Останніми тижнями українці, які бажають вкотре «перестрахуватися» та купити готівку євро, зіткнулися з несподіваними проблемами. Мало того що євровалюта підскочила у ціні (курс на чорному ринку 9 квітня становив 42,85 грн за євро), так і купити її можна далеко не завжди. Чутки про «дефіцит» ще більше підігріли інтерес до євро, що очікувано погіршило ситуацію. Про наявність високого попиту на європейську валюту також говорить і статистика НБУ через завезення банками готівкового євро. У лютому 2024 року (остання доступна статистика) показники досягли максимумів. Для порівняння: якщо у лютому 2023-го в Україну ввезли 861,62 млн доларів, з яких на євро припадало 26,84 млн, то в лютому 2024-го – 1027,20 млн доларів, з яких на євро припала третина — 330, 25 млн.

Що відбувається з євро

Економіст Владислав Банков вважає, що проблема більшою мірою логістична і виникла вона внаслідок заборони виїзду працездатних чоловіків за кордон.

– Оскільки виїхати неможливо, мільйони заробітчан вирішили не заїжджати, і, відповідно, не завозити зароблені гроші в Україну, – пояснив експерт у коментарі Коротко про. – А відповідні департаменти банків не змогли своєчасно імпортувати необхідну кількість готівки. Словом, спостерігаємо класичний приклад втручання чиновників у роботу ринку.

На думку фінансового аналітика Андрія Шевчишина, попит на готівковий євро сформований його практичним застосуванням: великий міграційний потік, з одного боку, і дедалі активніша ділова співпраця з Європою — з іншого.

— Сам собою євроінтеграційний процес вимагає переходу на євро. Саме цей тренд, відв’язування курсу гривні від долара та перехід на євро, було озвучено НБУ, — зазначив експерт.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко бачить між зростанням попиту на євровалюту та заявою НБУ про можливе прив’язування курсу гривні до євро прямий зв’язок.

– Після таких заяв люди від нерозуміння ситуації кинулися купувати євро, – зазначив Охріменко у розмові з Коротко про. – Багато хто сприйняв заяву буквально як «невдовзі долари відмінять». Насправді для середньостатистичного українця взагалі нічого не зміниться – все залишиться так, як зараз. Якщо курс відв’яжуть від долара та прив’яжуть до євро, зміни відбудуться у розрахунках: зараз курс євро/гривня розраховують через курси долар/гривня та євро/долар, а у разі переходу через гривню та євро рахуватимуть курс долара. Але курс від цього не змінюватиметься і тим паче ніхто не «скасовуватиме» долари.

Щодо інших причин зростання попиту на євро, то, продовжує Охріменко, готівкову валюту в Україні скуповує тіньовий бізнес – ФОПи, які займаються контрабандою.

– Звичайно, для заначок теж купують, але не в таких обсягах, – каже економіст. — До того ж пік таких покупок припадав на кінець року: у грудні українці купили валюти на 1 млрд доларів, а зараз – лише на 500 млн. Сьогоднішні стрибки означають, що на ринку контрабанди з’явилися один-два великі гравці, ось вони і скуповують євро. Але якщо до літа попит на контрабанду зменшиться і скуповування впаде, може бути невелика ревальвація.

І нарешті, експерти нагадують про ситуацію у грудні 2023-го – січні 2024-го, коли до негативних новин про затримку фінансової допомоги від Заходу додалося масове зняття депозитів (і, відповідно, зростання попиту на валюту) на тлі чергової депутатської ідеї блокувати рахунки фізосіб-ухилянтів. Враховуючи, що у фізосіб та ФОПів перебуває понад трильйон гривень на рахунках, чиновникам все ж таки слід бути обачнішими у своїх заявах.

Прогноз на тиждень

У той же час, на думку аналітика компанії «Центр біржових технологій» Максима Орищака, нічого особливого з євро не відбувається, адже динаміка євро та долара до гривні практично ідентичні.

– У березні обидві іноземні валюти подорожчали в середньому на 2,5%, і синхронність у динаміці вказує на загальні фактори, що визначають динаміку обох іноземних валют, – каже Орищак. — Конструкція тут постійна та досить проста. Через великий дефіцит торговельного балансу України є постійний тиск на курс гривні. НБУ валютними інтервенціями частково закриває цю слабість. Але високий дефіцит бюджету країни та невизначеність із міжнародною фінансовою допомогою підштовхують регулятор до скорочення інтервенцій. Так він підвищує наповнюваність бюджету.

Незважаючи на майже щоденні та звичні валютні зміни, загальна стратегія на валютному ринку залишається постійною, погоджується начальник департаменту казначейства «Глобус Банку» Тарас Лєсовий.

По-перше, зазначає експерт, запроваджений режим «керованої гнучкості», який, по суті, є проміжним етапом до повної лібералізації ринку, що дозволяє регулятору врівноважувати попит та пропозицію через механізм валютних інтервенцій. Крім того, міжбанк фактично формує щоденний готівковий ринок: фінустанови при курсоутворенні орієнтуються на курсові показники безготівкового ринку з додаванням комісії та незначного прибутку при ситуативному зростанні попиту.

По-друге, на ринку діє певна система валютних коливань: поточні зміни в обидві сторони не перетинають певних граничних позначок та їх розмір прогнозований. Експерт «Глобус Банку» звертає увагу, що навіть за умов багатоденного зростання чи зменшення курсів валют такі зміни не варто сприймати як зміну трендів: досвід показує, що після періоду зростання настає період зменшення курсових показників.

По-третє, економічні чинники, що формують валютний ринок, обережно сприятливі. Це і обсяг та ритмічність отримання макрофінансової допомоги, яка з початку року склала вже понад $10 млрд; і активний розвиток усіх сфер та галузей економіки; і валютні надходження за експорт.

На думку експерта, враховуючи сказане вище, коридори валютних коливань на тижні 8 — 14 квітня на готівковому ринку складуть 39-40 грн за долар і 41-43,5 грн за євро.

Прогноз на початок літа

Дали експерти прогноз щодо євро і на більш довгострокову перспективу – до початку літа.

У лютому та березні дефіцит торговельного балансу України знижувався, і гривня могла б на цьому зміцнитись, каже Максим Орищак. Але водночас скорочувалися й міжнародні валютні резерви. Тож НБУ дав можливість курсу ослабнути. У квітні та травні ситуація буде зворотною: дефіцит торговельного балансу має знову почати збільшуватися – на це вплине сезонне зростання економічної активності.

— НБУ збільшив резерви в березні за рахунок міжнародної допомоги, гривня з початку квітня зміцнюється, картина на валютному ринку начебто покращала, — каже Орищак. — Але якщо найближчим часом не буде схвалено допомогу від США, Нацбанк під тиском збільшення торговельного дефіциту буде змушений знову дати гривні послабшати. Орієнтир – близько 1,5-2,0% зниження на місяць. До червня долар цілком може коштувати 41-41,3 грн, євро – 44,5-45 грн.

У такій ситуації експерт радить збільшувати частку валюти у заощадженнях. Плавна девальвація гривні — це об’єктивний процес, який триватиме кілька років, допоки курс не підлаштовується під нові економічні реалії. Але, підсумував Орищак, оскільки НБУ стримує ослаблення, періодів помітного зміцнення гривні, найімовірніше, не буде. Тому відкати на 0,5% – це вже привід для покупки валюти.

Аналітик Данило Монін нагадує, що курс євро в Україні залежить від двох факторів: курсу долара до гривні та курсу євро до долара.

– На сьогодні курс євро до долара коливається в діапазоні 1,07-1,09, – зазначив експерт у коментарі Коротко про. — До літа курс євро може перейти в діапазон 1,05-1,08 долара за євро, що стосовно гривні можна розглядати як невелике зміцнення. З іншого боку, НБУ показав, що, незважаючи на прихід коштів у розмірі 9 млрд доларів у березні, він не має наміру зміцнювати курс гривні. Тому, найімовірніше, курс долара залишиться в діапазоні 39-39,5 грн за долар. Відповідно, це говорить про те, що курс європейської валюти з великою ймовірністю коливатиметься біля позначки 42 грн за євро.

На думку Андрія Шевчишина, євро збереже волатильність до долара на світових ринках, курс перебуватиме у діапазоні 1,05-1,1 долара за євро. Тобто курс євро до гривні коливатиметься у коридорі 41,5-43,5 грн.

Владислав Банков вважає, що курс євро до літа становитиме 43-45 грн, якщо не станеться жодних форс-мажорів. У будь-якому випадку, радить економіст, не варто переплачувати за євро вище за крос-курс через долар. Тобто якщо зараз курс євро до долара становить 1,08, потрібно мати на увазі, що 100 євро – це 108 доларів.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяМобілізація в Україні: головне із ухваленого законопроєкту
Следующая статьяПрезидент Ізраїлю назвав іранську атаку “оголошенням війни”: відбиття ударів обійшлося у понад $1 млрд