Не минуло й тижня після запуску системи е-декларування, як її вже роблять спроби поміняти. Парламентарка Тетяна Донець запропонувала закрити інформацію про майно і доходи народних обранців та чиновників від ока громадськості.

Під потужним натиском суспільства і представників міжнародної спільноти з першого вересня в Україні запустили електронне декларування доходів. Вже від початку вересня високопосадовці – нардепи, прокурори, судді, депутати нижчих рівнів повинні подати свої  декларації в онлайн-систему, за яку відповідає Нацагенство з питань запобігання корупції (НАЗК). Інформацію про статки  кервіництва країни, а також членів їх родин можна буде побачити на інтернет-ресурсі НАЗК. Та доступ до конфіденційних даних таких, як паспортна інформація та місце знаходження нерухомого майна, є обмеженим.

Донець: антикорупційні закони занадто жорсткі

Але така відкритість не всіх влаштовує. Депутат від “НФ” Тетяна Донець каже, що необхідно змінити закон “Про запобігання корупції” в тій частині, де йдеться про публікацію декларацій у державному реєстрі. Вона вже внесла до парламенту відповідний проект закону.

“В Україні створили занадто жортскі антикорупційні закони, які є набагато жорсткішими, аніж в Європі. Таке законодавство має багато ризиків і небезпек, зокрема через те, що онлайн-система вимагає прописувати занадто детальну інформацію про дохід і типи майна”, — пояснює свою точку зору депутатка Донець.

Доступ повинні мати тільки слідчі, фіскали і НАЗК ?

Парламентарка наголошує на тому, що треба унеможливити використання, поширення та оприлюднення  даних “необмеженим колом осіб”. Адже інформація щодо членів родин, третіх осіб та і про самих подавачів декларацій є конфіденційною.

Депутатка каже, що інформацію в деклараціях повинні мати право зчитувати тільки фіскальні органи, слідчі і представники НАЗК. А звичайні громадяни в е-системі тільки мають бачити загальну інформацію – розміри сплачених податків, дохід за рік, благодійні внески, плату за послуги, ціну товарів чи вартість виконаних робіт.

Дані на письмову вимогу

Тетяна Донець переконана, що посадовці мають подавати дані про співвласників майна тільки, якщо НАЗК надало їм запит у письмовому вигляді. Але відповідно до чинного закону в декларації має міститися інформація про співвласників. Окрім цього, дані про автомобілі чи інші транспортні засоби чиновник може не вказувати, оскільки вони автоматично публікуються з реєстру Міністерства внутрішніх справ.

Сьома спроба все “зірвати”

Правки Донець не на жарт обурили суспільство. Активісти, які боряться з корупцією, кажуть, що це вже 7 спроба української влади не дати системі е-декларування повноцінно працювати.

“Ми очікували, що таке може статися. І, на жаль, українські посадовці дійсно різними методами хочуть вбити систему з оприлюднення е-декларацій. У період коли Держспецзв’язку не давав дозволу системі – це вважалося 6-ою спробою зупинити процес з е-декларування статків. Але вона зазнала фіаско. Спроба Донець – сьома. Вона намагається знищити механізм через Верховну Раду”, — каже Віталій Шабунін, очільник правління Центру протидії корупції.

Система може стати непотрібною

Він відзначає, що якщо зміни в закон від Донець будуть внесені, це зробить систему е-декларцій неефективною і непотрібною.

“Посадовці хочуть не відповідати ні перед ким за награбовані і нечесно нажиті статки, змінивши систему е-декларування доходів. Але це може коштувати Україні затягування з безвізом з Євросоюзом терміном ще на 6 місяців”, — говорить Віталій.

ЄС: не працює система – немає безвізу

Нагадаємо, що ЄС чекає від України запуску і повноцінного функціонування системи з е-декларування. Це є умовою надання безвізового режиму. Також Міжнародний валютний фонд дасть грошей в формі чергового траншу, тільки якщо система ефективно працюватиме.

Бояться відповідальності

Експерти розповідають, що після тижня роботи системи е-декларування, в ній не було знайдено суттєвих небезпек, ризиків і похибок, про які каже депутатка Донець. На думку Миколи Хавронюка, аналітика Центру політико-правових реформ,  усі ці зачіпки і придирання з боку посадовців можна пояснити тим, що декларанти бояться відповідальності. Адже система передбачає кримінальну статтю за, наприклад, неправдиві дані внесені в е-декларацію.

“У паперовому форматі можна понаписувати все, що хочеш. А потім завітати в відділ кадрів, домовитися з людьми і подописувати, що не вистачає. А тут домовлятися вже немає з ким – всі все бачать і треба пояснювати, де все це майно у вас взялося”, — говорить Микола Хавронюк.

Він акцентує увагу на тому, що Донець в письмовому вигляді за минулий рік написала понад сорок мільйонів доходу, 2 ділянки землі, 3 будинки, 3 автівки віп-класу і гараж.

“Якщо система електронного оприлюднення статків функціонуватиме ефективно, то будуть застосовані статті Кримінальнго кодексу, які передбачають звільненя з посад і конфіскацію майна у разі, якщо чиновник не може надати пояснень про його походження. Посадовці такого дуже сильно бояться”, — переконаний Хавронюк.

Аналітики попереджають народних обранців про те, що якщо вони підтримають Тетяну Донець і її проект закону, настрої в соціумі можуть радикалізуватися через постійні спроби чиновників та нардепів звести впровадження системи нанівець. Адже усі посадовці працюють за гроші платників податків. Громадські активісти переконані, що в Раді на законодавчому рівні ще будуть намагання якимось чином обмежити функціонування системи е-декларування доходів.

Предыдущая статьяЗубко прокомментировал перепалку с Гройсманом в Раде
Следующая статьяВід яких російських товарів не змогли відмовитися українці