Позитивне вирішення питання щодо надання американської допомоги Україні вплинуло і на інші країни, пише kp.ua. Слідом за Америкою постачання зброї та техніки мають намір збільшити й інші країни. Причому деякі з них – у рекордному обсязі.

Британія дасть найбільший пакет допомоги

Так, наприклад, прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак під час свого візиту до Польщі 23 квітня оголосив про найбільший в історії пакет військової допомоги Україні. Ця допомога включає 500 мільйонів фунтів стерлінгів додаткового військового фінансування і найбільше в історії Британії постачання життєво важливого обладнання.

«Додаткове фінансування у розмірі 500 мільйонів фунтів стерлінгів, про яке було оголошено сьогодні – що веде нас до 3 мільярдів фунтів стерлінгів військової допомоги Великобританії для України цього фінансового року ,– буде використано для швидкої доставки необхідних боєприпасів, засобів протиповітряної оборони, безпілотників та інженерної підтримки «, — сказав Сунак.

Цей пакет допомоги включає:

  • 60 плавзасобів, у тому числі рейдові та водолазні катери, а також морські гармати;
  • понад 1600 ударних та протиповітряних ракет, а також додаткові ракети великої дальності Storm Shadow;
  • понад 400 одиниць техніки, з них 160 захищених транспортних засобів «Хаски», 162 бронемашини та 78 всюдиходів;
  • близько 4 мільйонів патронів до стрілецької зброї.
Ракети Storm Shadow від Британії будуть не менш корисними для ЗСУ, ніж ATACMS від США. Фото: mil.in.uaРакети Storm Shadow від Британії будуть не менш корисними для ЗСУ, ніж ATACMS від США. Фото: mil.in.ua

Греція дасть Patriot

Греція може передати Україні одну систему із двох ЗРК Patriot PAC-3 в обмін на американські «гарантії» проти «турецької загрози» та пакет фінансових компенсацій. Грецьке видання Pronews з посиланням на джерела в уряді повідомляє, що при необхідності Вашингтон зможе передати Греції Patriot із власних резервів, замінивши на те, що Афіни передадуть Києву, або надасть грошову компенсацію з пакета допомоги більш ніж на 60 млрд доларів після рішення Сенату та підпису президента Джо Байдена. Рronews пише, що Греція передасть Україні лише одну батарею, проте згодом Київ зможе отримати й другу.

Крім цього, уряд Німеччини тисне на Сполучені Штати про надання Україні принаймні ще одного комплексу Patriot для посилення протиповітряної оборони країни, Берлін також продовжуватиме тиск на європейських союзників.

«Якби американці могли надіслати нам системи Patriot, це дуже допомогло б», — сказав віцеканцлер Німеччини Роберт Габек в інтерв’ю радіо Deutschlandfunk. Німеччина також продовжить тиснути на європейських союзників, включаючи Францію та Італію, щоб оцінити, що вони можуть надати.

Данія віддасть усі свої F-16

Посол Данії в Україні Оле Егберг Міккельсен заявив, що Копенгаген передасть Україні всі обіцяні винищувачі F-16, які має ця країна. «Не хвилюйтеся, літаки для України точно будуть. Це весь наш парк F-16, який зараз виводиться з експлуатації, тому що ми отримуємо нове покоління літаків F-35», — сказав він.

Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен у лютому заявив, що його країна працює «на повну потужність», щоб мати можливість поставити перші літаки F-16 Україні вже цього літа.

Довгоочікувані винищувачі F 16 першими має поставити нам Данія. Фото: МО ДаніїДовгоочікувані винищувачі F 16 першими має поставити нам Данія. Фото: МО Данії

Думка експерта

Володимир Фесенко, голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента»:

— Європа і так збільшила свою допомогу Україні тоді, коли у США завис пакет допомоги нашій країні. Німеччина, Нідерланди, Норвегія видали нам додаткові пакети військової допомоги. Інша річ, що Європа не може повністю перекрити відсутність американської допомоги. Їм просто не вистачає своїх військових запасів та ресурсів військової промисловості. У цьому головна проблема. Вони з жахом думають, якщо виникнуть проблеми з Трампом, якщо його оберуть, їм доведеться самим захищатися від зовнішніх загроз. Тому вони починають розширювати програми військової модернізації та збільшують асигнування на оборону до 2% від ВВП.

Це цікаво

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що домовився з президентом США Джо Байденом про постачання ракетних систем «ATACMS» для України. «Чотири пріоритети ключові — захист неба, сучасна артилерія, далекобійність і щоб пакети американської підтримки прибули якнайшвидше. А сьогоднішній результат — у домовленостях про «Атакамс» для України всі точки розставлені. Дякую, пане Президенте! Дякую, Конгрес! Дякую, Америко!» — сказав він після телефонної розмови із президентом США Джо Байденом.

Крім цього, стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена готує більший, ніж зазвичай, пакет військової допомоги для України. Як повідомляє видання Politico з посиланням на американських чиновників, новий пакет буде значно більшим, ніж останній транш у розмірі 300 млн доларів. До нього також увійдуть додатково бойові машини Bradley, автомобілі Humvee та бронетранспортери M113.

Reuters:

— У разі підписання закону пакет США може мати потужний сигнальний ефект не лише з погляду морального духу українців, а й для того, щоб інші союзники надали допомогу. Якщо Америка піде першою, то іншим країнам буде зручніше збільшувати ці поставки.

Голос Америки:

— Європейські країни щосили намагаються домовитися про надання Україні вкрай необхідної зброї, тоді як сили Києва щосили намагаються утримати позиції проти вторгнення російських військ.

Окремі європейські держави надіслали Україні значні обсяги військової допомоги. У березні Європейський Союз збільшив свій загальноблоковий фонд для постачання зброї Києву на 5 мільярдів доларів.

Потенційно серйозно збільшивши можливості України, її ВПС найближчими місяцями отримають перші з десятків винищувачів F-16 із Данії, Нідерландів та США. Ще три голландські F-16 прибули в середу на український полігон у Румунії.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяПеред зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським
Следующая статьяКозловський ходить у наряди, Ващук евакуює поранених, а «Віталька» став сержантом – як воюють на фронті українські зірки