Поки депутати Європарламенту пішли на літній відпочинок, питання надання безвізового режиму для двох претендентів — України та Грузії залишилося відкритим до початку осені. Але про конкретний час  впровадження “безвізу” в столиці ЄС знають.

 

Відклали до осені

Сьогодні, 14 липня, комітети Європейського парламенту працюють останній день перед літніми відпустками. Наступна сесія передбачена на дванадцяте вересня. Тому враховуючи це, відповідно до заяв єврокомісара з питання розширення європолітики сусідства Йоганнеса Гана під час візиту до Києва, фінал правового оформлення безвізу для України відбудеться у вересні-жовтні.

Разом з нашою державою в цей час «безвіз» планують оформити і в Грузії. Хоча й ця країна випереджала нас у швидкості виконання вимог Євросоюзу щодо візової лібералізації. За прогнозами експертів і Грузія і Україна мають отримати “безвіз” майже одночасно.

 

Перший крок щодо “безвізу” в ЄС уже зробили

Перший крок з боку Європейського парламенту вже зроблено. Для того, щоб представників третіх держав могли вільно перетинати кордони шенгену, треба змінити деякі директиви Євросоюзу. Аби це було зроблено, необхідно, щоб парламент ЄС увалив відповідні рішення, які потім має затвердити Рада Євросоюзу. Безвізовий режим має офіційно бути запровадженим після того, як тільки директиву опублікують в “Офіційному журналі ЄС”.

Ще у 2015 році було затверджено, що претенденти на вільний режим — Грузія та Україна успішно виконали всі пункти плану стосовно візової лібералізації. Дане юридичне схвалення комісії ЄС розглядатиме парламент.

 

Профільний комітет Європарламенту має схвалити

На тому тижні висновки рекомендаційного характеру з боку доповідачів щодо впровадження “безвізу” в Україні та Грузії були схвалені комітетом закордонних справ Європарламенту.

“Чим скоріш ми повинні відкрити європейські кордони перед Україною. При чому без жодних затягувань, заради того, що ми визнаємо поступ і прогрес, який був досягнутий цією країною в процесі євроінтграції”, — йдеться у висновку стосовно нашої країни.

Однак це були висновки непрофільного комітету. Тому рішення прийматиме профільний комітет Європарламенту з питання свобод громадян, судочинства та внутрішніх справ. Саме його дві доповіді стануть вирішальними. Їх планує підготувати представник від Болгарії, депутат Європарламенту Марія Габріель. Її доповідь заслухають п’ятого вересня.

“Маємо надію, що комітет схвалить її в кінці вересня. Потім відбудеться голосування депутатів парламенту ЄС”, — повідомило джерело з Європараламенту. Рішення щодо впровадження “безвізу”  в Грузії та Україні не буде прийматися “пакетом”, тому що для кожної держави має бути специфічний підхід. Європейська комісія внесла пропозиції дещо пізніше щодо України, на відміну від питання впровадження безвізового режиму з Грузією, тому парламент ЄС спочатку розглядатиме все по Грузії відповідно до календарного плану.

 

Жовтень стане вирішальним

Окрім парламенту ЄС рішення по “безвізу” має підтримати Рада ЄС на рівні міністрів внутрішніх справ. Відзначимо, що в столиці України європейський комісар Ган був переконаний, що вільний  режим України з Євросоюзом вступить в дію не пізніше місяця жовтня.  Відверта впевненість Йоганнеса українські медіа дещо шокувала, оскільки в Європі не давали точних прогнозів щодо термінів впровадження “безвізу”.

Мабуть, заява єврокомісара та впевненість, щодо конкретних дат спровокована тим, що профільний комітет парламенту ЄС прийняв рішення щодо вдосконаленого механізму призупинення дії режиму відсутності візового контролю.

 

“Безвіз” можуть відібрати

Нагадаємо, що в червні столиці Німеччини, Італії та Франції наголошували на тому, за відсутності вищезгаданого механізму візова лібералізація з третіми країнами не буде розглядатися.

Суть цього принципу призупинення безвізового режиму полягає в тому, будь-яка країна-член ЄС може виступити з ініціативою щодо того, аби забрати “безвіз” на півроку. Причиною для цього можуть бути не тільки надзвичайні стани, а й збільшення кількості мігрантів і осіб, котрі потребують притулку.

Також Європейська комісія в обов’язковому порядку повинна буде надавати звіти парламенту ЄС щодо того, чи виконує держава, позбавлена “безвізу” виконувати пункти по візовій лібералізації. Головним чином це стосується дотримання основних свобод та прав людини.

Зокрема, на думку експерта,  очільника Європейської програмної ініціативи від фонду “Відродження” Дмитра Шульги, в Україні “безвіз” можуть скасувати за умов, якщо реформи, особливо антикорупційні, не будуть втілюватися в життя.

“Як тільки Київ почне переглядати закони чи з’являться хоча б найменші тенденції щодо блокування діяльності органів, котрі відповідають за боротьбу з корупцією, Євросоюз зможе відібрати безвізовий режим”, — каже Шульга.

Тому експерт радить українським політикам після впровадження “безвізу” не припиняти реформи.

“Якщо наша влада прагне, аби ЄС і далі співпрацював з Україною і виконував свої обіцянки, то й вона має повністю реалізовувати всі свої законні зобовязання”, — говорить Дмитро Шульга.

Предыдущая статьяЖурналиста Коцабу признали невиновным в попытке срыва мобилизации
Следующая статьяДаже после отставки для кортежа Арсения Яценюка отключают светофоры