Цього тижня український парламент ухвалює закон про мобілізацію. Ряди ЗСУ поповняться новими бійцями. А ось чи вистачить ресурсів, щоб забезпечити їх необхідною кількістю озброєння? Так, Україна активно нарощує власне виробництво, але без допомоги колективного Заходу стримати агресора буде дуже складно. Про це неодноразово говорили і президент країни Володимир Зеленський, ы командування армії. Поки головний наш донор — США — перебуває у стані критичної нам паузи, всі надії на допомогу країн ЄС. Яка вона, наскільки її буде достатньо для забезпечення військових підрозділів і яка з держав-союзників допомагає Україні більше за інших — читайте у матеріалі Коротко про.

Чехія знайшла для нас 800 тисяч снарядів

Ініціатива президента Чехії Петра Павла щодо пошуку та закупівлі снарядів для України стала чи не рятівною для ЗСУ. За даними американської газети The Wall Street Journal, Чехія у межах своєї ж ініціативи закупила велику партію боєприпасів для ЗСУ – близько 800 тисяч артилерійських снарядів від різноманітних постачальників з усього світу та знайшла ще 700 тисяч снарядів, які можна купити, використовуючи додаткові кошти.

До закупленого пакету, за інформацією WSJ, входять 300 тисяч боєприпасів радянського зразка та близько 500 тисяч західного виробництва. Вони будуть поставлені Україні кількома партіями до кінця поточного року, а з надходженням фінансування будуть доступні додаткові боєприпаси. Вартість всіх 1,5 млн снарядів складає 3,3 млрд євро.

У межах цієї ініціативи допомогти Україні коштами на закупівлю боєприпасів зобов’язалися понад 15 країн. Серед них — Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Франція та Норвегія, а також низка союзників поза ЄС. Наприклад, у «коаліції» є Канада. Постачання Україні снарядів очікуються за кілька тижнів.

Ініціатива екс-генерала НАТО, президента Чехії Петра Павла була для України дуже доречною. Фото: REUTERSІніціатива екс-генерала НАТО, президента Чехії Петра Павла була для України дуже доречною. Фото: REUTERS

Німеччина поставить БМП та вертольоти

Німеччина поставить Україні ще 20 БМП Marder. Замовлення було передано оборонному концерну Rheinmetall у березні. А постачання додаткових БМП буде здійснено протягом цього року, йдеться у пресрелізі Rheinmetall AG.

Розроблена для Бундесверу БМП Marder вважається однією із найефективніших та найнадійніших бойових машин піхоти у світі. За час використання Бундесвером ця машина неодноразово модернізувалася та посилювалася.

Федеральний уряд також має намір поставити Україні військові гелікоптери з арсеналу Бундесверу. Міністр оборони Борис Пісторіус пообіцяв Україні шість багатоцільових гелікоптерів.

— Sea King — це перевірений та надійний вертоліт, який допоможе українцям у багатьох сферах: від розвідки над Чорним морем до перевезення солдатів. Це перше німецьке постачання такого роду, — сказав Пісторіус.

Уряд Німеччини також підготував новий пакет військової допомоги Києву на суму 1,22 млрд доларів. До нього увійдуть 120 тисяч 122-міліметрових снарядів та 100 ракет для зенітних ракетних комплексів IRIS-T SLS. Їх поставлять 2024 року. Також заплановано постачання Україні другої самохідної зенітної установки Skynex. Крім того, Німеччина має намір передати Україні ще 18 самохідних артилерійських установок (САУ) Panzerhaubitze 2000 разом із запчастинами та боєприпасами.

Франція дасть ракети для SAMP/T

Франція поставить Україні нові зенітно-ракетні комплекси та бронемашини. Глава французького оборонного відомства Себастьєн Лекорню заявив, що Франція розглядає можливість постачання сотень бронетранспортерів VAB у 2024-му та на початку 2025 року.

Готується до відправки і нова партія ракет класу «земля-повітря» Aster 30 для системи SAMP/T. Aster 30 може перехоплювати військові літаки, безпілотники та крилаті ракети в радіусі 120 км. Франція також прискорює розробку дистанційно керованих боєприпасів для постачання в Україну вже цього літа, повідомив Лекорню.

За його словами, незабаром нам передадуть 78 гаубиць Caesar та збільшать постачання боєприпасів. Між Францією, Україною та Данією досягнуто домовленості про фінансування самохідних 155-мм гаубиць Caesar, що дозволить Франції їх «швидко доставити».

За словами Лекорню, Франція також поставила завдання відправити в Україну цього року 80 тис. снарядів для 155-мм гармат — порівняно з 30 тис., отриманими з початку війни 24 лютого 2022 року. Крім того, Франція бере участь у пошуку запасів пороху та боєприпасів, які можна було б придбати в країнах за межами Європейського Союзу, згідно з планом, який ініціювала Чехія.

Постачання озброєння триватимуть. Фото: mise.army.czПостачання озброєння триватимуть. Фото: mise.army.cz

Британія анонсувала 10 тисяч безпілотників

Великобританія надасть Україні цього року додаткову військову допомогу у розмірі 2,5 мільярдів фунтів стерлінгів. За словами офіційних осіб, у межах цього пакету Україна отримає ракети далекого радіусу дії, засоби ППО та артилерійські снаряди. В уряді Великобританії анонсували постачання Україні ще 200 ракет класу «поверхня-поверхня» або «повітря-поверхня» Brimstone.

Офіційні особи Британії заявили, що пакет, розрахований на наступний фінансовий рік, який починається у квітні, призведе до найбільшого постачання безпілотників Україні. Великобританія відправить десять тисяч дронів в Україну на суму 325 млн фунтів стерлінгів.

— Я посилюю наше прагнення озброїти Україну новітніми безпілотниками, які постачаються безпосередньо з провідних оборонних галузей Великобританії — прямо із заводського цеху на передову. Я закликаю міжнародних партнерів приєднатися до Великобританії у цих зусиллях», — заявив міністр оборони країни Грант Шаппс.

А що США?

Передають автомати та продають запчастини

Законодавці-республіканці у США блокують виділення Києву нового великого пакету допомоги. Поки в США точаться суперечки щодо цього документа, Вашингтон передає нам мінімальні партії зброї. Наприклад, стрілецьку зброю та боєприпаси, конфісковані у хуситів, яких підтримує Іран.

«Уряд США передав українським збройним силам понад 5000 автоматів АК-47, кулеметів, снайперських гвинтівок, RPG-7 та понад 500 000 патронів калібру 7,62 мм», – йдеться у заяві Центрального командування США (CENTCOM).

Державний департамент США ухвалив рішення про продаж Україні послуг з технічного обслуговування зенітних комплексів MIM-23 Hawk. Тут повідомили, що забезпечення підтримки ракетної системи HAWK відбуватиметься через програму США Foreign Military Sales (FMS). За допомогою системи FMS Україні буде продано обладнання на суму 138 мільйонів доларів для обслуговування та модернізації систем протиповітряної оборони HAWK.

Думка експерта

Сергій Грабський, військовий оглядач, полковник у відставці:

— Нам потрібен весь спектр озброєнь – від авіації, бронетехніки до боєприпасів. Нема такого, щоб нам зараз не було б потрібно. І все це потрібне в комплексі. Ми маємо підтримувати оборону, формувати нові підрозділи. Навіть ті 5 тисяч автоматів, які передали американці, – це озброєння однієї бригади, і ним нехтувати не варто. Але це лише один із елементів, бо одними автоматами не повоюєш. Потрібна артилерія, бронемашини. Тому німці передають нам БМП «Мардери», французи – гаубиці «Цезарі» та інше.

Ситуацію із забезпеченням озброєння нашої армії описав президент Зеленський. Він сказав, що ми маємо певні запаси озброєнь та боєприпасів, які дозволяють нам вести оборонні операції. Але ми не маємо достатньо ресурсів озброєнь для того, щоб проводити наступальні операції. Наприклад, 100-мм гармати «Рапіра» більше підходять для протитанкової оборони. А ось знаряддя 155 мм і 152 мм калібру підходять і для оборони, і для наступу. А це означає, що нам потрібні для них снаряди.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяЦирк «на броні», або Як визначають, хто є “критично важливим” для держави
Следующая статьяЗаконопроєкт про мобілізацію: що і коли набуде сили