Здавалось, яким може бути покарання за вчинення корупційного правопорушення? Штраф? Звільнення? Публічний осуд?

У Чернівецькій області за вчинення корупційного правопорушення, доведеного в суді, правоохоронна та судова системи карають штрафом, обласна рада – збереженням на посаді, а коли вже і там термін перебування завершиться, то переведенням на іншу «хлібну» посаду.

Саме так трапилось у випадку з екс-заступником голови Чернівецької обласної ради Валентином Манілічем. Минулого року постановою Шевченківського районного суду його визнано винним у вчинені корупційного правопорушення (він, будучи заступником голови облради, не повідомив голову про наявність конфлікту інтересів) і призначено сплатити штраф у розмірі 340 грн. У січні 2015 року під тиском громадськості він писав заяву на звільнення, але депутати так і не зуміли проголосувати за його відставку.

Незважаючи на звернення народних депутатів, посадовець до місцевих виборів восени 2015 року спокійно займав посаду заступника голови обласної ради. І от після виборів, коли стало відомо, які «розклади» будуть у раді, своїм розпорядженням від 18 листопада 2015 року ще тодішній голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру переводить тоді ще свого заступника на посаду начальника управління виконкому щодо управління об’єктами спільної власності громади області.

1052610_10206736154135258_6428559114433432975_o

До речі, Валентин Маніліч і Михайло Гайничеру ішли в одному списку від партії «Наш край» до Чернівецької обласної ради. Партія провела до облради чотирьох депутатів разом з Михайлом Гайничеру (Валентин Маніліч не пройшов). Тому є ймовірність, що таке переведення «на останньому диханні» – результат перемовин щодо голосування за керівництво обласної ради.

Відповідно до «Положення про управління з питань забезпечення повноважень щодо управління об’єктами спільної власності виконавчого апарату Чернівецької обласної ради», серед іншого, управління опікується «організацією та проведенням комерційних конкурсів на право укладання договорів оренди нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, забезпеченням, відповідно до вимог діючого законодавства, порядку списання майна, що є на балансі підприємств, установ та організацій спільної власності» та інше.  Тобто, управління «керує» майном спільної власності територіальної громади цілої області.

І от ним керуватиме людина, прізвище котрої красується в Єдиному державному реєстріосіб, які вчинили корупційні правопорушення.

Єдиний реєстр

Тим часом за виборами/переведеннями забулись деталі «справи Маніліча». Адже вони пов’язані з тими повноваженнями, які має нині очолюване чиновником управління. Отож, мова під час судового розгляду минулого року йшла про підприємство «Чернівецький геоінфоцентр», яким керувала дочка тодішнього заступника голови облради Валентина Маніліча Олена Маніліч. Підприємство брало участь у конкурсах із відбору суб’єктів оціночної діяльності та розробників документації із землеустрою Чернівецької облради. Звичайно, у кращих традиціях «конфлікту інтересів» головою цієї комісії призначено було Валентина Маніліча, а переможицею конкурсів була фірма дочки. І хоча заступник мав би, згідно з антикорупційним законом, повідомити голову про конфлікт інтересів, цього зроблено не було. Тільки влітку 2014 року працівники управління СБУ в Чернівецькій області склали відповідний адмінпротокол про корупційне правопорушення.

Як ідеться в матеріалах справи, в суді Олена Маніліч заявила, «що з 2008 року вона обіймає посаду директора ДП «Чернівецький Геоінфоцентр», яке неодноразово брало участь у тендерах, оголошуваних Чернівецькою обласною радою». Головою конкурсної комісії Валентин Маніліч став у 2011 році. Працівник СБУ склав протокол у 2014 році.  Три роки безперешкодного, конфліктного головування.

Якщо говорити про біографію корупціонера, то до 2010 року, Валентин Маніліч працював начальником Головного управління Держкомзему в Чернівецькій області, начальником обласного бюро технічної інвентаризації. Його дочка ж у 2008 році стала директором держпідприємства «Чернівецький Геоінфоцентр» (до того часу підприємство очолює той таки Валентин Маніліч). Окрім того, у 2010 році було порушено кримінальну справу за матеріалами ревізії Головного управління місцевого держкомзему, коли там головував Валентин Маніліч. Тоді фінінспекція нарахувала порушень на 263 тисячі гривень.

1336640027_zem

Зараз в особистих розмовах деякі новообрані депутати Чернівецької обласної ради переконують, що підготують рішення про скасування вказаного розпорядження щодо переведення. Та чи проголосує таке рішення обласна рада?

Джерело: nikorupciji.org

Надія Вірна, для “Ні корупції!”

Предыдущая статьяНа «Мисс Вселенная 2015» машина задавила 37 человек
Следующая статьяВладимир Кличко: Реванш пройдет в период с апреля по июнь, почти наверняка в Великобритании