Українські зірки після початку повномасштабного вторгнення допомагають Батьківщині хто як може. Хтось виступає на благодійних концертах, хтось збирає донати та розповідає світові про російський терор. А багато артистів реально пішли на захист України та воюють на реальному фронті зі зброєю в руках. «Інформатор» дізнався, хто з культурних діячів зараз служить у війську.

 Гуморист і штурмовик

Український комік, лідер команди «Ліги сміху» «Загорецька Людмила Степанівна» та автор гумористичного Youtube-каналу «Горобина» Віктор Розовий з початком повномасштабного вторгнення вступив до лав ЗСУ. 36-річний гуморист захищав Україну у лавах 3-ї окремої штурмової бригади у боях під Бахмутом та на півдні.

Гуморист Розовий став штурмовиком
Гуморист Розовий став штурмовиком

Восьмого березня він одружився. А ввечері 21 березня він отримав важке осколкове поранення голови. Протягом наступних двох тижнів за його життя боролися медики.

«Це дуже складна травма й важко уявити, як відбувалася його евакуація. Дякую за швидкі рішення та надану допомогу бійцям 2 та 3 роти протитанкового батальйону 3 ОШБр та усім, хто віз Віктора ті понад 200 км з поля бою», – написала його дружина Ольга.

Вона додала, що доки стояло питання життя чоловіка, родина намагалася зберігати інформаційну тишу й не повідомляти про поранення. Наразі стан Віктора кращий, він у свідомості й намагається спілкуватися. Розова повідомила, що нині займається організаційними моментами, аби чоловік зміг потрапити у реабілітаційний центр за кордоном.

Колишній захисник «Динамо», а нині військовослужбовець бригади «Буревій» Владислав Ващук теж добровольцем пішов до лав ЗСУ. Зірка футболу зізнався, що пережив бої за Гостомель, тому вирішив піти до армії. Зараз Ващук  — санітар по евакуації поранених, старший солдат машини.

Футболіст Ващук евакуює поранених
Футболіст Ващук евакуює поранених

«Пам’ятаю слова Лобановського, який казав, що 15 хвилин ти радієш перемозі, 15 хвилин ти засмутився поразці, і все, забув. І наступна гра. Так і тут. Ти зробив свою справу, наступна. Командир, коли я прийшов, одне питання каже: «Ти крові боїшся?». Я кажу: «Ні». Він: «А, ну нормально». Він же не сказав, що інше набагато страшніше: без ніг, з однією ногою. Як це пережити? Це тяжко. Так як займався футболом, то я стараюсь, коли є час і командир відпускає, то бігаю в футбол», — так описує своє фронтове життя Ващук.

Співака Віталія Козловського мобілізували до лав ЗСУ улітку 2023 року. Він служив у бригаді швидкого реагування Нацгвардії «Рубіж». Згодом його перевели до іншого підрозділу – зараз він служить у складі оркестру Міністерства оборони. Нещодавно у артиста народився син Оскар.

Козловський був у Нацгвардії
Козловський був у Нацгвардії

«Дуже хотілося б сказати, що я там зараз співаю, що я соліст або музикант. Ні, я рядовий солдат, я виходжу в наряди і займаюся своєю військовою справою далі», — розповів Козловський.

Також артист розповів про своє перебування на передовій.

«Одного разу потрапив під артилерійський обстріл. Я також був серед артилерії. Нас орки мочили дві з половиною години з двох позицій. Снаряди прилітали за 7 метрів від нашого бліндажа. Це диво, що ми вижили», — розповів воїн-артист.

На початку лютого цього року ведучий «Вікон» СТБ та «Фактів» ICTV Орест Дрималовський просто під час марафону у прямому ефірі повідомив, що вирушає на фронт захищати Україну. Ведучий розповів, що вступає до лав Збройних сил України. Наразі Дрималовський проходить військовий вишкіл та іноді ділиться з  у соцмережах, як проходять його навчання.

Дрималовський на навчаннях
Дрималовський на навчаннях

Рокери на фронті

Фронтмен гурту O.Torvald Євген Галич теж зараз захищає Україну в лавах ЗСУ. У 2017 році Євген з групою представляв Україну на Євробаченні-2017 у Києві з композицією «Time». Нині рокер є лейтенантом 135-го батальйону 114-ї окремої бригади тероборони ЗСУ, зараз знаходиться під Бахмутом. Його напарник по гурту, гітарист Денис Мизюк теж став на захист України та отримав поранення на фронті.

Євген Галич у війську
Євген Галич у війську

O.Torvald вирішили підтримати музиканта та влаштували аукціон, де продали гітару пораненого Мизюка, аби зібрати кошти на його лікування. Рокери зібрали 150 тисяч гривень. Під час благодійного аукціону, окрім переможця гітару хотів придбати ще один хлопець, у якого частково немає пальців, проте він запропонував меншу суму.

У результаті переможець забрав інструмент, вийшов на сцену і подарував його хлопцеві без пальців. Про це розповіли свідки в соцмережах.

«Люди навколо почали заливатися сльозами. Після концерту черга на вихід. Стою чекаю. Біля мене опиняється той самий хлопець, якому подарували гітару. Він каже другу, що не мав грошей на неї — лише 5000, — але знав, у кого зможе позичити 100000. Для нього це дуже велика сума, але він щиро хотів допомогти з лікуванням гітаристу O.Torvald, і щоб ця гітара грала. Той момент, коли щирість наміру та бажання можуть подарувати тобі значно більше», — поділилася побаченим одна з фанаток гурту.

Олександр Положинський – музикант та співак, лідер гурту «Тартак», у травні 2022 року став солдатом 47-ї ОМБР «Магура». 50-річний артист був на самій передовій, а згодом займався тиловим забезпеченням підрозділу. На фронті він встигає писати зворушливі пісні та вірші.

Положинський воював у бригаді "Магура"
Положинський воював у бригаді «Магура»

Після майже року військової служби у Олександра з’явилися серйозні проблеми зі здоров’ям. У 2024 році музикант пережив дві операції. Про це він повідомив на своїй сторінці у соціальній мережі. Операції проводилися для корекції зору. Зараз артиста перевели до іншої бригади, проте куди саме і на яку посаду – поки невідомо.

Танцюрист на полі битви

Хореограф та військовослужбовець Дмитро Дікусар до війська пішов у перші місяці повномасштабного вторгнення. Чоловік не говорить у складі якої з бригад воює.

Дикусар змінив паркет на окоп
Дикусар змінив паркет на окоп

Його командування та побратими просять не розповідати публічно про їх роботу. Дикусар стверджує, що на паркет не повернеться до української перемоги.

«Сьогодні два роки як я повністю перейшов на «військові рейки». Чи думав я тоді, що війна так затягнеться? Ні! Чи жалкую я про свій вибір? Теж ні! Безперечно, накопичилась втома, іноді здають трохи нерви, але спогади про загиблих товарищів і віра в перемогу добра над злом, дає поштовх рухатись і не зупинятись. Війна дуже змінилась, ми теж не залишаємось попередніми… «Постійні зміни — тактика, яку не перемогти», десь почув я нещодавно. Тому, рухаємось далі, любі українці і не ведемся на дешеві маніпуляції, що мають намір нас роз‘єднати і ослабити», — так підбадьорює українців Дмитро в своїх соцмережах.

Телеведучий та шоумен Максим Неліпа теж долучився до лав ЗСУ у березні 2022 року. З того часу актор дуже змінився.

Максима Неліпу шанувальники не впізнають
Максима Неліпу шанувальники не впізнають

«Зараз я командир розвідувального взводу в структурі командування Сухопутних військ. Наш підрозділ виконує завдання на бахмутському напрямку. Серед основних потреб критичною є нестача автотранспорту. Автівки, броньовані вони чи ні, на жаль, довго не витримують. Але чим довше вони їздять, тим більше шансів у наших хлопців безпечно дістатися, а головне – безпечно повернутись із завдання. Це вчасно підвезені боєприпаси, швидка ротація й евакуація», – так розповідає Неліпа про свою службу в соцмережах, де проводить збір для побратимів.

Хіп-хоп в окопах

Репер Олександр Ярмак за власним бажанням записався до лав ЗСУ. Хіп-хоп виконавець пішов добровольцем 26 лютого 2022 року, а до цього проходив військовий вишкіл.

Репер Ярмак тепер у ЗСУ
Репер Ярмак тепер у ЗСУ

 Спочатку він з’явився мобілізуватися до Голосіївського військкомату, але тривалий час перебував в охоронній роті при військкоматі, поки ЗСУ не вигнали російську армію з Київської області. Тоді він став гранатометником. З вересня минулого року Ярмак в аеророзвідці — очолив підрозділ операторів дронів-камікадзе. У підпорядкуванні артиста 28 військових. В одному з інтерв’ю він розповів, що за ліквідацією окупантів він спостерігає через монітор.

«В нас приблизно все як в комп’ютерній грі. Бігають якісь солдатики і ми їх знищуємо. Ти не замислюєшся глибше, що це людина. Ти бачиш що він корчиться, що в нього там відірвало руку або ще щось, він вже помирає, але мені їх взагалі не шкода, от просто взагалі не шкода! І я це сміття буду продовжувати знищувати тому, що це нелюди! Вони несуть смерть і руйнування цій планеті, хтось просто має це зупинити», — наголосив чоловік.

Схожа історія й у колеги по сцені та аеророзвідці, лідера гурту «Бумбокс» Андрія Хливнюка. Артист пішов добровольцем в ТРО, потрапив під мінометний обстріл і отримав поранення обличчя. Відео з виконаною ним на Софійській площі піснею «Ой у лузі червона калина» облетіло весь світ. Британський гурт Pink Floyd додав вокал Хливнюка з відео до пісні «Hey Hey Rise Up», створеної на підтримку України.

Хливнюк нині в аеророзвідці
Хливнюк нині в аеророзвідці

Зараз артист — пілот ударного дрона Punisher і вже отримав відзнаку Ради національної безпеки та оборони України за свою роботу.

«Заробимо на нові засоби, навчимося і довчимо інших, працюватимемо на полі бою і в тилу. Допоки наша земля стане вільною. Служу народу України. Дякую за довіру», — підписав Хливнюк знімок нагороди.

Лідер гурту «Танок на майдані Конго» Олег «Фагот» Михайлюта у перші дні повномасштабної війни приєднався до добровольчого батальйону «Реванш». У його складі звільняв села Мощун та Лук’янівку на Київщині.

Підрозділ Фагота звільняв Київщину
Підрозділ Фагота звільняв Київщину

«Ніколи не забуду перші втрати в батальйоні. На Лук’янівці наші пацани зайняли позиції, але ворог почав вибивати. Ми приїхали на місце, в закривавлений окоп. Той момент сильно вразив.. Адже із загиблим я ще зранку снідав, а ввечері його вже не стало. І це вбивство відбувається в Києві, у центрі Європи — в сучасному цивілізованому світі», — так розповів про перші дні війни Фагот.

Віталька став головним сержантом

Гарік Бірча — український актор, який завоював популярність глядачів після комедійного серіалу «Віталька». Під час повномасштабного вторгнення він приєднався до лав ТРО у Києві, а згодом вступив до Збройних Сил України. Протягом року служби Бірча отримав підвищення, і у квітні повідомив про свій новий статус – головний сержант.

Бріча нині головний сержант
Бріча нині головний сержант

«На самому початку у нас сформувалася окрема спеціальна рота, і ми виконували завдання по захисту Київської області. Потім на базі цієї спеціальної роти був створений окремий спеціальний батальйон, і там я вже обійняв посаду командира взводу забезпечення. Звання було – старший сержант, а за рік служби тепер я вже головний сержант», – розказав в соцмережах Бірча.

Колега Бірчі по акторському цеху актор Олексій Тритенко теж  розповів, що вступив до лав ЗСУ з перших днів повномасштабної війни. Проте пізніше зізнався в цьому, коли йому почали дорікати за те. що носить військову форму. Спочатку разом з режисером Ахтемом Сейтаблаєвим актор був у ТРО, згодом вступ до ЗСУ та став молодшим сержантом.

Актор Тритенко став сержантом
Актор Тритенко став сержантом

Актор та режисер Ахтем Сейтаблаєв став до лав тероборони Києва, захищав Гостомель, за що отримав нагрудний знак «Золотий Хрест». Нині він – художній керівник творчої групи TPO Медіа Служби зв’язків з громадськістю Командування Збройних сил України.

Сенцов змінив камеру на автомат
Сенцов змінив камеру на автомат

Ще один український режисер Олег Сєнцов захищає Україну у складі 47-ї ОМБР «Магура», був командиром штурмової роти під Авдіївкою. Там восени минулого року був поранений, нині він знову в строю.

Актор серіалу «Кріпосна» Руслан Пахомі на початку вторгнення приєднався до лав Ізмаїльського прикордонного загону. Спочатку його записали до сільської самооборони, але згодом Руслан вирішив служити в ЗСУ і зараз охороняє кордон на Одещині.

Актор Пахомі став прикордонником
Актор Пахомі став прикордонником

Режисер Михайло Іллєнко, автор стрічки «Толока», захищав Україну під Сєвєродонецьком. Спочатку був у лавах Тероборони, а згодом став повноцінним військовим разом з колегою Андрієм Іванюком.

Іванюк та Іллєнко можуть не тільки знімати, але й захищати
Іванюк та Іллєнко можуть не тільки знімати, але й захищати

«Два викладачі Карпенка-Карого, два режисери. Спочатку я пояснював магістру Андрію Іванюку деякі маленькі хитрощі професії режисера, тепер Андрій ділиться зі мною своїм півторарічним досвідом бійця АТО… Де б я не побував цього разу, скрізь воюють випускники Карпенка-Карого. Аби не забували після перемоги, що кіно — також зброя!», — підписав Іллєнко у соцмережах фото із Сєвєродонецька.

Лінартович у десантно-штурмових військах
Лінартович у десантно-штурмових військах

Заслужений артист України, актор театру і кіно Дмитро Лінартович пішов добровольцем, брав участь в обороні Києва, потім, у складі десантно-штурмового підрозділу, воював на Херсонському напрямку, у районі Бахмута та в Соледарі, де отримав контузію у званні молодшого лейтенанта. Згодом Дмитро повернувся до служби. Нині Дмитро у вільний час бере участь у багатьох мистецьких заходах, волонтерить, проводить творчі зустрічі на підтримку побратимів.

 Культурний десант

Музикант і поет Коля Сєрга пішов на фронт разом з усією родиною. Згодом співак створив «Культурний десант», який покликаний психологічно підтримувати воїнів, що знаходяться на передовій. Де саме служить артист — невідомо, сам Сєрга розповів, що захищає Одесу. Достеменно відомо, що його рідний брат Ростислав – військовий медик, а тато Колі — командир однієї з бригад.

Коля воює разом з татом
Коля воює разом з татом

Телеведучий і ресторатор Даніель Салем свого часу служив у Бейруті та має медичну освіту. Артист потрапив до Нацгвардії та займається розвідкою на фронті. Через контузію ведучий втратив слух на одне вухо, проте продовжує служити.

Телеведучий став розвідником
Телеведучий став розвідником

Тож, як бачимо, українські зірки — одні з найкрутіших у світі. Адже вони вміють не тільки співати, грати та танцювати, але й воювати.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяНе Америкою єдиною: хто ще оголосив про нові пакети допомоги Україні
Следующая статьяВеликдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу