«Нещодавно оприлюднені казначейські звіти показують, що основну частину доходів державного бюджету минулого року отримано за рахунок ПДВ – 33,4%.

Хоча його частка зменшилася за рік більш ніж на 5 відсоткових пунктів, в абсолютному розмірі надходження від ПДВ зросли майже на 40 млрд. грн. і склали 178,5 млрд», — пише на своїй сторінці у Фейсбуці політик і економіст Віктор Пинзеник.

«Другим за часткою виявився ще один непрямий податок – акциз. Він дав 11,8% (63,1 млрд.) надходжень до державної казни. Третю «сходинку» вперше посів Нацбанк, надходження від якого склали майже 62 млрд. або 11,6% усіх доходів.

За минулий рік істотно зросла сума імпортного мита (в 3,2 рази), що пов’язано не тільки з девальвацією національної валюти, але і з введенням додаткового імпортного збору. Майже подвоїлися суми від різного роду платежів, пов’язаних з видобутком корисних копалин, у першу чергу паливно-енергетичних ресурсів. Їх отримано 47 млрд. або 8,8%. Зменшилися надходження податку на прибуток: у відсотковому значенні майже удвічі. Варто наголосити, що податок на прибуток дав у 2,5 рази менше коштів, ніж податок з доходів фізичних осіб (по зведеному бюджету) і на третину менше за акцизний збір.

Відстежувати відсоткову динаміку доходів державного бюджету зараз вкрай непросто. Відносна динаміка «псується» явищами тимчасового характеру. Додатковий імпортний збір діяв лише минулого року (зростання надходжень у 3,2 рази). Від НБУ надійшло у 2,7 рази більше (цього року заплановано менше минулорічного). Разовий характер, як виявилося, мали і рішення щодо платежів, пов’язаних із видобутком паливно-енергетичних ресурсів. Тому в оцінках треба брати до уваги і динаміку абсолютних сум надходжень», — зауважив пан Пинзеник.

Джерело: ukrreal.info

Предыдущая статьяВражаюча цифра: скільки українців помирають через помилки лікарів
Следующая статьяУ судах досі працюють пристосуванці часів Януковича — Кармазін