Земельний скандал з приводу земельних ділянок табору “Артек” знову спалахнув у кримському Гурзуфі. Ми намагалися розібратися у конфлікті.

Місцеві жителі виступали проти то, аби житлова частина селища була приєднана до “Артеку”. Люди пояснюють це тим, що не хочуть залишати свої рідні домівки і оселятися в нових будинках, які надали їм від міжнародного дитячого табору. Натомість в “Артеку” переконані, що не порушують прав мешканців Гурзуфа.

 

Земля- яблуко розбрату

Конфліктна ситуація навколо житлового масиву, розташованого біля табору, триває вже два роки. Коли Російська Федерація анексувала Крим ця територія  була передана  у федеральну власність. Таке рішення було прийнято на основі даних про майнові права “Артеку”. Це по суті дало змогу керівникам міжнародного центру самостійно вирішувати, що робити із землею, що, власне, і викликало невдоволення жителі жилмасиву в Гурзуфі. Нагадаємо, що всі працівники дитячого табору були прописані в цьому місті ще у 1971 році Кримським обласним виконавчим комітетом. За цей час люди збудували там приватні будинки, приватизували нерухоме майно, але законних прав на землю так і не отримали.

 

Заблокували доступ до пляжу

На сьогоднішній день мешканці міста вже не можуть вільно відвідувати пляж “Гурівські камені”. Вони кажуть, що саме та мають розпочати будівництво восени. А керівництво “Артека” вирішило їх переселити в інше місце.

Як стверджують жителі Гурзуфа, на пляжі планують звести котеджі для співробітників дитячого міжнародного центру.

 

Протести тривають

Усього в житлові масиві мешкає півтори тисячі людей. Вони вже наприкінці червня 2016 року організували мітинг, де протестували проти порушення своїх прав. При чому в рідному Гурзуфі російська влада провести акцію не дозволила, тому протестували в Ялті. Дві сотні присутніх висунули вимоги, щодо того, що вони проти приєднання масиву до території табору. Переселятися люди теж нікуди не збираються.

 

Жителів Гурзуфа поставили перед фактом

Ігор Баришніков, який організовував акцію протесту, а також є одним із співзасновників руху “Крим наш!” стверджує, що для потенційних кандидатів на виселення планують збудувати кілька багатоповерхівок, які будуть розташовані на Південному березі. Однак подробиць і термінів ще ніхто не знає.

“Ми обурені тим, що це питання жодного разу не було винесене на публічні слухання і нам просто вже сказали про прийняте рішення постфактум, — каже учасник акції протесту, — а зараз ще й хотять нас рідних домівок позбавити”.

Окрім цього, учасники мітингу ще раз наголосили на тому, що невдоволені відсутністю можливості вільно ходити на пляж “Гурівські камені”, через що їм доводиться їхати занадто далеко, аби отримати доступ до моря.

Після акції в Ялті жителі Гурзуфа організували стихійний мітинг на пляжі на другий день. Цю подію відзняв кримський телеканал “Крим 24”, журналістів якого, як стверджують очевидці затримала поліція. Відзначимо що сюжет на “Крим 24” про протест не вийшов в ефір.

Гурзуфці ще в лютому 2015 року написали відкрите звернення до президента країни-окупанта Володимира Путіна, в якому звинуватили керівництво “Артека” в “свавільності”.

 

Не можна ходити на пляж, де купаються діти з “Артеку”?

“Очільник” загарбаного Росією Криму Сергій Аксьонов зустрівся з жителями міста Гурзуф на тому скандальному пляжі минулого року. Він пояснив, що на пляж не впускають, тому що це зумовлено виконанням техніки безпеки для відпочивальників центру “Артек”.

“Наші дії будуть такими, аби жителям Криму можна було вільно ходити на пляжі, і жодних проблем тут, в цій частині, обіцяю, що не буде”, — заявив Аксьонов.

 

Російська влада замовкла

Кримська влада коментарів з приводу цієї ділянки землі і переселення жителів масиву не дає. Але, раніше російська влада стверджувала, що приватні побудовані об’єкти на території табору були зведені незаконно, а їхні власники порушили закон, підключившись до інженерних комунікацій, що призвело до збитків на десятки мільйонів.

 

Житло обіцяють

Олексій Каспраж, директор табору “Артек” сказав представникам ЗМІ, що претензії жителів Гурзуфа є необгрунтованими.

“Житло на території табору було зведено, як службові приміщення. Там й досі живуть  робітники “Артеку”, однак приватизувати це житло по закону вони не можуть”, — відзначив Олексій Каспраж.

Окрім цього він стверджує, що нове житло добудують в наступному році, а мешканцям ще й видадуть грошові відшкодування.

Предыдущая статьяСергей Соболев: Приватизация в нынешних условиях – это разбазаривание госсобственности
Следующая статьяВ Україні активи банків-банкротів продаватимуть через “ProZorro навиворіт”