Від початку великої війни і за даними на кінець лютого, в Україні викрито понад 360 організованих груп, які сприяли чоловікам військовозобов’язаного віку у незаконному перетині кордону. Використовуються два способи: проїзд офіційними пунктами пропуску з підробними документами і перехід через так звану “зелену зону”, тобто в обхід КПП. Судячи навіть з офіційних повідомлень, організатори схем заробляють на втікачах від мобілізації десятки і сотні тисяч доларів. В незаконний бізнес втягнуте широке коло осіб – від прикордонників, юристів, дерслужбовців до простого вуйка із села понад Тисою.

Журналісти Коротко про досліджували основні схеми нелегального перетину кордону та пов’язані з ними ризики.

22 жертви Тиси

На початку березня з річки Тиса прикордонники виловили тіла трьох молодих міцних хлопців. Двох — 21-річного та 24-річного — виявили з українського боку кордону, 33-річного харків’янина — з румунського. Він став 22-ю жертвою Тиси за час війни. Загалом минулого року прикордонники лише Мукачівського загону затримали понад 2000 осіб, які намагалися залишити нашу територію, оминаючи законні шляхи.

Бізнес на переправі через кордон виник не вчора, і не після 24.02.22. До великої війни через прикордонні з країнами Європи області провідники переправляли нелегальних мігрантів з Азії та пробиралися контрабандисти. Тиса була одним з найпопулярніших таких маршрутів. Пливли на човниках, автомобільних скатах, гребли руками, надягнувши костюм для дайвингу або рятувальний жилет.

— Контрабандисти знаходили місця, де Тиса менш бурхлива. Це були люди з місцевого населення, які знають річку і орієнтуються, де більш-менш безпечні місця та в який період року краще це робити, — кажуть у Мукачівському прикордонному загоні. – А зараз приїжджають чоловіки з усіх регіонів країни, бачать воду і гадки не мають, що це за перешкода.

З початком війни контрабандисти переорієнтувалися з сигарет на ухилянтів. І грошей більше, і ризик менший: можна самому не лізти у річку, а тільки підвести клієнта до води, видати надувний круг чи шину і побажати удачі.

— Обіцяють, що там невелика глибина, максимум – метр, але Тиса – це гірська річка, з бурхливою течією та підводним камінням, під водою та над водою плавають колоди, які вода підхоплює на берегах. І рівень води за кілька днів може піднятися на три метри, — пояснюють прикордонники всі ризики.

Невдалий заплив до Угорщини Тисою обійшовся ухилянтам по 4-5 тис. доларів кожному. Фото: dpsu.gov.uaНевдалий заплив до Угорщини Тисою обійшовся ухилянтам по 4-5 тис. доларів кожному. Фото: dpsu.gov.ua

“Я піду в далекі гори”

Втім, Тиса не єдина, через яку прокладають нелегальні стежки. З меншими ризиками потонути, але з більшими — бути спійманими втікачів від мобілізації переправляють через Дністер. Влітку минулого року на його березі у Чернівецькій області були спіймані два чоловіки, які збиралися долати водну перешкоду на надувному матраці.

А перед цим у травні у Вінницькій області викрили місцевого жителя, який переправляв ухилянтів через Дністер до Молдови у гідрокостюмах. З кожного “клієнта” брав від 3500 до 5000 доларів. Загалом це середній гонорар для провідників, які водять порушників кордону через “зелені зони.”

Крім західних областей та Вінниччини, популярні маршрути діють на Одещині. Так, в середині березня поліція затримала групу чоловіків, яких загітував та зібрав одесит з кримінальним минулим, що діяв у змові з переселенцем із Донбасу.

За 5300 доларів охочих помандрувати приводили до одного із сіл, де видавали рибацькі водонепроникні костюми. Очевидно, ухилянти мали долати якусь протоку у гирлі Дунаю вбрід.

Крім річок, активно використовуються і суходоли. Причому переправники навіть можуть не бачити своїх “клієнтів”. Охочих втекти за кордон шукають через закриті групи в соцмережах та месенджерах. Гроші наказують перерахувати на картку або криптогаманець і в інтернеті прокладають маршрут.

За таку онлайн-“послугу” можуть правити як за офлайн-супровід провідника – від 2000 до 5000 доларів чи євро. І вона теж доволі ризикова. У лютому цього року прикордонники Одещини мусили рятувати ухилянта, який сам їх викликав, бо сидів на дереві, а під ним чатували вовки.

В кінці березня троє хлопців з Житомирської області ледь не сконали у Карпатах, намагаючись потрапити до Румунії. Молодики не мали ні спорядження для гір, ні змінного одягу, ні мапи, навіть запасу їжі та води. Вказаний у месенджері маршрут вони збиралися подолати за 24 години, а застрягли в дикій місцевості на дві доби. Прикордонникам довелося відігрівати та відгодовувати порушників.

— Інтернет-провідники часто вказують маршрути, якими колись водили нелегальних мігрантів і які вже “засвічені”. Тобто місцевість контролюється дронами або тепловізорами. Якщо порушники зазнають фіаско, акаунт просто видаляється і відкривається новий, — розповів Коротко про один із прикордонників.

Електронний провідник підвів і одесита, який продемонстрував дива терплячості. Придбавши в Миколаєві велосипед, чоловік 750 кілометрів крутив педалі з півдня на захід, щоб дістатися до Румунії. Дрон засік його за 350 метрів від державного кордону.

Ухилянт написав прикордонникам про допомогу - злякався вовка. Скрін: facebook.com/DPSUkraineУхилянт написав прикордонникам про допомогу — злякався вовка. Скрін: facebook.com/DPSUkraine

“Вантаж” або схованка

Продиратися крізь хащі чи плисти річкою зважиться не кожен. Тому організатори переправ пропонують ухилянтам і більш безпечні способи. Наприклад, перевезти під виглядом “вантажу” або скористатися схованками.

Рекордною групою, яка була затримана на кордоні, називають 38 чоловіків з 11 областей України, які сховалися у два мікроавтобуси для перевезення вантажів і прямували у бік Угорщини.

В кінці травня в Одеській області викрили далекобійника, який за 3400 доларів перевозив ухилянтів у кабіні на спальному місці, а за 2700 доларів – у ящику для білизни. Відомий випадок, коли працівники СБУ затримали провідника потягу “Запоріжжя – Перемишль”, який возив чоловіків у своєму купе, а під час паспортного контролю ховав у вентиляційну систему. Вартість такої поїздки коштувала до 2500 доларів.

— Незалежно від способу, порушники правил перетину кордону навіть у воєнний час несуть лише адміністративну відповідальність, яка передбачена статтею 204-1 КУпАП: штраф від 3400 до 8500 гривень або адмінарешт, — консультує юрист Ігор Симохо. – Як ухиляння від військового обов’язку такі дії не розцінюються. Максимум — у прикордонному відділенні паралельно до протоколу представник ТЦК і СП може вручити повістку.
Більше ризикують провідники, перевізники та організатори схем.

— Їм загрожує кримінальна відповідальність за статтею 332 Кримінального кодексу. Як правило, застосовується найважча – 3-я частина, оскільки йдеться про корисливі мотиви або організовану групу. Це позбавлення волі на строк від 7 до 9 років із конфіскацією майна.

Заплатив — і їдеш собі паном

Крім “диких”, існують “цивілізовані” способи перетнути кордон. Це коли їдеш таким собі паном і ні від кого не ховаєшся. Щоправда, ціна питання може бути більшою і додаються нові ризики.

“Вікна” у пунктах пропуску можуть відкривати самі прикордонники. Це інформація не тільки з чуток, а й з офіційних джерел. 1 березня з’явилося повідомлення, що Державне бюро розслідувань пред’явило підозру інспекторці прикордонної служби на Волині, яка діяла у складі організованої групи. Початок схеми однотипний: бажаючих виїхати шукали у соцмережах, правили з них 3500 доларів, домовлялися про місце збору і доправляли автомобілем до пункту пропуску «Устилуг — Зосин».

Водій передавав інспекторці закордонні паспорти пасажирів, вона вдавала, що вносить відомості до автоматизованої системи обміну інформацією, а насправді цього не робила. У матеріалах справи, яку розслідує ДБР, фігурують 168 військовозобов’язаних, які таким чином змогли вільно виїхати до Польщі.

Схожу схему організував інспектор прикордонного загону на Хмельниччині разом зі своїм братом. Змовники обіцяли ухилянтам прокласти оптимальний маршрут до Словаччини, забезпечити транспорт та вільне проходження паспортного контролю. Свої “послуги” вони оцінювали у 10 000 доларів з носа.

Таку ж винагороду брали учасники ще одного кримінального провадження. У справі фігурує киянин, який шукав “клієнтів”, житель Ковеля, який організовував поїздки до країн ЄС, а ключовою фігурою в трійці був лікар з ВЛК, який видавав довідки про непридатність до військової служби.

Найвідоміша з корупційних схем – це внесення ухилянтів до системи “Шлях” під виглядом волонтерів, водіїв-далекобійників, експедиторів вантажів. Тут можуть бути задіяні військові, державні службовці, ціни коливаються в середньому від 5000 до 10 000 доларів.

На Львівщині прикордонники викрили колегу, яка допомагала чоловікам незаконно перетнути кордон. Фото: dpsu.gov.uaНа Львівщині прикордонники викрили колегу, яка допомагала чоловікам незаконно перетнути кордон. Фото: dpsu.gov.ua

Зміна сімейного стану

Окремим розділом ідуть схеми, зав’язані на сімейному стані. У Луцькому районі затримані двоє чоловіків, які торгували “багатодітним батьківством”. На підхваті мали одиноку жіночку з дитиною, знайомство в органах влади. Послуги пропонували чоловікам, які мали своїх двох дітей. «Дитинку-безбатченка» на них оформляли як третю «рідну».

З відкритих джерел відомо про юристів, які рекламують послуги з фіктивного опікунства над “родичами з інвалідністю”, які виїздять на лікування за кордон. А найнадійнішою вважається схема фіктивного шлюбу із жінкою з інвалідністю. Відомі випадки, коли одна і та сама пані за роки війни чотири рази “йшла до вінця”.

Довести фіктивність шлюбу дуже важко, але ми вже писали про випадки, коли жінкам, які продавали свій статус за гроші, виносили вироки по обвинуваченню в незаконнному переправлянні через державний кордон.

— Якщо буде доведено, що порушник державного кордону послуговувався корупційними схемами, користується підробленими документами, печатками або штампами, його можуть притягти до відповідальності за статтею 358-ї КК України. Це штраф до 17 000, або пробаційний нагляд терміном до 2 років, або позбавлення волі на той самий строк, — каже юрист Ігор Симохо. – Навіть коли санкції здаються незначними, в біографії буде судимість.

Якщо ухилянта затримають при передачі чи навіть пропозиції хабаря за виїзний документ, можуть відкрити кримінальну справу за статтею 369 ККУ — “Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі”. Це тягне за собою штраф від 17 000 до 68 000 гривень, пробацію чи позбавлення волі на 4 роки.

Поки що найбільший улов - 34 ухилянти в одному Поки що найбільший улов — 34 ухилянти в одному «бусику». Фото: dpsu.gov.ua

Тим часом

Депутати не квапляться

Ще в квітні 2022 року група депутатів зареєструвала в Раді законопроєкт №7268, яким пропонується ввести кримінальну відповідальність за незаконний перетин державного кордону військовозобов’язаними під час дії воєнного стану. Санкції від штрафу у 85 000 – 170 000 гривень до 5 років позбавлення волі. Як свідчить запис на сайті ВР, документ досі перебуває на ознайомленні.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяДоторканні нардепи: які підозри отримали депутати цього скликання ВРУ
Следующая статьяНова війна між США і Китаєм: хто заволодіє нафтою XXI століття