Безвізовий режим з Європейським Союзом не означатиме цілком безперешкодний в’їзд до країн ЄС

Україні обіцяють безвізовий режиму з країнами ЄС. Мовляв, ще декілька місяців — і дорога до Європи відкрита для кожного.

Українці зазвичай сприймають безвізовий режим як можливість безперешкодно перетинати кордон з країнами Євросоюзу.

Але чи все буде так однозначно? Газета «Експрес» з’ясовувала це у розмові з керівником Громадської ініціативи “Європа без бар’єрів” Іриною Сушко.

— Які можливості відкриються для українців зі скасуванням віз до країн ЄС?

Скористатися безвізовим режимом зможуть лише ті громадяни України, котрі оформили собі біометричний паспорт для виїзду за кордон. Вони матимуть право на короткострокові поїздки. Тобто, зможуть поїхати до ЄС з туристичною метою, задля відпочинку, відвідування родичів чи з діловим візитом. Тобто безвізовий режим запроваджують для активізації ділових, наукових, освітніх відносин між Україною та європейськими державами. Зазначу, що перебувати на території країн ЄС без віз можна буде 90 днів протягом 180-денного періоду.

— Чи дає безвізовий режим право на працевлаштування в ЄС, хай і протягом нетривалого періоду?

— Ні, безвізовий режим не поширюватиметься на тих, хто прямує до Євросоюзу з метою працевлаштування, навчання, тривалого проживання чи отримання притулку. Якщо маєте намір навчатися чи працювати, таки мусите оформляти візу. Тому країни ЄС не скасовуватимуть свої візові відділи в Україні. Як і раніше, там видаватимуть національні довгострокові візи. Звертатися до консульських установ та візових центрів по перепустки за кордон змушені будуть і ті, хто не матиме біометричного паспорта.

— Чи означає безвізовий режим безконтрольний в’їзд на територію країн ЄС?

— Ні, безвізовий режим, як і наявність нині шенгенської візи, не гарантує безпроблемний перетин європейського кордону. Для в’їзду на територію Євросоюзу українцям треба буде мати при собі приблизно ті самі документи, що й для отримання візи: поліс страхування, підтвердження мети подорожі, бронювання чи оплату готелю, квитки та інше — залежно від вимог конкретної країни. Прикордонники можуть перевірити ці документи і матимуть право відмовити вам у в’їзді до ЄС, якщо папери не будуть оформлені належним чином або видадуться їм непереконливими.

Річ у тім, що, коли ми отримуємо візу, потрапляємо під регуляцію Візового кодексу Європейського Союзу. Коли ж
перетинаємо кордон, потрапляємо під регуляцію іншого кодексу — Кодексу кордонів ЄС, які між собою не надто корелюються. Тому за прикордонниками залишатиметься право вимагати у вас підтвердити мету візиту.

Наталія ВАСЮНЕЦЬ, газета «Експрес»

Предыдущая статьяВину Александра Омельченка взял на себя его водитель, — новые подробности очередного кровавого ДТП депутата
Следующая статьяВінницька влада продала землі муніципального ринку за “туалетною схемою”