завжди відбуваються відкриті розмови, і те, що ЗМІ по завданнях своїх ляльководів хочуть видати за скандал, є просто нормальною розмовою відкритих людей. Зараз розроблена операція по дискредитації «БПП» як стрижня стабільності у Верховній Раді», – емоційно говорив Луценко і порадив журналістам звернути увагу на уряд, звіт про діяльність якого депутати й усі українці повинні почути вже у грудні.

«Якщо перед прийняттям бюджету уряд не запропонує суттєві зміни у Податковий кодекс, то не буде ні Податкового кодексу, ні бюджету, ні уряду», – додав він.

Зі свого боку фракція «Народний фронт» заявила, що на переформатування уряду готова, але прем’єром бачить лише Арсенія Яценюка. Також один із депутатів «Народного фронту» Максим Бурбак запропонував провести раду коаліції у президента і відверто обговорити перезавантаження уряду і план дій коаліції на найближчий час.

Щоб зняти напругу, нинішня коаліція погодиться на переформатування – Гладких

Політолог, експерт аналітичної групи «Левіафан» Валентин Гладких переконаний: міняти уряд до презентації бюджету на 2016 рік ніхто не буде, але заради того, щоб зняти напругу і зберегти коаліцію, парламент пізніше таки піде на цей крок.

«Насправді, ситуація дуже проста і виглядає вона наступним чином. Або ми міняємо цією коаліцією уряд, або ми розвалюємо цю коаліцію. Якщо вона розвалюється, то настає парламентська криза, і ми йдемо на дострокові парламентські вибори. Якщо ми не йдемо на дострокові парламентські вибори, а продовжуємо робити вигляд, що нічого в країні не відбувається, що уряд працює, парламент працює, президент працює, то можуть бути ще більш драматичні наслідки. Тому, щоб зняти напругу, нинішня коаліція погодиться на переформатування, якщо таке питання постане», – пояснює експерт.

Тим часом в інтерв’ю виданню «Фокус» Арсеній Яценюк заявляв, що прем’єрська фракція «Народний фронт» може вийти з парламентської коаліції, якщо Верховна Рада проголосує за відставку уряду. Натомість Петро Порошенко зазначав, що всі зміни в уряді повинні відбуватися лише за умови збереження чинної коаліції та її єдності.

Ірина Стельмах

Джерело: Радіо Свобода

Предыдущая статьяДекоммунизация Одесской области: вместо Ильича – Дарт Вейдер, и Черноморск, как у Ильфа
Следующая статьяЗаступник міністра енергетики Діденко підтвердив, що написав заяву про відставку