Минув тиждень з дня теракту в підмосковному «Крокус Сіті Холлі» в результаті якого за уточненими даними загинуло 144 людини. Відповідальність за теракт взяло на себе афганське відділення міжнародної терористичної організації «Ісламська держава» — «Вілаят Хорасан». Російські силовики заарештували виконавців теракту, якими виявились громадянами Таджикистану. Незважаючи на це, російська влада наполегливо намагається знайти в теракті «український слід». Навіщо це потрібно Путіну, розбирався «Апостроф«.

Сова на глобусі

Як відомо, теракт у «Крокус Сіті Холлі» стався увечері 22 березня. Його виконавців, громадян Таджикистану, було затримано до ранку на території Брянської області. І майже відразу ж російські пропагандисти та офіційні речники стали прив’язувати теракт до України. Хоча спочатку робили це досить несміливо. Лише через 19 годин після кривавої бійні в ефір телеканалів вийшов Путін і заявив про те, що терористи мали спробу проскочити через «вікно» в Україну.

«Вони намагалися втекти та рухалися у бік України, де, за попередніми даними, для них з українського боку було підготовлено вікно для переходу державного кордону», — сказав російський диктатор.

Однак версію Путіна спростував його союзник, самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. За його словами, терористи прямували не до України, а до Білорусі.

Читайте також: Жертвою теракту в «Крокусі» став полковник ГРУ, який воював проти України

«Вони не могли піти в Білорусь. Їхні куратори (у нас є підозри на деяких, це я Путіну подзвоню, скажу свої підозри) – вони розуміли, що в Білорусь заходити не можна. Тому що в перші хвилини, як у Росії частина області перейшла на посилений безпековий режим, так і у нас», — сказав Лукашенко.

За його твердженнями, було задіяно сили МВС Білорусі, виставлено пости на дорогах, у тому числі з Росією, «залучали сили КДБ, Держприкордонкомітету, деякі частини військовослужбовців».

«Тому вони до Білорусі ніяк не могли зайти. Вони це бачили. Тому розвернулися та пішли на ділянку українсько-російського кордону», — сказав Лукашенко.

Так, власне, і самі затримані терористи навіть під тортурами жодного слова не сказали про «український слід».

Але тему із причетністю України до теракту влада Росії не закрила.

«Версія про «вікно» в Україну не пройшла і тому вони намагалися, як кажуть, натягнути сову на глобус», — зазначав у коментарі «Апострофу» політичний аналітик Ярослав Макітра.

Продовжив займатися цим заняттям голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін. Він заявив для ЗМІ, що у розпорядженні слідства нібито є «підтверджені дані про надходження виконавцям теракту значних сум грошових коштів та криптовалюти з України, які використовувалися під час підготовки злочину».

Потім Бастрикін провів оперативну нараду та заслухав звіт слідчої групи про перебіг розслідування кримінальної справи про теракт у «Крокус Сіті Холлі». З’ясувалося, що після «роботи із затриманими» та дослідження вилучених у них технічних пристроїв «отримано докази їхнього зв’язку з українськими націоналістами». Хоча у прес-релізі СКР не уточнюється, хто мається на увазі під «українськими націоналістами».

Але пропагандистський «Перший канал» уточнив інформацію щодо «українських націоналістів», причетних до теракту. За його версією, винен у цьому Дмитро Ярош. Хто б сумнівався.

Не виключено, що найближчим часом буде знайдено й інші «суттєві докази».

Як зазначало агентство Bloomberg, в оточенні Путіна вважають, що доказів причетності України до теракту немає, проте, на думку агентства, Путін «має намір використати трагедію, щоб спробувати згуртувати росіян у війні з Україною».

Він просто псих

У зв’язку з наполегливістю Путіна неодмінно пов’язати теракт у «Крокусі» з Україною, постає питання, для чого йому це потрібно? Дегуманізувати українців? Так українці завдяки російській пропаганді вже й так для росіян вороги. Чи посилити мотивацію росіян йти на війну? Так мобілізація не зупинялася. Довести Заходу, що Україна – держава-терорист? Цьому ніхто не повірить, оскільки сама Росія влаштовує терор в Україні. Закрутити гайки у Росії? Але вони вже й так закручені до краю.

Що стосується Заходу, то США вже назвали «дурницею» та «безглуздою пропагандою» заяви Москви про причетність України до атаки на «Крокус Сіті Холл».

Офіційний представник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі на брифінгу заявив, що США передали російським спецслужбам письмове попередження про екстремістську атаку і єдину відповідальність за теракт несе «Ісламська держава».

«Мій дядько казав, що найкращі продавці гною часто носять зразки в роті. Російські чиновники здаються досить добрими продавцями гною», — сказав Кірбі.

«Український слід потрібен Путіну для того, щоб відволікти увагу від двох речей, — пояснює «Апострофу» президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, — Перше. Необхідно відвести увагу від провалу ФСБ, щоб уникнути критики, оскільки серед «глибинного народу» вже йде з цього приводу «глухе ремствування».

Ще одна причина – пом’якшити антиісламські настрої.

«Росія – це ісламська держава, оскільки значна частина населення сповідує іслам, — каже Гончар, — Путіну треба показати, що Росія багатонаціональна та багатоконфесійна держава і жодних протиріч там немає. Так, теракт вчинили мусульмани-таджики. Але профінансували його та підготували таки «українські націоналісти». У цьому суть».

За словами Михайла Гончара, силовики розуміють, що «український слід» — це маячня, але виконують волю «царя». «Для них Путін, як Папа Римський, непогрішимий і завжди правий», — резюмує експерт.

Колишній офіцер СБУ Іван Ступак вважає, що Путін просто не хоче сваритись зі Сходом, тому шукає «український слід».

«Вілаят Хоросан» визначив своїми основними ворогами США, Росію та Іран. Якщо Путін визнає, що теракт влаштував ІДІЛ, йому потрібно починати війну з ним. А він зараз воює з Україною, йому не до ІДІЛ, — каже «Апострофу» Ступак, — Я не виключаю, що ІДІЛ зробить ще один теракт у Росії і хочу подивитися, що тоді говоритиме Путін».

Утім, Іван Ступак не виключає й того, що для переконливості ще один теракт може влаштувати ФСБ.

«Там уже будуть українці, візитки Яроша, портрети Бандери, інструкції Буданова, загалом усі атрибути. Але від цього теракту смердітиме постановочністю. Втім, і зараз ще не все втрачено. Заарештовані таджики скоро зізнаються у зв’язках з Україною. Не дарма ж Бастрикін заявляє, що «йде робота із затриманими», а як із ними працюють увесь світ бачив», — зазначив експерт.

А ось експерт-міжнародник Володимир Воля упертість Путіна у пошуку українського сліду пояснює його неадекватністю.

«У версії з українським слідом багато нестиковок і це всі бачать, як на Заході, так і в Росії. Але упертість Путіна свідчить про те, що він збожеволів, він живе у своїй вигаданій реальності. А все його оточення змушене навколо нього танцювати. На мою думку, Путін має серйозні психічні проблеми», — каже «Апострофу» Володимир Воля.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяБензин в Україні злетить у ціні: в чому причина
Следующая статьяКожен українець є мобілізаційним резервом: хто має йти воювати