Експертиза не виявила порушень у діях компанії ICU з конфіскованими нині грошима екс-президента Януковича та його оточення.

Про це під час засідання парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони заявив генеральний прокурор Юрій Луценко.

Він нагадав, що слідство допитало працівників Нацбанку, Ощадбанку та ICU.

«Ще весною минулого року ми замовили перевірку дій ICU у Держкомісії з цінних паперів, порушення з боку брокера встановлені не були», — сказав Луценко, уточнивши, що на даний момент триває ще одна перевірка ICU.

«В 2014 році в казні знаходилося менше 10 тисяч доларів в гривневому еквіваленті. У цей момент за матеріалами Держфінмоніторингу було накладено арешт на виведені активи загальною вартістю приблизно 1,5 мільярда доларів», — розповів він.

За словами генерального прокурора існує 30 вироків українських судів за якими засуджено 30 осіб: від керівників маленьких підприємств до першого заступника міністра економіки.

Цими рішеннями встановлено понад 500 суб’єктів господарювання, як українських, так і закордонних, які відмивали кошти на території азійських країн, Кіпру, Латвії і потім заводили їх в українські банки, де під них оформлялися облігації внутрішньої державної позики під 9% річних у валюті.

«В першу чергу в Ощадбанку. Певні компанії займалися купівлею на ці кошти цінних паперів, таких було декілька, серед них і ICU.

«Вона нічого не оформляла по виводу чи вводу коштів, вона оформляла тільки купівлю за кошти, розміщені у банках, цінних паперів», — додав Луценко.

Луценко нагадав, що результаті фінальних слідчих дій Краматорський суд отримав матеріали угоди зі слідством одного із членів ОЗУ Януковича: за ними та базуючись на 30 попередніх рішеннях, він прийняв рішення про спецконфіскацію.

7 січня катарський телеканал Al Jazeerа оприлюднив розслідування щодо відмивання конфіскованих Україною «1,5 мільярдів Януковича» через низку офшорних компаній.

Зокрема, канал опублікував засекречений вирок Краматорського районного суду, з якого випливає, що брокером у перерахуванні частини коштів виступила компанія Investment Capital Ukraine, одним з основних партнерів якої є «фінансист» президента Петра Порошенка Макар Пасенюк.

У компанії вже відхрестилися від причетності до виведення коштів за кордон, подібну заяву оприлюднила й голова НБУ Валерія Гонтарева, яка до призначення у Нацбанк теж була одним з партнерів у цій компанії.

За словами Гонтаревої, ICU виступала брокером лише в операціях щодо облігацій внутрішньої державної позики, вказана частина коштів інвестувалася в держбюджет, а отже, ці активи після прийняття закону про спецконфіскацію не доведеться повертати власникам.

Однак, за інформацією INSIDER, існує й інша частина активів, викуплена інвесторами за такою ж схемою у вигляді облігацій зовнішньої державної позики. Інформацію про суми та власників цих ОЗДП на даний момент знайти неможливо.

Джерело: Інсайдер

Предыдущая статьяБанки запропонують альтернативу кредитам
Следующая статьяСтрельба в Одессе: Полиция уточнила количество убитых и раненых