Народні депутати визначилися з правками до урядового законопроєкту про нові правила мобілізації та військового обліку. Дискусія в парламенті може тривати кілька днів, у підготовлений до другого читання документ, ймовірно, ще вноситимуться зміни, але загальна картина вже зрозуміла. Коли і які почнуть діяти новації — у матеріалі Коротко про.

Через місяць після опублікування

Згідно з прикінцевими та перехідними положеннями, проголосований і підписаний президентом закон набуде чинності (за кількома винятками) через один місяць з дня, наступного за днем його опублікування. Відтоді:

  • Чоловіки військовозобов’язаного віку (18 – 60) повинні носити при собі, крім паспорта, військово-обліковий документ – приписне свідоцтво, військовий квиток чи посвідчення військовозобов’язаного. Їх перевірятимуть представники ТЦК та СП, поліцейські, прикордонники.
  • Щодо ухилянтів від виклику до ТЦК почне діяти обмеження у праві керування транспортними засобами, яке за позовом військкома накладатиме суд. Виняток становлять випадки, коли автомобіль править за засіб існування або використовується у зв’язку з інвалідністю (також див. «Через вісім місяців»).
  • Військовозобов’язані отримають право уточнювати свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП), а не тільки в ТЦК та СП. В ЦНАПах мобілізація не проводитиметься.
  • Законодавчо скасовується строкова служба. Всі, хто її пройшов, переходять у мобілізаційний ресурс на загальних засадах – призов відбуватиметься з 25 років.
  • Затверджується право держави мобілізувати для потреб ЗСУ одну з двох машин, зареєстрованих на приватну особу. Власники одного авто такій процедурі не підлягатимуть.
  • Для військових вводяться нові норми соціального захисту та матеріального заохочення. Хто вперше підписуватиме контракт, матиме право отримати сертифікат на купівлю транспортного засобу (150 000 гривень).

До кінця навчального року

Діятиме відстрочка від мобілізації для студентів, які здобувають диплом за другою спеціальністю, що не вища рівнем за першу. Надалі таких чоловіків, якщо досягли 25-річного віку, можуть забирати до війська.

З огляду на пору року, коли ухвалюється закон, мобілізація “повторних” студентів припаде на літні канікули.

Протягом 60 днів

За два місяці від дня набуття законом чинності всі громадяни України, які перебувають на військовому обліку, будуть зобов’язані уточнити адресу проживання, номери телефонів, адреси електронної пошти та інші персональні дані безпосередньо в ТЦК та СП, через ЦНАП або через електронний кабінет призовника. Тим, хто перебуває за кордоном, дозволяється зробити це телефоном або листом на електронну пошту ТЦК та СП.

На військовий облік у ТЦК за місцем проживання повинні будуть стати чоловіки, які проходять службу в Нацполіції, ДБР, Службі судової охорони, БЕП, ДСНП, НАБУ, кримінально-виконавчій, податковій, митній службах, органах прокуратури.

Через два місяці

Має бути введений в дію електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного або резервіста у системі “Оберіг”. Закон про його функціонування вже набув чинності. Депутатська правка передбачає, що відкриття і ведення такого кабінету не є обов’язком для військовозобов’язаного, а тільки його добровільним вибором.

Забезпечити створення та функціонування е-кабінету повинен Кабмін.

Через три місяці

Наберуть чинності вимоги щодо здійснення уповноваженими представниками ТЦК фото- і відеофіксації процесу пред’явлення та перевірки документів.

Кабінет міністрів спільно з правоохоронцями має визначитися з інструментами для виконання рішення РНБО від 30 серпня 2023 року. Йдеться про перевірку інвалідності ІІ та ІІІ груп, яку чоловікам віком від 25 до 50 років встановили за період від 24 лютого 2022 року до набрання законом чинності. Виключення становлять чоловіки з інвалідністю внаслідок поранень і хвороб, отриманих під час захисту Вітчизни, чоловіки з ампутаціями, онкохворі, паралітики. Терміни перевірки в законопроєкті не зазначені.

Також Кабмін має розробити порядок перевірки і оновлення військово-облікових документів громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном. Видача та заміна паспортів без таких документів за умов військового часу в дипустановах не проводитиметься.

Чоловіки, які були зняті з військового обліку у зв’язку із вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані будуть протягом 30 днів з дня набуття постановою Кабміну чинності знову стати на військовий облік.

Через вісім місяців

Міністерство внутрішніх справ України має подати до ТЦК та СП відомості про зареєстровані транспортні засоби, які можуть бути призначені для доукомплектування ЗСУ та інших військових формувань в особливий період. Таке ж завдання щодо водного транспорту поставлене перед Мінінфраструктури та Державною службою судноплавства.

З цього можна зробити висновок, що норма про конфіскацію одного з двох авто одразу не запрацює.

З 1.09.2025

З цієї дати в Україні запроваджується базова загальновійськова підготовка, яку вводять на заміну строковій службі. Для студентів вона проходитиме у вишах усіх форм власності, у закладах освіти, які готують поліцейських. Для громадян, які планують вступити на державну службу, службу в органах місцевого самоврядування або в органи прокуратури, а також всіх бажаючих — у навчальних центрах ЗСУ.

Після закінчення війни

Після скасування воєнного стану, але не раніше ніж через рік після 1 вересня 2025 року, набуде сили норма закону, яка забороняє вперше брати на державну службу, в органи прокуратури чоловіків від 18 до 60 років, які не пройшли базову загальновійськову підготовку або військову службу. Виключення становитимуть чоловіки, визнані непридатними до війська.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяПоки США мовчать, чим Україні допоможе Європа? Чекаємо на снаряди, ракети та безпілотники
Следующая статьяВ яких країнах заборонені Facebook, YouTube, TikTok й інші популярні соцмережі та платформи