«Дехто з вас стояв на Майданi, тому ви приблизно можете знати, якi наслiдки бувають у влади, яка не рахується з людьми»

Народна артистка України закликала людей 28 листопада знову вийти на Майдан у центрi столицi.

Останнiм часом вона дуже критично висловлюється з приводу дiй сьогоднiшньої влади. I вважає, що у день другої рiчницi Майдану представники влади, полiтики мають почути, що думають про їхню роботу простi люди, пише газета «Експрес».

— Своєю акцiєю ми хочемо гучно сказати: «Так не має бути! Занадто висока цiна заплачена». Наша акцiя — це маленький
жест, маленький символ, маленька свiчка, але якщо таких людей буде багато, то їхня енергiя зробить свою справу, — каже Руслана. — А ще ця акцiя — це наша солiдарнiсть iз сiм’ями загиблих i постраждалих. Просто, по-людськи, правильно зробити саме так.

— Хто з ваших колег пiдтримує вас?

— Попередньо ми переговорили з «Kozak System», з Фаготом iз «ТНМК», з Валерiєм Харчишиним iз «Другої рiки». Фоми з «Мандрiв» та Арсена Мiрзояна у цей день не буде в Києвi, але вони будуть з нами через скайп-включення. Ще вiд кiлькох музикантiв чекаємо пiдтвердження. Прошу всiх приходити зi свiчками.

— А провокацiй не боїтеся?

— Ми навiть не хочемо про це думати. Не вiрю, що в когось пiднiметься рука робити страшнi речi на таких акцiях. Ми стояли на Майданi й нiчого не боялися, i зараз нiчого не боїмося. Зрештою, нашi намiри абсолютно чеснi i зрозумiлi.

Ми нiкому не несемо нiякої загрози. Саме цього дня. Це швидше заклик — i до полiтикiв, i до кожного з нас — подивитися на себе з висоти подвигу наших спiввiтчизникiв.

З часом будуть i оцiнки, i висновки, i дiї. Та це вже полiтика. Але в цей день наша акцiя буде загальногромадянською, не матиме жодного партiйно-полiтичного забарвлення.

— Останнiм часом ви рiзко критикуєте владу. Чи отримували сигнали вiд чинної влади?

— Погроз не було, i не думаю, що вони будуть. Швидше за все, тi люди, до яких я апелюю у своїй критицi, максимально роблять вигляд, що не зауважують мене або ж вважають мене некомпетентною в тих питаннях, яким я даю оцiнку.

Я чула, як вони вiдгукуються про мене в кулуарах. З цих розмов я знаю, що дехто видає мої слова, як неадекватнi. Менi дивно, що вони сприймають мене як полiтичного опонента. Я не є їхнiм полiтичним опонентом. Ми з ними точно по рiзнi боки — вони у владi, я ж завжди буду в таборi, який боротиметься з будь-якими намiрами зробити злочин у владi.

Через вашу газету, користуючись нагодою, я апелюю до тих полiтикiв, якi сприймають мене як полiтичного опонента:
«З вашого боку це — дурiсть. Доки ви не приймете реалiї такими, як вони є, у вас завжди будуть проблеми. Це не критика. Це нашi намiри. I ми говоримо про них дуже чiтко i пояснюємо, що якщо з вашого боку будуть цинiзм i байдужiсть, якщо не буде демонтажу корупцiї, — значить, ви змусите нас iти далi. Дехто з вас стояв на Майданi, тому ви приблизно можете знати, якi наслiдки бувають у влади, яка не рахується з людьми».

Це не мої погрози на їхню адресу, це — реалiї. Менi хочеться достукатися до влади ранiше, нiж вони кiнцево заведуть країну в тупикову ситуацiю.

— Руслано, свого часу ви працювали у парламентi i багатьох знаєте особисто. Ви не пробували їх переконати, що, бездiючи, вони роблять фатальну помилку?

— Я дуже мало спiлкуюся з депутатами. Переважно це спiлкування з тими людьми, якi прийшли в парламент з Майдану. З ними менi найлегше говорити, бо ми говоримо однiєю мовою. Iз цих розмов я можу зробити висновок, що вся ця система, корупцiйна машина настiльки велика, що тi, хто справдi прийшов щось змiнити, майже не вiдчувають у собi сили її якимось чином похитнути. Вони розумiють, що в меншостi, i в них не вистачає нi ресурсiв, нi достатньої пiдтримки, щоби здiйснити демонтаж цiєї системи.

Я була в парламентi i чудово розумiю, як там все вiдбувається. Тому в нас один вихiд: робити так, щоб люди, якi готовi ламати систему, з меншостi перетворювались у бiльшiсть. Лише таким чином можливо здолати всi тi «договорняки», «кулуари» i все iнше лицемiрство.

Катерина ВЛАСЮК, газета «Експрес»

Предыдущая статьяВдова Висоцького виставила на продаж його останній вірш
Следующая статьяСотни россиян атакуют посольство Турции в Москве: в здании начали бить окна и бросать камни