Президент вiдправив представником України до Норвегiї людину, що таврувала Майдан та ще й любить керувати авто напiдпитку

Петро Порошенко нарештi призначив кiлькох нових послiв. I без скандалу не обiйшлося. Однак про все по черзi, зазначає газета Експрес.

Отже, новим послом України в Малайзiї став Олександр Нечитайло. Крiм того, надзвичайний i повноважний посол в Iндiї Iгор Полiха за сумiсництвом буде представляти Україну в Шрi-Ланцi. А посол України в Сiнгапурi Дмитро Сеник тепер за сумiсництвом працюватиме послом i в Брунеї. Також за сумiсництвом послом у Танзанiї призначено посла України в Кенiї Євгена Цимбалюка.

Однак найбiльше уваги привернуло призначення В’ячеслава Яцюка на посаду надзвичайного й повноважного посла України в Норвегiї. Чому? Питаємо модератора аналiтичної групи «Geostrategy» Сергiя Даниленка.

— Що вам вiдомо про нашого нового посла в Норвегiї?

— Яцюк працював з 2009-го по 2012-й радником-посланником посольства України в Росiї. У 2012 роцi мiнiстр закордонних справ Леонiд Кожара призначив його директором полiтичного департаменту МЗС. I на цiй посадi Яцюк розсилав 7 грудня 2013 року лист посольствам України, у додатку до якого мiстилося пояснення голови МВС Вiталiя Захарченка «про подiї, пов’язанi з проведенням мирних демонстрацiй в українськiй столицi». У листi влада Януковича через українських дипломатiв за кордоном намагалася нав’язати мiжнародним партнерам думку про те, що мирнi демонстранти поводяться агресивно, провокують органи правопорядку до застосування сили.

Яцюка також називали одним з iнiцiаторiв звiльнення генерального консула України в Стамбулi Богдана Яременка за його критичнi висловлювання на адресу «Беркута» пiсля жорстокого побиття студентiв на майданi Незалежностi. I, розповiдають, саме Яцюк у часи правлiння Януковичi курував антиМайданну роботу в МЗС.

— Це ще не все?

— Кажуть, Яцюк досi в непоганих стосунках iз Кожарою. А той у Києвi пiсля революцiї створив «Iнститут миру», який «стежить за виконанням Україною Мiнських угод», що натякає на його проросiйську позицiю.

А працюючи в Росiї, наш новопризначений посол у Норвегiї взагалi встиг себе дискредитувати. Є iнформацiя, що вiн їздив по Москвi п’яним в авто, а пiсля зупинки полiцейськими кинув машину просто посеред дороги.

— I як розцiнювати таке призначення?

— Його можна розцiнити як дискредитацiю найвищої посадової особи в Українi — Президента. Чи його самодискредитацiю… Кiлька мiсяцiв не призначали послiв у низку країн, бо, мовляв, довго пiдбирали добрi кадри. Ото пiдiбрали! Та призначення людини, яка у важкий для України перiод не захищала нацiональних iнтересiв, взагалi здається елементом контрреволюцiї. Мабуть, далеко не всi в оточеннi Президента є щирими патрiотами.

Тепер, думаю, нам слiд чекати мiжнародного скандалу в медiа та демаршiв українських дипломатiв. Не всi стерплять це кадрове рiшення.

— Хто готує Президентовi кандидатури дипломатiв на призначення послом у ту чи iншу країну?

— Iнколи рiшення суто полiтичне, i його ухвалює безпосередньо Президент. Так було, коли Ющенко призначав колишнього голову ради «Нашої України» Романа Безсмертного послом у Бiлорусь. Рiшення вiдправити екс-мiнiстра оборони Михайла Єжеля туди ж, очевидно, також було iнiцiативою тодiшнього глави держави — Януковича. Призначення Порошенком надзвичайним i повноважний посол України в Канадi колишнього депутата й журналiста Андрiя Шевченка вiдбулося за схожим сценарiєм.

А от якщо говорити про кадрових дипломатiв, прiзвища яких мало вiдомi широкiй громадськостi, то їхнi кандидатури пiдбирає департамент Адмiнiстрацiї Президента, який вiдповiдає за зовнiшню полiтику.

Iрина Коваленко

Предыдущая статьяИзвестную украинскую группу не впустили в Польшу
Следующая статьяДело «айдаровца»: Кто такой Валентин Лыхолит?