Народні депутати продовжують оновлювати автопарки люксовими автомобілями, повідомляють Гроші. При цьому нові машини вони записують на родичів чи родинні компанії, не декларуючи їх використання.

Про це пише Bihus.Info у своєму новому розслідуванні.

Сергій Мінько

Видання повідомляє, що нардеп від депутатської групи «Довіра» Сергій Мінько зараз приїжджає на парламентські засідання на новій BMW X7 2022 випуску. Автомобіль придбано навесні 2024-го, тоді вартість подібних автомобілів починалася з 90 тисяч доларів. При цьому у декларації народного депутата цієї машини немає.

Журналісти також зазначають, що це не єдина люксова «обновка» депутата. Так, із заміського маєтку, в якому мешкає родина Мінька, нардеп виїжджає вже на Mercedes GLE 53 AMG 2023 року випуску. Ця машина також придбана навесні, а вартість подібних сягає щонайменше 120 тисяч доларів. Mercedes у декларації народного депутата також відсутній.

При цьому, як пише видання, обидва автомобілі записані на компанію «Агрорекавері», яка належить сестрі народного обранця Ірині Гришиній. За документами вона займається рослинництвом та вирощуванням зернових культур. Фірму створили у квітні 2024 року і одразу почали записувати на неї дорогі автомобілі.

У коментарі журналістам Сергій Мінько пообіцяв, що згодом все відобразить у декларації за 2024 рік.

Сергій Мандзій

Крім того, журналісти з’ясували, що на новий автомобіль пересів народний депутат від «Слуги народу» Сергій Мандзій. У Раду він приїжджає на нову Toyota Land Cruiser Prado. Цінник у таких – близько 55 тисяч доларів. Авто зареєстровано в лютому цього року на компанію «Системи для бізнесу 2», власником якої, за документами, є сам Сергій Мандзій.

У відповідь на запит журналістів Мандзій заявив, що новим автомобілем користується на правах оренди, а інформацію про це також буде відображено у деклараціях за відповідний період.

Богдан Кіцак

Також, як пише видання, ще один нардеп від «Слуги народу» Богдан Кіцак, який, згідно з декларацією, жодним автомобілем не володіє, але на одне з останніх засідань Верховної Ради приїхав на Toyota RAV 4. Це авто хоч і 2023 року випуску, але його складно назвати елітним. Незважаючи на це, вартість такої Toyota зараз стартує від 36 тисяч доларів, а її власницею на початку 2024-го стала 69-річна мати Кіцака, яка працювала в Бердичівському педагогічному коледжі.

Зазначається, що сам Кіцак спочатку заявив журналістам, що свого автомобіля він не має, і він іноді користується машинами друзів. Втім, зрозумівши, що його вже помітили біля нового RAV4, додав, що згодом внесе цей автомобіль у декларацію, а його придбано за гроші, отримані з продажу сімейної нерухомості.

Анатолій Урбанський

Крім того, як з’ясували журналісти, найдорожче оновлення автопарку обійшлося народному обранцеві з депутатської групи «За майбутнє» Анатолію Урбанському. Його новенький MERCEDES-BENZ G 63 AMG, придбаний дружиною Оленою, коштував сімейному гаманцю 8 мільйонів гривень. Дружина нардепа – підприємниця та займається ресторанною діяльністю. Однак її дохід у 2023-му становив трохи більше половини вартості придбаного авто. Відповідно, сім’я нардепа, схоже, використала для покупки машини свої заощадження. У відповідь на запит журналістів про доцільність купівлі таких дорогих авто під час війни, нардеп розповів про надану ним та його родиною благодійну допомогу військовим та цивільним.

«На жаль, Україна поки що не виробляє легкові автомобілі такого класу, проте сподіваюся після перемоги – буде», – заявив журналістам Анатолій Урбанський.

Раніше ми писали про те, що під час війни у деяких народних депутатів продовжує з’являтися нова елітна нерухомість, а самі маєтки вартістю десятки мільйонів гривень записуються на мам, тат чи тещ.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Предыдущая статьяНелегальної зброї на руках стає все більше. Як із цим борються на законодавчому рівні