Меморандум про співпрацю Фонду гарантування вкладів, Міністерства економічного розвитку, Нацбанку і Transparensy International Ukraine було підписано наприкінці червня. Як відзначили у відомствах, відтепер почали створювати системи електронних аукціонів, на яких продаватимуть майно збанкрутілих банків. Аукціони розроблялися на основі технологічних принципів системи “ProZorro”.

Однак мета в цих систем є дещо різною. Якщо для “ProZorro” головною ціллю є найефективніша і найдешевша закупка товарів та послуг, то нова система має на меті продати за найвищою ціною за найпрозоріших умов.

 

Від банків банкрутів планують отримати 7,5 мільярдів гривень

Як повідомляв очільник Фонд гарантування вкладів Костянтин Ворушилін, цього року фонд має плани від банків-банкрутів отримати близько семи з половиною мільярдів гривень. Саме в таку суму грошей оцінюють активи неплатоспроможних банків.

 

Як реалізуються активи?

На балансі Фонду гарантування вкладів (ФГВФО) є сума в розмірі 440 мільярдів гривень. Банки-банкроти мають активи, які включають в себе нерухоме майно, транспорт, кредити фізичним і юридичним особам. На сьогоднішній день ФГВФО продає проблемні активи на окремому порталі. Будь-який українець має змогу вибрати  лот і заповнити заявку. Після цих операцій  представники фонду контактують з ним і домовляються про місце і дату проведення аукціону.

Відповідно до правил на аукціон має прийти не менше 2 учасників. Торги відбуваються за допомогою електронних аукціонів через різні сайти-майданчики.

Сайт фонду надає зазвичай один раз в тиждень інформацію про активи, які вже продали.

За словами директора ФГВФО Ворушиліна, за перші місяці  вже продали банківських активів на один мільярд гривень.

 

Теперішня система з продажу недосконала

Однак в цієї системи  є значний мінус, адже існує брак публічності та повної прозорості.

«Через те, що система має тільки одну точку доступу наявні потужні ризики і високий рівень недовіри  з приводу того, що з даним сайтом зможуть проводити різні махінації. Тобто уявіть, що є один інтернет-ресурс, де кожен може сказати, що нібито ось ви можете не виставляти  «найпривабливішу» продукцію на продаж і не демонструвати її» — каже заступник міністра економрозвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

Окрім цього покупці та користувачі не на всі сто відсотків позитивно відгукуються щодо порядку доступу до торгівельних майданчиків.

«Ті, хто купує,  інколи кажуть, що є труднощі, коли треба заповнювати реєстраційну форму, або  під час самих торгів», — говорить директорка департаменту консолідованого продажу та управління активами ФГВФО Юлія Берещенко.

Неможливо також і перевірити наскільки об’єктивно був проведений аукціон. Адже звіти фонду не дають повної інформації.

Тому в цьому плані в е-системи державних закупівель «Прозоро» є переваги. На основі неї і створять систему «Прозоро — навиворіт».

 

“Prozorro” навиворіт

«Ця нова система неформально має назву «Прозоро-навиворіт» — «Назорро», — каже Андрій Марусов, голова організації Transparensy International Ukraine, — різниця в тому, що на «Прозоро» торги спрямовані на падіння ціни, а тут – на зростання, оскільки вкладникам банків-банкрутів треба повертати гроші».

Однак так звана «Назорро» є окремим продуктом, а не доповненням системи «Прозоро». Система з продажу банківських активів матиме окремий бренд.

 

ІТ-архітектура буде в “Назорро” буде така, в “Прозоро”

Спільне між вищезгаданими двома аукціонами тільки те, що буде використана архітектура ProZorro, через її зручну функціональність.

Передбачено, що це буде механізм з ІТ-структурою розмежованих торгів, де можливості для зовнішніх втручань в основну базу даних немає.

Так само як і на «Прозоро», до центральної бази  під’єднуватимуться біржі-майданчики з продажу. Вони й забезпечать роботу з покупцями і організовуватимуть аукціони, а клієнт зможе обрати собі біржу, яка сподобалася.

Коли проходитимуть торги відбуватиметься обмін інформаційними даними з базою порталу. Тому кожна біржа зможе все прослідковувати самостійно.

Система вигідна для бірж

«Інноваційна система  є вигідною і для самих бірж, адже функціонуватимуть одні принципи і вимоги. До «Назорро» матиме можливість  під’єднатися кожна біржа. А комісія дістанеться тій, яка була обрана переможцем торгів до їх початку. Тому в кожної біржі буде наявний  інтерес», — каже представниця ФГВФО Берещенко.

 

Залучить більше інвесторів

Система з продажу банківських активів має підвищити конкурентну боротьбу між майданчиками і допоможе залучити більше  інвестиційних коштів, що підвищить надходження від продажів. Тому “Назорро” не має багато ризиків пов’язаних з корупцією.

«У тендерних закупівлях, наприклад, корупційні механізми закладені ще початкових етапах, коли закупівельний товар виписується таким чином, що його може надати тільки одне підприємство. Дані корупційні ризики можуть виникати і при реалізації активів банків, але інноваційна  система з продажу майна банків-банкротів, як і, власне, система «Прозоро» не є антикорупційною панацеєю”, — каже Марусов.

Очевидною перевагою системи “Прозоро” є те, що існує можливість будь-кому аналізувати те, наскільки ефективно були проведені закупівлі, моніторити дані про тих, хто займається поставкою товарів і послуг, і тих, хто купує товар. Окрім цього можна моніторити можливі ризики пов’язані із корупцією: таким чином її прояви на перших порах можна бокувати.

“Маємо надію, що у нас вийде знайти спільну мову щодо застосування аналогічних інструментів і прописати такий же алгоритм, котрий дасть змогу кожному громадянинові в  простому користувацькому форматі відслідковувати статистичні дані і все, що діється на аукціонах, — каже Нефьодов.

 

Перший стілець продадуть через “Назорро” в серпні

Документи для е-торгів вже готують в “Прозоро” і у ФГВФО.

«Плануємо на початку наступного місяця літа  провести тендер і спробувати реалізувати хоча б стілець за допомогою цієї «Назорро»», — поділився планами Нефьодов.

Пілотний проект програми з продажу майна неплатоспроможних банків почне працювати восени. У робочому форматі вона запуститься наприкінці цього року, або в січні наступного.

 

Мала приватизація через нову е-систему?

Також до нової системи прагнуть долучити всі органи влади.

«Замголови ФДМ Андрій Гайдуцький запропонував провести малу приватизацію через цей портал з продажі активів», — каже Марусов, — ця система може бути придатною і для е-торгів на право орендувати земельні ділянки, які знаходяться  у державній власності».

На його думку, це буде прорив в контексті відкритості інформації.

«Усі дані в одному місті. Будь-який медійник чи бізнеснмен може зайти на сайт і отримати всі дані», — каже очільник Transparensy International Ukraine.

Міністр економрозвитку та торгівлі Максим Нефьодов підтверджує те, що система продажу банківських активів є універсальною. За його словами, ФГВФО поставив для себе глобальну мету створити проекту за масштабом такий самий, як «Прозоро», і, якщо новий інструмент стане успішним, то його застосують і в інших галузях.

 

У “Назорро” є конкурент

Відзначимо, що поплічник губернатора Одещини Міхеїла Саакашвілі Георгій Вашадзе теж завершує роботу над аналогічним проектом під назвою eAuction 3.0. Це теж система для проведення аукціонних торгів в режимі онлайн. Вона створена на основі бази «блокчейн» — незалежної системи даних, де немає сервера-монополіста.

Предыдущая статья“Артек” хоче виселити жителів Гурзуфа із рідних домівок?
Следующая статьяЗадержанный за взяточничество заместитель министра здравоохранения вышел из СИЗО