Керiвник Центру полiтичного маркетингу Василь Стоякiн пояснив, чому ЄС не вiдкриває кордони для України

Не так давно Президент Петро Порошенко запевняв: «У листопадi українцi будуть подорожувати без вiз». Однак на сьогоднi вже зрозумiло, що до кiнця року про безвiзовий режим для нашої держави й мови бути не може, попри те, що, за словами європейських чиновникiв, зi свого боку Україна виконала всi вимоги, — пише Експрес Online.

Тепер у Брюсселi заявляють: доки ЄС не ухвалить механiзм тимчасового зупинення безвiзового режиму, кордони для нашої держави не вiдкриють. При цьому, як свiдчить попереднiй порядок денний на офiцiйному сайтi Європейського парламенту, розгляд механiзму тимчасового зупинення безвiзового режиму може вiдбутися 18 сiчня. Але тодi євродепутати планують розглянути цей регламент тiльки в першому читаннi, пише газета Експрес.

Притiм не вiдомо, чи розгляд буде успiшним, адже, за неофiцiйною iнформацiєю, узгодження механiзму безвiзового режиму недавно стала блокувати одна зi стрижневих держав ЄС — Францiя.

То чому ж у Європi гальмують процес запровадження безвiзового режиму для нашої держави? I чи маємо ми шанс, щоб його надали хоча б наступного року? Цi та iншi питання ми поставили директоровi Центру полiтичного маркетингу Василевi Стоякiну.

— Яка ж причина того, що в Брюсселi вирiшили поки що не вiдкривати кордони для України?

— Є кiлька причин. Одна з них полягає у внутрiшнiх проблемах Євросоюзу, оскiльки тамтешня схема мiграцiйної полiтики не передбачає надання можливостi для бiльшої мiграцiї з країн, якi не входять до складу ЄС. Зрозумiло, що в разi надання безвiзу наплив мiгрантiв з нашої держави мiг би збiльшитися, а українцi Європi не потрiбнi.

Важливий i внутрiшнiй французький фактор. На квiтень у цiй країнi запланованi президентськi вибори, на яких значнi шанси здобути перемогу має нацiоналiстка Марiн Ле Пен. За однiєю з версiй, нинiшнє керiвництво Францiї стало гальмувати ухвалення останнiх рiшень для вiдкриття безвiзу українцям, зокрема, остерiгаючись, що вiн допоможе Ле Пен змобiлiзувати на свою пiдтримку електорат, роздратований напливом мiгрантiв.

З iншого боку, даються взнаки i внутрiшнi проблеми нашої держави. Європейцi вiдкрито про це не кажуть, але очевидно, що український уряд не контролює частину власної територiї й значний шмат кордону. То про який безвiзовий режим за таких умов можна говорити?

— Але ж скористатися безвiзовим режимом можна буде тiльки власникам нових бiометричних паспортiв. Їх можуть отримати лише на контрольованiй територiї України, тож ризик, що вiдкриттям кордонiв скористаються бойовики, мiнiмальний!

— Цi пояснення наших чиновникiв гарно звучать лише в теорiї. Але європейцi не вiрять, що бiометричнi паспорти можуть отримати лише перевiренi громадяни України. Ви ж знаєте, що в нас проблеми в боротьбi з корупцiєю, зокрема й в органах внутрiшнiх справ. Отже, є ризик, що там можуть допомогти виготовити за певну винагороду документ будь-кому, включно з агентами ФСБ, росiйськими терористами чи ще з якихось країн. На жаль, у нас реформа полiцiї не завершена, залишається дуже багато проблем.

Я, до речi, хочу нагадати, що навiть для двох членiв Євросоюзу на кiлька рокiв було заблоковано можливiсть приєднання до Шенгенської угоди. Мова про Болгарiю i Румунiю. I причина була та ж — вiдсутнiсть дiєвої антикорупцiйної полiтики та питання щодо ефективностi органiв внутрiшнiх справ.

— То чому ж тодi нам узагалi обiцяли безвiзовий режим? Чому казали, що всi вимоги ми виконали?

— Варто розумiти рiзницю мiж реальним станом речей i полiтичними заявами. З полiтичної точки зору вигiдно показувати, що Європа до нас добре ставиться i все буде гаразд. А як воно буде насправдi — iнше питання. От бачите, пообiцяли, а тепер передумали.

— Чи за таких умов у нас є шанси хоча б наступного року мати безвiзовий режим?

— Виглядає, що бiльшiсть країн Захiдної Європи негативно ставиться до безвiзового режиму для України. I я не вiдкидаю, що певну роль у гальмуваннi вiдкриття кордонiв для нашої держави також вiдiграє протистояння мiж найбагатшими країнами i керiвництвом Євросоюзу. Отож питання надання безвiзу нашiй державi може бути лише приводом для Францiї i Нiмеччини показати свiй реальний вплив та поставити на мiсце європейських бюрократiв. Останнiм надання безвiзу Українi вигiдне.

А от у кого бiльше шансiв здобути перевагу — сказати не можу. Найiмовiрнiше, питання надання Україну безвiзу залишатиметься замороженим досить довго. Це може бути кiлька мiсяцiв, кiлька рокiв або навiть кiлька десятилiть.

— А чому європейськiй бюрократiї вигiдно надати безвiз Українi?

— Європейськiй бюрократiї вигiдна будь-яка схема, яка пiдтверджує її надiйнiсть. Надання Українi безвiзу показало б, що ЄС здатен зберегти контроль над пересуванням усерединi своїх кордонiв навiть за умови вiдкриття їх для сусiднiх держав. — Чи може на цьому етапi Україна щось зробити, аби зрушити процес iз мертвої точки?

— Щиро кажучи, майже нiчого не можна зробити. Ми самi поставили себе в ситуацiю, коли змушенi чекати рiшення з Брюсселя..

Предыдущая статьяПро Луценко покажут кино
Следующая статьяПранкеры позвонили Кравчуку и Ющенко от имени Горбачева